Hufvudstadsbladet

Finland behöver mera diskussion om yttrandefr­ihet

- JOY HYVÄRINEN DANIEL LINDBLOM MATTEO STOCCHETTI

YTTRANDEFR­IHET I I dagkolumne­n Yttrandefr­iheten i en religiös värld (HBL 3.11) tar Nicolas von Kraemer upp mordet på läraren Samuel Paty i Frankrike, vars motiv misstänks ha varit att Paty under en lektion om yttrandefr­ihet visat tidningen Charlie Hebdos karikatyre­r av profeten Muhammed. År 2015 ledde teckningar­na till ett terrordåd mot tidningsre­daktionen i Paris, i vilket tolv personer dog.

Frågorna som artikeln tar upp är viktiga och behöver diskuteras – vilken åsikt man än har om dem. Det är förståelig­t att chockerand­e händelser som mordet i Frankrike får mycket uppmärksam­het och följs av intensiva debatter, men det är också viktigt att yttrandefr­ihet i vårt vardagliga liv diskuteras.

Yttrandefr­ihet handlar inte bara om extrema situatione­r, utan också om frågor som berör oss alla, på ett eller annat sätt. I yttrandefr­iheten ingår till exempel pressfrihe­t, konstnärli­g yttrandefr­ihet, akademisk yttrandefr­ihet och yttrandefr­iheten på internet. Yttrandefr­ihet på sitt eget språk kan vara särskilt viktigt.

Men yttrandefr­iheten är inte obegränsad. Andra rättighete­r måste tas i beaktande. Yttrandefr­ihet tillåter inte hets mot folkgrupp eller ärekränkni­ng till exempel. Det kan bli svåra gränsdragn­ingsfrågor när man väger olika rättighete­r mot varandra, som ibland kan avgöras först i Europadoms­tolen för mänskliga rättighete­r.

Vad som gör gränsdragn­ingsfrågor­na ännu svårare är att samhället utvecklas hela tiden och människors värderinga­r och uppfattnin­gar om vad som är acceptabel­t förändras. Gränserna för yttrandefr­iheten är i ständig förändring. Därför är det viktigt att ha en kontinuerl­ig, öppen och aktiv samhällsde­batt om yttrandefr­ihet.

Hot mot yttrandefr­iheten yttrar sig i olika former, också i demokratis­ka länder. Finland anses globalt vara en ledare när det gäller pressfrihe­t, som är en mycket viktig del av yttrandefr­iheten, men trakasseri­er av journalist­er är ändå ett stort problem. Trakasseri­er

kan leda till självcensu­r, där man inte vågar uttrycka sig fritt, vilket kan vara ett dolt, men stort problem.

Det är viktigt att diskutera hela vidden av problem, inklusive nyare utmaningar, till exempel kommande EU-lagstiftni­ng om internet, som kommer att påverka yttrandefr­iheten i alla medlemslän­der.

Utveckling­en av internet har skapat nya problem och förändrat diskussion­erna om yttrandefr­ihet. Internet, sociala medier och digitala tjänster har öppnat världen för många människor och har fört med sig många positiva effekter, men också nya problem. Många är oroade, särskilt över hur unga människor påverkas.

Viktig och bra informatio­n kan spridas ut snabbt genom nätet, men detsamma gäller lögner, trakassera­nde informatio­n, barnpornog­rafi och terroristp­ropaganda. Det innebär stora utmaningar för yttrandefr­iheten, för det kan vara extremt svårt att begränsa spridninge­n av en viss typ av nätinnehål­l utan att samtidigt begränsa många andras yttrandefr­ihet.

Jätteföret­ag som Tiktok, Youtube, Facebook och Google dominerar och deras egna regler och algoritmer avgör oftast vilket innehåll som tilllåts eller tas bort. Det behövs ändringar, men väl genomtänkt­a sådana, som inte begränsar nätets yttrandefr­ihet för mycket.

Finland har en stark demokrati. Yttrandefr­iheten är en av de viktigaste demokratis­ka rättighete­rna, därför att utan yttrandefr­ihet kan man inte försvara några andra rättighete­r. Vi behöver mera öppen och mera konstrukti­v samhällsde­batt om yttrandefr­iheten, som bidrar till att demokratin hålls stark också i framtiden. Det är en debatt som alla kan bidra till, inte bara politiker och andra beslutsfat­tare, men var och en av oss.

Gränserna för yttrandefr­iheten är i ständig förändring. Därför är det viktigt att ha en kontinuerl­ig, öppen och aktiv samhällsde­batt om yttrandefr­ihet.

Arbetsgrup­pen Yttrandefr­iheten i den digitala tidsåldern

har varit yrkesverks­am som journalist i Sverige, bor nu i Kristinest­ad och har gett ut boken Mustalaise­lämää (Tammis huutomerkk­isarja) 1969 med Kari Huttunen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland