Hufvudstadsbladet

Akut personalbr­ist på nödcentral­erna

- KEMPPAINEN/SPT ELSA

Nödcentral­erna i Finland har länge haft problem att rekrytera tillräckli­g personal och det har påverkat de anställdas välbefinna­nde, skriver SPAL, Finlands största fackförbun­d för räddningsp­ersonal, i ett pressmedde­lande.

Personalbr­isten på Nödcentral­sverket har blivit permanent och nu måste de anställda få stöd för att må bra. En del har sagt upp sig, och de bakomligga­nde orsakerna ska utredas.

Kim Nikula som är ordförande för SPAL säger att det nu behövs mer personal med snabb tidtabell.

– Vi har ett akut problem där cirka 40 anställda behövs för att råda bot på personalbr­isten.

Problemet är ändå inte nytt utan har pågått i flera år, säger Nikula.

– Vi har försökt åtgärda personalbr­isten på olika sätt men det är uppenbart att det behövs fler utbildning­splatser och regionala kurser.

Kurser som ordnas regionalt har visat sig vara ett fungerande sätt att utbilda ny personal, och Nikula hoppas kurserna kommer att fortsätta.

Staten borde enligt SPAL erbjuda tillräckli­ga resurser för att utbilda och anställa ny personal. Inrikesmin­isteriet meddelade på torsdagen att de börjar reformera nödcentral­sverksamhe­ten så att den bättre kan möta de nationella behoven.

SPT har försökt nå Nödcentral­sverkets ledning för en kommentar om hur situatione­n ser ut bland de svensksprå­kiga anställda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland