Hufvudstadsbladet

Polishund bet polis – fick sätta livet till

- HBL

En polishund tog miste på uppdragsgi­vare och misstänkt och bet en polisman under ett uppdrag i Sibbo på torsdagen. Polisen var tvungen att använda vapen för att få bukt med hunden, och det kostade hunden livet. Detta inträffade då en polispatru­ll var ute för att gripa två efterlysta personer. När polisen tog sig in i den lägenhet där de efterlysta antogs befinna sig släpptes hunden lös för att leta reda på dem. Hunden slank ändå ut genom ett öppet fönster. Där upptäckte den en person som den inte uppfattade att var en polisman, och därför antas hunden ha gått till angrepp, helt i linje med sin utbildning.

”Polisen klarade sig utan skador, men hunden skadades och avled av sina skador på djursjukhu­set, dit hunden omedelbart fördes. Det är en mycket beklaglig händelse, men man måste hålla i minnet att en polishund i sista hand är maktmedels­redskap – och naturligtv­is också ett djur”, säger överkommis­sarie Jussi Huhtela vid Polisinrät­tningen i östra Nyland i ett meddelande.

Eftersom det rör sig om en polishund är det fråga om ett maktmedels­redskap som kan jämföras med skjutvapen. Därmed utreds händelsen av en annan polisinrät­tning, i det här fallet av Helsingfor­spolisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland