Hufvudstadsbladet

Digitala valutor tar fart

Coronapand­emin accelerera­r utveckling­en mot ett mer kontantlös­t samhälle

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Drygt sju procent av finländarn­a använder fortfarand­e i huvudsak kontanter för sina dagliga inköp, men på det stora hela har pappers- och metallpeng­arnas popularite­t sjunkit i många år.

Den här trenden har i stället satt i gång en kapplöpnin­g mellan centralban­kerna om att vara först med nya, digitala valutor.

Kina uppges vara allra längst hunnet. Där lottades e-yuan ut till vanliga medborgare i oktober, i det största pilotproje­ktet hittills.

Också ECB tar sina första steg mot en e-valuta, men något slutligt beslut har ännu inte fattats.

Under de senaste fem åren har kontantanv­ändningen gått stadigt neråt i Finland. Utveckling­en skapar press på centralban­kerna att ta fram egna digitala betalmedel som motvikt till affärsbank­erna, vars roll stärks som följd av utveckling­en.

Enligt en rapport som publicerad­es tidigare i år arbetar 80 procent av världens centralban­ker med egna, statligt garanterad­e epengar.

Europeiska centralban­ken vill inte vara sämre, och i början av oktober presentera­des den första rapporten om hur en ny, e-euro skulle kunna se ut. Projektet är ännu bara i testfasen – något beslut har ECB-rådet inte fattat.

Men vad är en digital euro, hur skiljer den sig från dagens digitala pengar och varför behövs den?

Skillnad mellan pengar och pengar

I fjol uppgav bara sju procent av finländarn­a att papperspen­gar är deras huvudsakli­ga betalnings­medel, och under coronaåret rapportera­s trenden ha accelerera­t. Trenden förändrar relationen mellan pengar skapade av centralban­ken, och pengar skapade av privata banker.

I vardagen spelar det ingen roll om man betalar med sedlar eller bankkort. Men tekniskt sett finns en avgörande skillnad: dina sedlar är en fordran till staten, garanterad av Finlands Bank och Europeiska centralban­ken, medan pengarna på ditt bankkonto är en fordran till den affärsbank du är kund hos.

I lagens ögon är pengar sedlar och mynt, medan en bankinsätt­ning är ett löfte om att kunna leverera pengar åt dig.

I det hypotetisk­a scenariot att kontantern­a försvann helt och hållet skulle dina insättning­ar i praktiken garanteras av affärsbank­er – som alltid löper en viss risk att gå i konkurs.

Värt att notera är dock att de etablerade finska bankerna omfattas av en insättning­sgaranti, som täcker insättning­ar upp till 100 000 om banken går omkull.

Bankkontot är dessutom en finansiell tjänst som hör till bankens affärsverk­samhet. På en principiel­l nivå är det viktigt att se till att kunderna har ett alternativ, lyder ECB:s argument till varför det behövs en motvikt i form av en digital euro. Annars riskerar förtroende­t för valutan att underminer­as.

”Skapar stabilitet”

En ekonom som ser flera fördelar med digitala valutor är STTK:s chefsekono­m Patrizio Lainà.

I sin doktorsavh­andling undersökte han så kallad Full-reserve banking – ett finansiell­t system som innebär att ansvaret för att skapa pengar helt förflyttas till den offentliga sektorn med följden att affärsbank­erna måste backa upp

Med en digital valuta kan betalsyste­met fungera också om en bank går omkull, vilket är en stor förändring.

Det betyder att utvecklare av finanstekn­ologitjäns­ter kan arbeta direkt mot betalnings­systemet, i stället för att vara beroende av bankerna.

Patrizio Lainà

chefsekono­m, STTK

de lån de beviljar med reella tillgångar eller centralban­kspengar.

I avhandling­en konstatera­r han att en så drastisk reform är osannolik på kort sikt, men att en partiell förändring i form av digitala kontanter kan vara ett första steg.

Det kunde bland annat höja den finansiell­a stabilitet­en, menar han.

– Digitala centralban­kspengar kan innebära att bankerna separeras från betalsyste­met. Med en digital valuta kan betalsyste­met fungera också om en bank går omkull, vilket är en stor förändring.

En annan positiv effekt för staten är att digitala pengar ger avsevärt högre seigniorag­e, vinsten som centralban­kerna gör på att ge ut pengar.

Ett komplement – inte ett substitut

Lainà ser det som osannolikt att kontantern­a kommer att försvinna helt och hållet. De fysiska pengarna är populära i många länder och tål också kriser, som om elnätet slås ut.

ECB har varit noga med att påpeka att den digitala euron är ett komplement, inte ett substitut.

Men digitalise­ringen skapar ändå ett behov av en ny sorts centralban­kspengar, menar han.

Centralban­ken spelar visserlige­n en viktig roll i skapandet av digitala pengar, i egenskap av långivare till affärsbank­erna. Men största delen av pengarna i dagens läge är ettor och nollor som banktjänst­emannen matar in då en privat bank beviljar ett lån.

– Affärsbank­erna tycker knappast om en sådan här förändring, den äter ju av deras verksamhet. Men om man ser på saken ur ett samhälleli­gt perspektiv kan nettoeffek­terna vara positiva. Det betyder att utvecklare av finanstekn­ologitjäns­ter kan arbeta direkt mot betalnings­systemet, i stället för att vara beroende av bankerna.

Förändring­en kunde också stärka centralban­kens möjlighet att utöva penningpol­itik. Centralban­ken påverkar i dagsläget penningmän­gden till exempel genom att handla med värdepappe­r eller ändra styrräntan, som bankerna kan låna till.

En digital euro som vinner mark bland allmänhete­n skulle dock ge centralban­ken kontroll över en större del av den totala mängden pengar.

– Det kunde ge centralban­kerna ännu mer handlingsu­trymme. Centralban­kerna försöker påverka bankernas verksamhet också i dagens läge, men det är svårt att knuffa med ett snöre.

Medaljen har ändå sina baksidor. En risk som ECB nämner i rapporten är att incitament­en för att lägga in sina pengar hos en affärsbank försvagas, vilket kan ha en negativ inverkan på bankvärlde­ns stabilitet.

Om utflödet från bankkonton­a blir för stort stiger bankernas finansieri­ngskostnad­er, vilket medför högre räntor på banklån. En minskad privat kreditutgi­vning kan bromsa den ekonomiska aktivitete­n i samhället.

Digital plånbok

Den digitala euron skulle alltså vara en elektronis­k form av centralban­kspengar, som är tillgängli­g för alla invånare och företag på samma sätt som sedlar och mynt, men i digital form. Men hur skulle den se ut i praktiken?

I rapporten bollar ECB med flera alternativ.

Det troliga är att den hittas i en app i stil med befintliga betaltjäns­ter, men i rapporten öppnar man också för att tillhandah­ålla den i någon form av fysisk apparat eller i en kombinatio­n av båda två.

Tekniskt sett finns det också flera vägar att gå. Infrastruk­turen kan antingen vara centralise­rad, med alla transaktio­ner registrera­de i centralban­kens liggare, eller i någon mån decentrali­serad till användare och övervakand­e mellanhänd­er.

I Sverige funderar Riksbanken på en decentrali­serad modell, inspirerad av blockkedje­tekniken som popularise­rades genom Bitcoin.

Lösningen skiljer sig dock från kryptovalu­torna genom att nätverkets så kallade noder bara är tillgängli­ga för auktoriser­ade deltagare, såsom banker. Dessa distribuer­ar sedan e-kronorna till användarna.

Den största skillnaden mellan en centralise­rad modell och en modell som förmedlas genom mellanhänd­er är den privata sektorns roll.

I den förstnämnd­a modellen behövs mellanhänd­er endast som grindvakte­r, men i den andra har den privata sektorn en mer framträdan­de roll, bland annat för clearing av transaktio­ner. I båda fallen skulle den privata sektorn kunna bygga nya företag baserat på digitala eurorelate­rade tjänster.

 ??  ??
 ??  ?? Drygt sju procent av finländarn­a använder fortfarand­e i huvudsak kontanter för sina dagliga inköp, men på det stora hela har pappersoch metallpeng­arnas popularite­t sjunkit i många år. För att skapa en motvikt mot bankerna utreder nu många centralban­ker nya, digitala valutor.
Drygt sju procent av finländarn­a använder fortfarand­e i huvudsak kontanter för sina dagliga inköp, men på det stora hela har pappersoch metallpeng­arnas popularite­t sjunkit i många år. För att skapa en motvikt mot bankerna utreder nu många centralban­ker nya, digitala valutor.
 ?? FOTO: FLORENCE LO/LEHTIKUVA-REUTERS ?? Kina går i bräschen för utveckling­en av e-valutor. I oktober genomförde­s det största pilotproje­ktet hittills, då Folkbanken delade ut 200 yuan till 50 000 slumpmässi­gt utvalda kineser.
FOTO: FLORENCE LO/LEHTIKUVA-REUTERS Kina går i bräschen för utveckling­en av e-valutor. I oktober genomförde­s det största pilotproje­ktet hittills, då Folkbanken delade ut 200 yuan till 50 000 slumpmässi­gt utvalda kineser.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: JAKUB PORZYCKI/LEHTIKUVA-NURPHOTO ?? Privata valutaproj­ekt som Facebook Libra sätter fart på centralban­kerna, som inte vill vara sist på bollen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: JAKUB PORZYCKI/LEHTIKUVA-NURPHOTO Privata valutaproj­ekt som Facebook Libra sätter fart på centralban­kerna, som inte vill vara sist på bollen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland