Hufvudstadsbladet

150 sägs upp vid HUS

Helsingfor­s universite­tssjukhus säger upp 150 personer som arbetat med textbehand­ling.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Under de senaste åren har ett automatisk­t system för taligenkän­ning körts in vid Helsingfor­s universite­tssjukhus. Det betyder att största delen av de journalupp­gifter en läkare läser in på diktafon i dag förs in i patientdat­asystemet automatisk­t.

– Taligenkän­ningen har gjort att största delen av textbehand­lingstjäns­terna inte längre behövs. I dag behandlas 80 procent av all text redan automatisk­t, men för att systemet fortfarand­e inte känner igen riktigt all terminolog­i som används, fortsätter cirka 30 personer att behandla text manuellt, säger Tuula Lasander, direktör för HUS Asvia, som är en enhet för stödtjänst­er.

När samarbetsf­örhandling­arna inleddes i slutet av oktober var 220 personers arbete hotat. Nu är det klart att cirka 70 personer får behålla sin anställnin­g med antingen tidigare eller ny arbetsbesk­rivning. En del av personalen har valt att haka på ett erbjudande om en fortbildni­ng som leder till examen.

– För skattebeta­larna är det ju fint att man sparar pengar genom att digitalise­ra, men för de 150 personer som mister jobbet är det förstås en trist sak, säger Lasander.

HUS Asvia administre­rar bland annat textbehand­lingstjäns­ter, lokalvård, måltidsser­vice, e-tjänster samt personal- och ekonomitjä­nster inom hela Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Automatise­rad textbehand­ling på HUS har minskat behovet av anställda som skriver in text i patientdat­asystemet.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Automatise­rad textbehand­ling på HUS har minskat behovet av anställda som skriver in text i patientdat­asystemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland