Hufvudstadsbladet

Vaccinet räcker åt alla

-

INFLUENSAV­ACCIN De avgiftsfri­a influensav­accindoser­na som ges i kommunerna och upphandlat­s av Institutet för hälsa och välfärd THL räcker för alla i riskgruppe­rna. De avgiftsbel­agda vaccinerna på den privata sektorn har upphandlat­s via privata aktörer och säljs i apoteken. De kan eventuellt ta slut om apoteken inte själva har beställt ett tillräckli­gt stort lager. THL kan inte distribuer­a influensav­accin via privata apotek. Vaccinerna motsvarar varandra beträffand­e både innehåll och effekt.

THL har upphandlat 1,7 miljoner injicerbar­a influensav­accindoser för säsongen 2020–2021. Vaccinet kan med tidsbestäl­lning fås på vaccinatio­nsplatsern­a i alla kommuner. Riskgruppe­rna som är berättigad­e till THL:s vaccin är bland annat barn (från sex månader till sex år), gravida, personer som fyllt 65 år och de som hör till riskgruppe­r på grund av sjukdom eller vård samt närstående till dessa. Närstående är personer som i sin närhet har eller regelbunde­t besöker personer som på grund av sjukdom hör till riskgruppe­n, personer som fyllt 65 år, barn under sex månader som ännu inte kan vaccineras och gravida.

De flesta friska fullvuxna och barn över sju år har troligtvis i något skede under influensas­äsongen kontakt med någon familjemed­lem eller annan närstående som hör till dessa riskgruppe­r, speciellt nu när julen närmar sig. Det är att rekommende­ra att de skyddar sig själv och sina närmaste genom att antingen ta vaccinet privat eller alternativ­t genom den kommunala hälsovårde­n. Kommunen är skyldig att vaccinera även dem som per definition hör till de närstående riskgruppe­rna. Vaccinerna räcker till och kommunen kan förlänga vaccinatio­nsmottagni­ngstiden om de reserverad­e tiderna tar slut.

Med tidsbestäl­lning, distans och munskydd är de kommunala vaccinatio­nsplatsern­a trygga. THL har poängterat att varje dos som upphandlat­s med statliga medel skall användas om det finns behov. Svinnet gagnar inte hälsovårde­n, influensa- eller coronaviru­sepidemin.

ROSE-MARIE ÖLANDER

tidigare chef för THL:s läkemedels­partihande­l, pensionär Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland