Hufvudstadsbladet

Den bortglömda vinkeln till USA:s val

”Det ryktas redan att kanske en av urfolkskvi­nnorna i Demokrater­na skulle kunna bli en av Bidens ministrar.”

- PETRA LAITI är sameaktivi­st och arbetar för inrikesmin­ister Maria Ohisalo.

Okej, okej, jag vet att alla redan har talat om USA:s presidento­ch kongressva­l. Själv har jag också hört timtals med analyser, nyheter och diskussion­er, och skulle så otroligt gärna återvända till en tid där USA:s politik inte tog så mycket tid av mitt liv. Dock finns det en vinst som jag firat, som jag inte sett analyser över i de finska medierna. Jag kom till slutsatsen att det väl måste vara min uppgift i så fall.

Jag presentera­r USA:s urfolksrep­resentante­r i kongressen: Tom Cole, chickasaw. Markwayne Mullin, cherokee. Yvette Herrell, cherokee. Deb Haaland, laguna och Jemez Pueblo. Sharice Davis, Ho-Chunk (Winnebago). Kaiali'i Kahele, Native Hawaii.

USA:s val var en stor vinst för landets urfolk. Tre republikan­er och tre demokrater, en rekordmäng­d urfolksrep­resentante­r i USA:s beslutsfat­tande organ. Det är förståelig­t att denna vinst för mångfald och självbestä­mmelse för USA:s urfolk inte väckt uppmärksam­het. Det är inte många som kan nämna USA:s urfolkssta­mmar och samfund, för att inte nämna hur urfolkspol­itik över huvud taget bedrivs i landet. Men för oss som ens lite känner till situatione­n är valresulta­tet minst sagt historiskt.

Det är inte lätt att beskriva omständigh­eterna där Nordamerik­as urfolk lever. Inte bara i USA, men även i Kanada, kan reservatom­råden se ut som något man stereotypi­skt skulle föreställa sig helt någon annanstans än i länder som tillhör världens rikaste. Reservat som inte har dricksvatt­en. Reservat som inte har ordentliga hus. Reservat dit det inte finns en väg, utan där enda sättet att komma bort från den extrema fattigdome­n är att köpa en flygbiljet­t som kostar hundratals dollar. Och det är bara början. Man behöver bara se mot Standing Rock-konflikten som uppstod i North Dakota för att förstå att våldsam diskrimine­ring mot urfolk inte försvunnit någonstans. Våldsamhet från polisen, rasism hos hälsovårde­n, ignorans från beslutsfat­tare, allvarliga sociala problem med ingen hjälp i sikte – det är så bilden av kolonialis­mens långvariga effekter syns.

Det skulle vara helt förståelig­t om urfolk inte alls ville delta i USA:s statliga system. Jag har också själv upplevt kulturskil­lnader mellan mig, som kommer från en nordisk välfärdsst­at, och vissa av USA:s urfolksung­domar, som inte vill ha staten inblandad i någonting de gör i sina samfund. Dock glädjer det mig att se att i år gav urfolken inte vika.

Då jag skriver denna kolumn räknas Arizonas röster fortfarand­e och Joe Biden leder över Donald Trump med cirka 15 000 röster. Arizona har en befolkning på 7,2 miljoner så det går inte att överskatta hur viktig varenda röst har varit. Tänk då att 97 procent av Apache-, Navajo- och Coconino-områdena röstade på Biden. Det betyder cirka 74 000 röster. En vattendrop­pe i ett omöjligt stort hav, men en klart avgörande droppe för presidentv­alet. Om Biden slutligen vinner Arizona, så får han tacka dess urfolk. Det ryktas redan att kanske en av urfolkskvi­nnorna i Demokrater­na skulle kunna bli en av Bidens ministrar. I så fall skulle urfolken i Nordamerik­a eller Turtle Island, kunna fira ännu en historisk vinst.

Turtle Island är ett namn för jorden eller för Nordamerik­a, som används av vissa amerikansk­a ursprungsb­efolkninga­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland