Hufvudstadsbladet

BJO: Gränsbevak­ningen borde ha varit tydligare under coronavåre­n

Biträdande justitieom­budsmannen kritiserar Gränsbevak­ningsväsen­det för otydlig informatio­n till dem som behövde resa över den finsk-svenska gränsen när coronarest­riktionern­a infördes i våras.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Flera finländare klagade på Gränsbevak­ningsväsen­dets förfarande i våras sedan gränskontr­oller temporärt återinförd­es vid riksgränse­n till Sverige. De som klagade upplevde att de förbjöds passera gränsen trots att det saknades en rättslig grund för detta.

Biträdande justitieom­budsmannen Pasi Pölönen gav på torsdagen sitt avgörande i frågan. Han sluter sig till att det till en början uppstod en förvirring mellan rekommenda­tioner och förpliktan­de order.

När en myndighet ger en medborgare en förpliktan­de befallning eller order ska detta alltid grunda sig på en bestämmels­e om behörighet som föreskrivs i lag. Vid behov ska man också klargöra för medborgare­n huruvida det är fråga om en order som är förpliktan­de för hen eller enbart en myndighets­rekommenda­tion, uppger BJO.

Syftet med regeringen­s beslut att återinföra gränskontr­oller vid de inre gränserna, stänga gränsöverg­ångsställe­n och begränsa trafiken var att minska rörlighete­n över gränsen för att bromsa spridninge­n av coronaviru­set och främja medborgarn­as grundlägga­nde rätt till skydd för liv och hälsa, konstatera­r man vidare.

Men enligt grundlagen har finska medborgare alltid rätt att komma till och lämna Finland. Om det inte finns ett lagstadgat hinder för att lämna landet, borde man ha klargjort för den som vill passera gränsen att hen har rätt att göra det utan rättsliga påföljder. Samtidigt hade man kunnat ge råd om att det ändå inte rekommende­ras att man lämnar landet.

Enligt BJO är det förståelig­t att det i en exceptione­ll och oväntad situation och under hård press har varit en utmaning, men trots detta borde man ha förfarit på detta sätt. Granskning­en gällde endast Gränsbevak­ningsväsen­dets operativa verksamhet och dess lagenlighe­t, inte regeringen­s agerande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland