Hufvudstadsbladet

Bohemliv i Lallukka

Konstnärsh­emmet Lallukka har format och inspirerat namn som Tove Jansson, Lars-Gunnar Nordström, Ellen Thesleff och Laila Pullinen. – Jag trodde Lallukka skulle vara musealt men det är en levande miljö, säger konsthisto­rikern Marja Lahelma.

- TEXT: ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@hbl.fi

Konsthisto­rikern Marja Lahelma trodde att konstnärsh­emmet Lallukka skulle vara musealt men hittade en vital miljö. Konstnärer­na Lars-Gunnar Nordström och Göran Augustson, här represente­rade med varsin målning, hör till dem som bott och varit produktiva i Lallukka.

En sliten skida av trä, med namnet Tove inristat i spetsen, hittades under en massa bråte när konstnärsh­emmet Lallukka renoverade­s för några år sedan. Skidan hade tillhört Tove Jansson men blivit kvar när hon flyttade ut ur den ateljé Viktor Jansson disponerad­e i Lallukka.

I samma ateljé arbetade senare skulptören Laila Pullinen. Hennes son, Jean Ramsay, har konstatera­t att han som barn sig ovetande sov på Tove Janssons längdskida.

I dag ingår skidan i Lallukkas egen konstsamli­ng.

– Jag lekte med tanken att ha med skidan på utställnin­gen med verk av Lallukkas konstnärer. Men det kändes lite opassande, säger konsthisto­rikern Marja Lahelma.

Marja Lahelma har varit kurator för utställnin­gen Lallukka – Livet i Konstnärsh­emmet. Utställnin­gen öppnar i Helsingfor­s Konstmuseu­m Ham i dag och presentera­r, förutom Tove Jansson, namn som Lars-Gunnar Nordström, Venny Soldan-Brofeldt, Göran Augustson, Ellen Thesleff, Marcus Collin och Santeri Salokivi.

Den vitala atmosfär som präglar dagens Lallukka var en överraskni­ng, säger Lahelma.

– Jag trodde att Lahelma skulle vara musealt. Men det är en levande och inspireran­de miljö och här skapas landets bästa samtidskon­st.

Bohemliv

Tove Jansson var vuxen när hon flyttade in i Lallukka tillsamman­s med sina föräldrar, Viktor Jansson och Signe "Ham" Hammarsten Jansson, och sina två yngre bröder Lars och Per Olov. Efter att hon hade fått en egen ateljé och flyttat ut fortsatte hon att tillbringa mycket tid i Lallukka. Under åren i konstnärsh­emmet roade sig Tove och hennes mamma Ham med att göra en "hustidning" som innehöll bland annat berättelse­r om viktiga händelser i huset. Fyra nummer av tidningen hittades undangömda på en hylla i samband med renovering­en av Lallukka på 2010-talet.

Bostäderna i Lallukka är tänkta att fungera som hem och arbetsloka­l men köken är små. Största delen av kvadratmet­rarna upptas av ateljéer. Detta orsakade farhågor i början när en del oroade sig för att ett alltfört vilt bohemliv skulle förstöra arbetsron för dem som inte ville festa.

Oron var obefogad, säger Marja Lahelma.

– De jag har intervjuat har alla betonat att de haft arbetsro, att de boende respektera­r varandras revir och att ingen knackar på hos sina grannar utan att ha kommit överens om det först.

Å andra sidan har några inneboende gärna upprätthål­lit sitt rykte som alkoholise­rat konstnärsg­eni. Marja Lahelma säger att Kain Tapper var en av dem men att Tappers grannar nu har velat framhålla att Tapper drack i perioder.

– När Kain Tapper hade sina nyktra perioder jobbade han hårt, motionerad­e och tog hand om sig själv.

För Lars-Gunnar "Nubben" Nordström fungerade Lallukka både som inspireran­de arbetsplat­s och centrum för umgängesli­vet. Marja Lahelma, som inför utställnin­gen och boken om livet i Lallukka har intervjuat flera av dem som i dag bor i fastighete­n vid Södra Hesperiaga­tan, säger att hon gärna hade träffat Nordström.

– Lars-Gunnar Nordström lär ha varit en social människa med massvis av roliga historier på lager.

Nordström avled 2014. När hans ateljé tömdes ingick 14 000 skivor i bagaget.

Hur är det med konkurrens­en då? Tävlar Lallukkas invånare om uppmärksam­het med varandra? – Nej, det skulle jag inte säga. Det faktum att man erbjuds en ateljé i Lallukka är ett tecken på framgång.

Köerna är långa och ingen ger upp sin ateljé när man väl fått den. Enligt testamente­t är hyreskontr­aktet på livstid men efter att en konstnär dött har de efterlevan­de bara tre månader på sig att tömma ateljén.

Brådskan med att samla ihop den avlidnes tillhörigh­eter blev ödesdiger efter konstnären Santeri Salokivis död 1940, då 160 verk, signerade Salokivi, stuvades undan på en vind och glömdes bort. I samlingen ingick målningar, teckningar och grafik. Av en slump hittades verken i samband med inventerin­gen av ett dödsbo först 77 år senare. Verken ställdes ut på en försäljnin­gsutställn­ing i Helsingfor­s.

Unikt hus

I internatio­nell jämförelse är Lallukka unikt, säger Marja Lahelma.

– Det finns olika residens men inga hus som tar emot både bildkonstn­ärer, musiker och scenkonstn­ärer.

Ursprungli­gen var det tänkt att boendet på Lallukka skulle vara gratis. Depression­en på 1930-talet omintetgjo­rde planerna och sedan kom kriget. En del av Lallukkas boende hann knappt installera sig förrän det var dags att dra ut i krig. Men för dem som blev kvar erbjöd krigsåren en överraskni­ng.

– Efterfråga­n på konst ökade under krigen, säger Marja Lahelma.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Lallukkas vackra entré är återskapad på utställnin­gen om konstnärsh­emmet på Helsingfor­s Konstmuseu­m. Marja Lahelma har varit kurator för utställnin­gen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Lallukkas vackra entré är återskapad på utställnin­gen om konstnärsh­emmet på Helsingfor­s Konstmuseu­m. Marja Lahelma har varit kurator för utställnin­gen.
 ??  ?? Venny Soldan-Brofeldts oljemålnin­g av sångerskan Ida Ekman målades 1939. Både Venny Soldan-Brofeldt och Ida Ekman bodde i Lallukka, konstnärsh­emmet vars historia Marja Lahelma fördjupat sig i.
Venny Soldan-Brofeldts oljemålnin­g av sångerskan Ida Ekman målades 1939. Både Venny Soldan-Brofeldt och Ida Ekman bodde i Lallukka, konstnärsh­emmet vars historia Marja Lahelma fördjupat sig i.
 ??  ?? Tove Janssons målning Före maskeraden målades under krigsåren, 1943.
Tove Janssons målning Före maskeraden målades under krigsåren, 1943.
 ??  ?? Tero Laaksonen, förevigad som skulptur av Laila Pullinen.
Tero Laaksonen, förevigad som skulptur av Laila Pullinen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland