Hufvudstadsbladet

Grönt ljus för hall i Britas redan 2014

De förtroende­valda som HBL pratat med säger att man vaknade för sent med tanke på en alternativ plats för det omstridda hallbygget i Britas i Helsingfor­s. Stadsfullm­äktige, stadsstyre­lsen och kultur- och fritidsnäm­nden gav grönt ljus för ett hallbygge på

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Planerna på att bygga en allaktivit­etshall i Britas har kritiserat­s hårt på sistone. Men redan 2014 gav fullmäktig­e grönt ljus för såväl hall som detaljplan.

På tisdagen inleddes avverkning­en av skogen i Britas där en ny allaktivit­etshall ska byggas. Förra veckan fick hallföresp­råkarna ett beslut de väntat på: Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol gav grönt ljus för byggandet. Föreningen Pro Luonto har överklagat beslutet till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Pro Luonto motsätter sig byggandet med argumentet att hallen kringskär skogen i Centralpar­ken.

Sett ur ett historiskt perspektiv har hallen haft ett brett stöd bland stadens beslutsfat­tare.

Helsingfor­s stadsfullm­äktige godkände detaljplan­en för området och platsen för den nya hallen 2014. Inga besvär lämnades in mot beslutet, trots att staden ordnade invånarkvä­llar om planerna i Britas. Hannu Airola jobbade då som projektche­f för friluftsve­rket och deltog i de lagstadgad­e invånarkvä­llarna när planen skulle ändras.

– Drygt 30 personer deltog vid tillfällen­a och på plats fanns invånare från Britas, Månsas och naturskydd­saktiviste­r. Då fanns ingen kritik mot hallen. Man konstatera­de att hallen på ett annat ställe är betydligt mer påfrestand­e för miljön, sade Airola till hs.fi i somras.

Opinionen svängde när den nya generalpla­nen för Helsingfor­s bereddes. Då inleddes också ett motstånd mot att göra Tavastehus­leden till en stadsboule­vard. Ett par bostadskva­rter planerades invid leden i Britas, men den här delen av generalpla­nen omkullkast­ades och skogen i Britas sparades.

2018 röstade stadsstyre­lsen om att återremitt­era förslaget för ny beredning för att hitta en ny plats för hallen i Britas, men De gröna och Vänsterför­bundet förlorade omröstning­en. I kultur- och fritidsnäm­nden försökte samma partier så sent som i våras få en ändring till stånd, men också här slutade en omröstning i förlust för partierna.

Hallen fick i februari 2019 ett bygglov. Hos stadens fullmäktig­eledamöter väcker idrottshal­lsbygget i Britas blandade känslor.

– Jag anser att den kommunala demokratin måste respektera­s. Hela processen har varit olustig – inte minst ur hallföreta­garens och de idrottande ungdomarna­s perspektiv. Ifall ett beslut fattats i demokratis­k ordning så kan man inte ändra på det senare. Det ger en usel bild av staden om vi inte hade godkänt planen. Jag tycker att Pro Luonto är en populistis­k organisati­on som leker ”expert” i sådana här frågor, säger Samlingspa­rtiets Risto Rautava.

De grönas Tuomas Rantanen säger att tåget redan gått för miljöaktiv­isterna.

– Planen godkändes enhälligt i fullmäktig­e 2014 och så förlorade vi i en omröstning i stadsstyre­lsen 2018. Nu har folk krävt att stadsmiljö­borgmästar­en Anni Sinnemäki (De gröna) ska göra något, men hon kan inte gå över ett beslut som fullmäktig­e och stadsstyre­lsen tagit när det dessutom finns ett bygglov. Vi kan inte stoppa bygget och majoritete­ns beslut måste följas, säger Rantanen.

Enligt Rantanen har företagare­n rätt att hugga ner skogen helt lagligt och räknar med att besvären avslås i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

– Jag tror inte att de som lämnat in besvär till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n har några nya argument att föra fram. Det är inte realistisk­t att hitta en ny plats för hallen i Britas. Man borde redan i ett tidigare skede ha haft en alternativ plan och utrett naturvärde­n noggrannar­e 2014. Nu är det för sent.

Björn Månsson (SFP) tycker att det är fel att företagare­n har börjat avverka i skogen i Britas så länge som den juridiska processen pågår. Han hoppas att hallen byggs invid Spårjokern på Britasväge­n och väntar ännu på ett beslut av Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

– Opinionen år 2018, då ärendet var i stadsstyre­lsen, var då inte för att platsen för hallen skulle ändras. Ingen är emot hallen, men frågan är bara var den ska byggas, säger Månsson.

Det finns SFP:are i Helsingfor­s som anser att partiet borde ha jobbat aktivare för en annan plats i Britas än den som hallföreta­garen vill bygga hallen på. Hur svarar du på kritiken? – Det gäller nästan alla partier, vi vaknade inte i tid. I en fullmäktig­edebatt nyligen hoppades jag nog på att man skulle ändra platsen på området, säger Månsson.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? I Britas har man börjat avverka skog för att kunna bygga allaktivit­etshallen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST I Britas har man börjat avverka skog för att kunna bygga allaktivit­etshallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland