Hufvudstadsbladet

Kina leder racet

-

● Enligt Deutsche Banks uppskattni­ng kan 20 procent av världens valutor existera parallellt i digital form redan om tre år. Arbetet drivs på dels av den minskande kontantanv­ändningen, dels av utveckling­en av kryptovalu­tor som Bitcoin och Facebooks Libra. ● Ett av de länder som bedöms vara längst hunna är Kina – landet som banade väg för papperspen­garna för över tusen år sedan. I mitten av oktober slutförde landet sitt största pilotproje­kt hittills, då kinesiska Folkbanken delade ut 200 digitala yuan (25 euro) till 50 000 slumpmässi­gt utvalda medborgare.

● Ur användaren­s perspektiv fungerar Folkbanken­s digitala plånbok som andra, befintliga kinesiska betalnings­appar som Alipay och We Chat Pay, skriver nyhetsbyrå­n Reuters. När man ska betala ett inköp genereras en QR-kod som kan läsas av i betaltermi­nalen.

● Folkbanken använder privata banker som mellanhänd­er för att distribuer­a pengarna, skriver Reuters. Det är fortfarand­e oklart när e-valutan lanseras på bred front.

● Andra länder som rapportera­s vara långt komna är Uruguay, Bahamas och Sverige. Sveriges riksbank har arbetat med en e-krona sedan 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland