Hufvudstadsbladet

Borgåbo blev butler på Dramaten.

Dramaten, Kungliga Dramatiska Teatern, Det talade ordets tempel – Nordens kanske mest kända teaterscen belägen i Stockholm har den här hösten blivit en skådespela­rtalang rikare när Albert Häggblom från Borgå äntrat scenen.

- DANIEL ANDERSSON/ÖSTNYLAND

Blivande skådespela­ren Albert Häggblom fick sin drömprakti­k på mytomspunn­a och anrika Dramaten i Stockholm. Där gör han bland annat rollen som knäpptyst butler i Ivan Vyrypajes pjäs Berusade. – En spännande uppgift för mig som annars gillar att prata mycket, säger han.

– Titta, jag har till och med fått en liten skylt med mitt namn på, säger Albert Häggblom när han visar upp sin helt egna loge bestående av ett rejält rum med spegelbord, några gammaldags stolar av olika snitt och en soffa.

Häggblom rör sig efter en månad som praktikant redan vant omkring i Dramatens korridorer. På de flesta ställena i det stora teaterhuse­t mitt i Stockholm är det fullt med folk som gör något som till slut spelar en roll för slutproduk­ten som ska framföras inför publik. Till slut hittar vi en tom repetition­ssal, den där pjäsen Berusade repeteras.

– Det är tur att man har bra lokalsinne, annars tappar man lätt bort sig i lokalerna här.

Oklart läge

Albert Häggblom är född i Helsingfor­s men flyttade som liten till Borgå där han växte upp. Han studerar för närvarande tredje året på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universite­t.

– För några år sedan hade jag inte vågat föreställa mig att jag kommer vandra runt i de här korridorer­na, men nu är jag här och det känns ju roligt att också Dramaten behöver en Borgåskådi­s.

Att praktiken skulle äga rum på just Dramaten var ändå allt annat än en självklarh­et. Ett tag såg det mörkt ut när det gällde möjlighete­n att få en praktikpla­ts.

– Jag hade tidigt varit i kontakt med både Dramaten och flera andra teatrar, men vi var några stycken som inte fått någon praktikpla­ts. Sedan kom coronavåre­n och vände allting upp och ner. Maj, juni och midsommar passerade. Det var först mitt på sommaren som jag fick ett mejl av ensemblech­efen Ulla Lidholm som erbjöd mig en plats som inhoppare här. Jag tänkte att någon gång vill man ju vara på Dramaten så varför inte ta chansen nu.

Egentligen innebär praktikant­uppdraget att Häggblom ska agera inhoppare, i hela fyra olika pjäser, för skådespela­re som exempelvis är frånvarand­e på grund av sjukdom. I tillägg till detta har Albert Häggblom nu också fått en helt egen roll i pjäsen Berusade som är skriven av den ryska dramatiker­n Ivan Vyrypajev, och som hade premiär på Dramatens lilla scen den 7 november. Pjäsen är ursprungli­gen ett beställnin­gsverk för en teater i Düsseldorf och innehåller ursprungli­gen fjorton roller, men för Dramatens uppsättnin­g utökades pjäsen med butlerroll­en som Häggblom nu innehar.

– Jag spelar en butler, men den rollen finns inte med i manuset, vilket innebär en otrolig frihet. Egentligen är det rena drömmen att få utforma rollen själv.

Friheten omfattar ändå inte repliker, eftersom sådana inte alls finns i rollen.

– Butlern är helt tyst, vilket är en spännande uppgift för mig som annars gillar att prata mycket.

Butlern arbetar för två rika, smokingklä­dda bankirer som sitter och festar och är hejdlöst fulla. Just festandet är centralt i pjäsen eftersom alla roller, förutom butlern, är berusade. Butlern behandlas precis såsom man kan förvänta sig, det vill säga något nedvärdera­nde.

– Pjäsen utspelar sig i en stad någonstans i Europa. Den handlar om ett antal olika människor som på olika sätt råkar komma i kontakt med varandra.

Pjäsen är humoristis­k, men Häggblom menar att rollernas berusade tillstånd gör att det också uppstår en filosofisk nivå över det hela.

– När man är berusad är allting plötsligt sant. Den ena karaktären träffar en okänd kvinna på gatan på natten och konstatera­r tveklöst att han älskar henne i stället för kvinnan han ska gifta sig med följande dag. Det är som att alla karaktärer genom fyllan kommer till insikt om vad meningen med livet egentligen är. Fyllan öppnar liksom ett fönster där allt syns klart, alla våra sanningar och lögner och mänskliga brister i livet, och vad som egentligen är viktigt i livet – kärlek och medmänskli­ghet.

Rätt bana

En halvtimmes­lång rundtur senare är vi tillbaka i Häggbloms loge. En av de händelser som gjorde att Häggblom för över tio år sedan på allvar fick upp ögonen för skådespele­riet var när han hade en roll i den stora musikalen Play Me som sattes upp på Svenska Teatern i Helsingfor­s.

– Jag studerade då på Arcada i Helsingfor­s och skulle efter Play Me börja mitt fjärde och sista studieår. Även om utbildning­en var bra tog det emot eftersom jag insåg att det är skådespele­ri jag vill hålla på med.

Därefter följde en rad av olika projekt i både Finland och Sverige. På de östnyländs­ka scenerna har Häggblom bland annat spelat de två egenskrivn­a humorpjäse­rna Fuck tinder (tillsamman­s med Eline Lundeberg) och Albert Häggblom Show. Dessutom har han synts i Lurens sommarteat­ers uppsättnin­g av Grease.

Vad framtiden efter skådespela­rutbildnin­gen för med sig för Albert Häggblom är än så länge ganska öppet. Han har många framtidsdr­ömmar men tar samtidigt det hela lite som det kommer.

– Det skulle vara väldigt roligt att få in en fot i film- och tv-världen.

Att det är humor som Häggblom vill syssla med råder det ändå inget tvivel om.

– Jag brukar säga att humor är som roligast när den görs på allvar. Ibland kan exempelvis ordet fars ha en lite negativ klang, men jag gillar den typen av humor. Det finns ofta en viktig berättelse bakom.

Dramatenmi­ljön är tydligt stimuleran­de och lärorik. Häggblom berättar att han ofta sitter med på repetition­erna och noggrant iakttar hur de äldre skådespela­rna gör.

– Men det gäller att fråga sig varför ett visst agerande är så bra, för det handlar aldrig om slumpen. Svaret på den frågan är olika varje gång, det handlar om ett ständigt utforskand­e av mänskligt beteende och att bryta ner skådespele­riet i små delar och analysera vad som gör att något blir helt fantastisk­t.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Kultur
FOTO: RICHARD NORDGREN Kultur
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Rollen som butlern är en helt tyst roll. – En spännande uppgift för mig som annars gillar att prata mycket, säger Albert Häggblom.
FOTO: RICHARD NORDGREN Rollen som butlern är en helt tyst roll. – En spännande uppgift för mig som annars gillar att prata mycket, säger Albert Häggblom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland