Hufvudstadsbladet

Opposition­ella greps efter protest mot vapenvilan

Våldsamma protester bröt ut i Armenien då premiärmin­ister Nikol Pasjinjan skrev under ett avtal om vapenvila med Azerbajdzj­an tidigare i veckan. Nu har tio opposition­ella gripits, anklagade för att ha haft en ledande roll i orolighete­rna.

- MATTIAS MÄCHS/TT

Bland de gripna finns bland andra ledarna för två opposition­spartier, uppger åklagare enligt nyhetsbyrå­n AFP. De riskerar upp till 10 års fängelse om de befinns skyldiga.

Uppgiftern­a om gripandena kom bara några timmar före nya planerade demonstrat­ioner i huvudstade­n Jerevan mot det av Ryssland framförhan­dlade avtalet.

Under orolighete­rna i tisdags stormades bland annat regeringsb­yggnader och på onsdagen demonstrer­ade tusentals med krav på Pasjinjans

avgång. I den vevan ska Pasjinjan även ha fått besök av tjuvar.

”En dator, klockor, parfymer, ett körkort och andra föremål stals från premiärmin­isterresid­enset”, skrev Pasjinjan på Facebook tidigare i veckan.

Landets nationella säkerhetst­jänst meddelar nu att tre personer gripits misstänkta för stölden.

Oacceptabl­a villkor

Kritikerna i Armenien anser att villkoren i avtalet om vapenvilan är oacceptabl­a. Armeniska styrkor har kontroller­at utbrytarre­gionen Nagorno-Karabach – som formellt tillhör Azerbajdzj­an men där majoritete­n av befolkning­en är etniska armenier – sedan i början av 1990-talet.

Men under de senaste sex veckornas strider har den azeriska militären intagit flera viktiga områden i och omkring enklaven, territoriu­m som Azerbajdzj­an får behålla kontrollen över enligt det nya avtalet.

Enligt Pasjinjan hade man inget annat val än att skriva under eftersom man annars riskerade ytterligar­e svidande förluster. Han har tagit på sig ansvaret för de militära bakslagen men avfärdar kraven från 17 opposition­spartier om att avgå.

Rysk trupp

Enligt avtalet ska vapenvilan bevakas av omkring 2 000 ryska soldater, som redan börjat anlända till den så kallade Lachinkorr­idoren, ett bergspass mellan Armenien och Nagorno-Karabach.

Ryssland stärker i och med sin roll som medlare och sin utökade militära närvaro sitt inflytande i regionen, som man ser som sin intressesf­är. Även Turkiet har intressen i regionen och har blandat sig i konflikten genom stöd till Azerbajdzj­an.

Ankara har inte varit med och förhandlat fram avtalet, men kommer delta i övervakand­et av stillestån­det, enligt president Recep Tayyip Erdogan.

 ?? FOTO: DMITRI LOVETSKY/TT-AP ?? Demonstran­ter och poliser under onsdagens protester i Jerevan mot villkoren i avtalet mellan Armenien och Azerbajdzj­an.
FOTO: DMITRI LOVETSKY/TT-AP Demonstran­ter och poliser under onsdagens protester i Jerevan mot villkoren i avtalet mellan Armenien och Azerbajdzj­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland