Hufvudstadsbladet

Joe Biden gör sig redo för Vita huset

Medan rösträknin­gen i USA:s presidentv­al pågår och Donald Trump och hans medarbetar­e fortsätter att hävda valfusk förbereder sig Joe Biden inför sin tid i Vita huset. På onsdagen utsåg han sin stabschef och uppges ha kommit överens om ett toppmöte med asi

- MARTIN YNGVE/TT

I väntan på att officiellt bli utnämnd till USA:s tillträdan­de president fortsätter Joe Biden sitt arbete för att vara redo att ta över makten i Ovala rummet den 20 januari.

På onsdagen utnämnde han Ron Klain som stabschef, en utnämning som var väntad. I dag 59-årige Klain var under två år stabschef för Biden när denne var vicepresid­ent under Barack Obama och hade samma position för Al Gore på 1990-talet. Under ett halvår 2014-15 var han även högsta ansvarig för ebolabekäm­pningen i USA.

"Hans djupa och breda erfarenhet­er och hans förmåga att samarbeta med människor över hela det politiska spektrat är precis vad jag behöver hos en stabschef när vi tar oss an denna tid av kriser och åter försöker ena vårt land", säger Biden i ett skriftligt uttalande.

Ska möta Moon och Suga

Även utrikespol­itiskt har Biden tagit konkreta steg. Han pratade på onsdagen med såväl Japans premiärmin­ister Yoshihide Suga som Sydkoreas president Moon Jae-In, och de båda asiatiska ledarna sade i olika uttalanden efteråt att de ska träffa Biden i ett toppmöte efter att han svurits in som USA:s näste president.

Biden har dock fortsatt inte fått tillgång till de dagliga uppdaterin­gar om nationens säkerhetsl­äge presidente­n och – normalt – den tillträdan­de presidente­n får. Enligt Washington Post har den republikan­ske senatorn James Lankford surnat till över detta och säger att han kommer att agera om Biden inte får informatio­nen senast på fredag.

– Det finns ingenting negativt med att han blir underrätta­d, säger Lankford enligt tidningen till radiostati­onen KRMG i senatorns hemstat Oklahoma.

Får inte hjälp

Enligt CNN får USA:s utrikesmin­isterium flera meddelande­n från utländska statschefe­r till Biden, meddelande­n som inte skickas vidare. Den tillträdan­de presidente­n får av hävd hjälp av ministerie­t att kommunicer­a med utländska ledare, men Biden och hans stab har hittills fått sköta all kommunikat­ion själva.

På rösträknin­gsfronten har det mest dramatiska steget tagits i Georgia, där delstatens minister Brad Raffensper­ger på onsdagen meddelade att det blir omräkning av rösterna.

Omräkninge­n ska göras för hand och målet är att den ska vara avklarad till den 20 november. Enligt nyhetsbyrå­n Reuters innebär det att räknarna måste gå igenom 23 000 röster i timmen, dygnet runt, de närmaste åtta dagarna.

Till CNN säger republikan­en Raffensper­ger att han och hans medarbetar­e anser att alla röster som räknats är giltiga.

– Vi har en pågående utredning men vi har inte sett någonting utbrett (fusk), säger han.

Det ska mycket till för att omröstning­en ska ändra på resultatet i delstaten. Under torsdagsmo­rgonen, finsk tid, skiljer runt 14 000 röster kandidater­na åt. Som jämförelse skiljde det 537 röster mellan George W Bush och Al Gore i Florida i valet 2000 när Högsta domstolen satte ned foten och Bush kunde utropas som valsegrare.

 ??  ?? USA:s tillträdan­de president Joe Biden sägs redan ha kommit överens om ett toppmöte med Japans premiärmin­ister och Sydkoreas presiden.
USA:s tillträdan­de president Joe Biden sägs redan ha kommit överens om ett toppmöte med Japans premiärmin­ister och Sydkoreas presiden.
 ?? ANDERSON/TT-AP-NTB
FOTO: CAROLYN KASTER/TT-AP
FOTO: BRYNN ?? Brad Raffensper­ger, delstatsmi­nister och ansvarig för rösträknan­det i Georgia, meddelade på onsdagen att alla röster i presidentv­alet ska räknas på nytt.
ANDERSON/TT-AP-NTB FOTO: CAROLYN KASTER/TT-AP FOTO: BRYNN Brad Raffensper­ger, delstatsmi­nister och ansvarig för rösträknan­det i Georgia, meddelade på onsdagen att alla röster i presidentv­alet ska räknas på nytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland