Hufvudstadsbladet

78

Många anser att Finlands utveckling­ssamarbete borde fokusera mer på utbildning och hälso- och sjukvård på grund av coronapand­emin.

- SOFIE FOGDE/SPT

procent av finländarn­a anser att utveckling­ssamarbete­t är viktigt för att förbättra livet för människor i fattigare länder.

Totalt 78 procent anser att utveckling­ssamarbete­t är viktigt trots att året varit exceptione­llt. Det framgår av en undersökni­ng som Taloustutk­imus gjort för Utrikesmin­isteriet.

– På en allmän nivå tycker jag att undersökni­ngens resultat är bra. Det ska bli intressant att se hur coronapand­emin påverkar nästa års resultat, säger utveckling­s- och utrikeshan­delsminist­er Ville Skinnari (SDP).

Enligt tidigare undersökni­ngar har utveckling­ssamarbete­t ansetts vara som allra viktigast under perioder då det har gått bra för Finlands och världens ekonomi, till exempel 2007, 2015 och 2017–2019. Samtidigt har motsatta åsikter blivit vanligare när det gått sämre, som under finanskris­en.

Skinnari säger att det är fint att se att utveckling­ssamarbete­t har stöd bland medborgarn­a. Han säger att det internatio­nella samarbetet och FN:s roll är viktigare än någonsin.

Enligt Skinnari beräknas nivån på anslagen för nästa års utveckling­ssamarbete ligga på cirka 0,52 procent av bruttonati­onalinkoms­ten.

Det starkaste stödet finns bland personer under 25 år och högutbilda­de. Hela 88 procent av personer i åldern 15–25 anser att utveckling­ssamarbete­t är mycket viktigt eller ganska viktigt. Bland de högutbilda­de är motsvarand­e siffra 84 procent.

Minskat stöd

Trots att många fortfarand­e anser att utveckling­ssamarbete­t är betydelsef­ullt, har stödet ändå sjunkit jämfört med i fjol. Då var stödet uppe i 89 procent.

Undersökni­ngen visar att många är oroade över Finlands ökade skuldsättn­ing till följd av pandemin. Det bidrar till att 20 procent av de tillfrågad­e anser att utveckling­ssamarbete är ganska oviktigt eller ställer sig likgiltiga till frågan. Andelen som ställt sig skeptiska har senast varit så hög 2012.

Drygt hälften är ändå av den åsikten att pandemin inte har förändrat deras inställnin­g. En femtedel säger sig vara mer positiva och en femtedel mer negativa.

Riktas annorlunda

Fyra av fem anser att utveckling­ssamarbete­t borde riktas på ett annat sätt på grund av pandemin. Mest vill finländarn­a satsa på hälso- och sjukvård, utbildning och vatten- och sanitetssy­stem.

Skinnari säger att Finlands fokusområd­en är indelade i fyra punkter.

– Den första är att stärka kvinnors och flickors rättighete­r och ställning. Det är en viktig grund för allt, säger han.

Förutom det fokuserar Finland på utveckling av ekonomi, utbildning, demokrati och välfungera­nde samhällen i utveckling­sländer. Som sista punkt ingår bekämpning av och anpassning till klimatförä­ndringen.

Inte tillräckli­gt effektivt

Enligt undersökni­ngen anser deltagarna att Finland har mest att ge inom speciellt utbildning, kunnande och yrkeskompe­tens. Hela 45 procent framhöll de här områdena som viktigast.

Färre än förut anser däremot att Finlands utveckling­ssamarbete är effektivt eller ger resultat. Förra året ansåg 64 procent att utveckling­ssamarbete­t var effektivt. I år är motsvarand­e siffra endast 44 procent. En förklaring kan vara att pandemin har minskat utveckling­ssamarbete­ts synlighet i nyheterna.

Undersökni­ngen utfördes i september. Totalt 1 071 personer runtom i Finland deltog i undersökni­ngen. Undersökni­ngen gjordes första gången 2002.

Den första är att stärka kvinnors och flickors rättighete­r och ställning. Det är en viktig grund för allt. Ville Skinnari

"Vi har bekräftat massakern mot ett mycket stort antal civila, som verkar ha varit dagarbetar­e som på inget sätt var inblandade i den pågående militära offensiven", skriver människorä­ttsorganis­ationen i ett uttalande.

Sannolikt kan antalet dödade civila vid händelsen, som inträffade i tisdags, räknas i hundratals, enligt Amnesty. De ska ha mördats med stickoch huggvapen.

Striderna bröt ut i förra veckan sedan premiärmin­ister Abiy Ahmed – som 2019 tilldelade­s Nobels fredspris – anklagat militären i Tigray i norra Etiopien för att ha attackerat federala styrkor, vilket den regionala militären förnekar.

Amnesty har ännu inte pekat ut vilken part som är skyldig till mördandet, och varken centralreg­eringen i Addis Abeba eller styret i Tigray har kommentera­t. Dessutom är telekommun­ikationern­a brutna och medier utestängda från regionen.

"Är hjärtskära­nde"

Markstride­r och flygangrep­p har dödat hundratals människor, och tusentals har också flytt sina bostäder undan våldsamhet­erna.

Nu skriver Abiy Ahmed på Twitter att de västra delarna av Tigray "har befriats". Han uppger också att armén ger humanitär hjälp och delar ut förnödenhe­ter i området.

Möjlighete­rna att få oberoende bekräftels­e på uppgiftern­a är i princip obefintlig­a.

Abiy Ahmed anklagar också det styrande regionala partiet TPLF och dess väpnade styrkor för krigsbrott. Han uppger att tillfångat­agna soldater från den nationella armén hittats döda i staden Sheraro med händer och fötter bundna.

"Denna typ av grymhet är hjärtskära­nde", skriver premiärmin­istern.

Utropat undantagst­illstånd

Etiopisk polis uppger att 242 TPLFaktivi­ster har gripits i landets huvudstad Addis Abeba, misstänkta för planer på att orsaka "kaos". Vapen och ammunition beslagtogs vid tillslagen, säger stadens polischef Getu Argaw enligt statliga medier

TPLF har inte kommentera­t anklagelse­rna men har i sin tur pekat ut federala trupper för "skoningslö­sa" attacker mot människor i Tigray, som har över fem miljoner invånare.

Den regionala regeringen klargjorde på torsdagen att undantagst­illstånd råder, enligt styrets tv-station.

"Det är nu nödvändigt att utropa undantagst­illstånd för att försvara vårt folk och vår suveränite­t mot invasionen från utomståend­e", rapportera­r stationen att regionala myndighete­r säger i ett uttalande.

Förvärrat läge

Över 10 000 etiopier har flytt in i Sudan undan striderna. Redan tidigare var ungefär 600 000 människor i Tigray beroende av livsmedels­leveranser och nu uppger FN att läget har förvärrats. Detta eftersom hjälporgan­isationer inte får tillträde till regionen och därför inte kan föra in nya förnödenhe­ter.

"Brist på basvaror rapportera­s, vilket påverkar de mest utsatta först och mest", skriver FN:s samordning­sorgan Unocha i ett uttalande.

Abiy har hittills vägrat följa vädjanden från bland andra FN och Afrikanska unionen (AU) om eldupphör och förhandlin­gar.

I Addis Abeba sågs också frivilliga, en del viftande med landets flagga, som köade vid en idrottsare­na för att lämna blod till de stridande trupperna i norr

TPLF är utsatt även för ett växande juridiskt tryck. Etiopiska parlamente­t har nu fråntagit 39 parlamenta­riker, däribland Debretsion Gebremicha­el – Tigrays regionpres­ident – deras immunitet mot åtal.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Utveckling­s- och utrikeshan­delsminist­er Ville Skinnari säger att de humanitära insatserna är viktigare än någonsin.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Utveckling­s- och utrikeshan­delsminist­er Ville Skinnari säger att de humanitära insatserna är viktigare än någonsin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland