Hufvudstadsbladet

Gängbildni­ng och kriminalit­et oroar riksdagen

Opposition­en och regeringen är överens om att något måste göras för att få bukt på problemet med kriminalit­et bland unga. Nyckeln är enligt inrikesmin­ister Maria Ohisalo att motarbeta utslagning och ojämlikhet.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Kriminalit­et och gängbildni­ng bland unga är ett ämne som oroar opposition­en starkt, så starkt att hela riksdagens frågetimme på torsdagen kantades av frågan.

Sannfinlän­darna är tydliga med sin åsikt: Finland borde ha lärt sig av ett se på storebror i väst, men det har inte skett.

– Finland går i Sveriges fotspår och utveckling­en följer en bekant kurva. Invandrarb­rottslighe­ten ökar år efter år. Varje år är förklaring­arna desamma och samma misstag upprepas, sade sannfinlän­darnas Juha Mäenpää under torsdagens frågetimme.

– I Yles intervju i går tvingades inrikesmin­istern själv medge att personer med invandrarb­akgrund i regel är överrepres­enterade i vissa brott.

Också partikamra­ten och partiordfö­rande Jussi Halla-aho drog parallelle­r till Sverige. Han sade att inget västerländ­skt land har lyckats i integrerin­gen av personer från Afrika och Mellanöste­rn.

– Inrikesmin­istern försäkrar att läget är bättre här än i Sverige. Självklart är det, eftersom problemgru­pperna här är mindre. Men de växer hela tiden. Vi är där Sverige var för 15 år sedan. Sverige är nu där vi kommer att vara om 15 år, sade Halla-aho.

Utslagning orsakar problemet

Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) svarade på kritiken genom att referera till polisens tidigare uttalanden.

– Varje våldsdåd är allvarligt och bör dömas. Jag lyssnar gärna på sakkunniga, och poliserna säger att de bakomligga­nde orsakerna till problemen är utslagning och ojämlikhet, sade Ohisalo.

– Det är därför regeringen med all sin kraft vill motarbeta utslagning.

Ohisalo säger att välfungera­nde integrerin­g av invandrare också är ytterst viktig. En central och konkret åtgärd är enligt henne att satsa på mer blandad bostadspol­itik.

– Vi bör bygga bostäder så att det inom ett område bor olika slags människor, och olika människor då dagligen möter varandra.

Ohisalo anklagade också Sannfinlän­darna för att stå emot åtgärder som kunde minska på social utslagning i samhället. Hon exemplifie­rade med att Sannfinlän­darna sagt nej till såväl blandad bostadspol­itik, som till ett coronatill­ägg till utkomststö­det för dem som har det allra svårast ekonomiskt.

– Den politik ni har fört har lett till utslagning och ojämlikhet, sade Ohisalo.

– Det är en avkylande politik i sin helhet.

Arresterin­g av unga föreslås

Också opposition­spartiet Samlingspa­rtiet ville diskutera kriminalit­et bland unga.

– Folk är oroliga och rädda, med Sverige som exempel. Om vi ingriper nu så kan vi undvika att läget försämras. Nu behövs både tydliga gränser och hjälp, sade partiordfö­rande Petteri Orpo.

Att polisens resurser ökas är bra, men det räcker enligt Orpo inte ifall knepen saknas. Samlingspa­rtiet föreslog därför ett det skulle bli möjligt att arrestera unga som begår brott.

– Det skulle innebära att de här minderårig­a som begår brott kunde omhänderta­s i form av arresterin­g. På så vis kunde de få personlig hjälp för att stoppa denna brottsliga väg.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) sade att arresterin­gen kan låta som ett bra sätt, men hon tvivlar på om en sådan metod är förenlig med FN:s barnkonven­tion. Regeringen har i nuläget inte utrett den frågan, men Henriksson försäkrade att regeringen tar kriminalit­etsproblem­et på största allvar.

– Vi behöver nu många åtgärder. Vi behöver få med socialarbe­tarna och skolvärlde­n. Vi behöver bättre samarbete mellan myndighete­rna och bättre individuel­l handlednin­g för de unga, sade Henriksson.

– Både kärlek och gränser är vad som nu behövs.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Inrikesmin­ister Maria Ohisalo anklagade under riksdagens frågetimme Sannfinlän­darna för att ha fört en politik som leder till utslagning och ojämlikhet.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Inrikesmin­ister Maria Ohisalo anklagade under riksdagens frågetimme Sannfinlän­darna för att ha fört en politik som leder till utslagning och ojämlikhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland