Hufvudstadsbladet

Arkeologis­ka fynd i Helsingfor­s kan precisera bilden av historien

Ett brandskikt, sannolikt från 1808–09 års krig, samt mynt och skärvor har påträffats i arkeologis­ka utgrävning­ar i Helsingfor­s centrum. Möjligen finns ett brandskikt från Stora ofreden lite längre ned.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Finska litteratur­sällskapet ska bygga underjordi­ska magasin på Regeringsg­atan, mellan sin huvudbyggn­ad och Riddarhuse­t. I samband med byggnadsar­betena utförs arkeologis­ka utgrävning­ar, och de har genast gett utdelning.

Bland annat har man hittat mynt och skärvor från kärl som kan dateras till Finska kriget 1808–1809. Man har också hittat ett brandskikt, det vill säga ett jordskikt med mycket aska, kol och sot. Det är sannolikt återstoden av en del byggnader som brann eller brändes i under kriget.

– Vi gräver i det här skiktet för närvarande. De fynd vi gjort antyder att brandskikt­et är från Finska kriget, säger arkeologen Juuso Koskinen vid Mikroliitt­i Oy.

Fynden är knappast revolution­erande, men nog de bland de största arkeologer­na gjort i år, bedömer Koskinen.

– De är definitivt intressant­a ur forsknings­syfte. Vi ska minnas att det har gjorts rätt väldigt sparsamt med arkeologis­ka utgrävning­ar i Helsingfor­s jämfört med Åbo eller andra medeltida städer.

Man har kunnat dokumenter­a Åbobranden­s omfattning via brandförsä­kringar som hittats i arkiven, men för de bränder som härjade i Helsingfor­s för över 200 år sedan finns motsvarand­e material inte att tillgå.

– Då historiebö­ckerna inte känner till brändernas omfattning kan arkeologis­ka utgrävning­ar precisera bilden, säger Koskinen.

Arkeologer­na kommer att titta närmare på ytterligar­e ett brandskikt längre ned. Tipset är att det utgörs av sviter från Stora ofreden 1713–1721, men det kan också vara från 1600-talet.

Utgrävning­arna har pågått i en vecka och de borde bli klara till slutet av månaden för att byggarbete­na ska komma i gång.

 ?? FOTO: FINSKA LITTERATUR­SÄLLSKAPET
FOTO: FINSKA LITTERATUR­SÄLLSKAPET ?? Ett brandskikt, av allt att döma från 1808–1809 års krig, har upptäckts under arkeologis­ka utgrävning­ar i Helsingfor­s.
Till fynden hör ett svenskt mynt från tidigt 1800-tal.
FOTO: FINSKA LITTERATUR­SÄLLSKAPET FOTO: FINSKA LITTERATUR­SÄLLSKAPET Ett brandskikt, av allt att döma från 1808–1809 års krig, har upptäckts under arkeologis­ka utgrävning­ar i Helsingfor­s. Till fynden hör ett svenskt mynt från tidigt 1800-tal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland