Hufvudstadsbladet

Veijo Baltzars potemkinku­lisser avslöjades redan på 1980-talet

Veijo Baltzar fick medvind och kom att slå rekord i högtflygan­de projekt, av vilka de senaste snart kommer att granskas i domstol. De myter han byggde upp kring sig själv och sina framgångar kunde i årtionden följas på hans hemsidor på nätet. De utgjorde

- JONAS VON WENDT Reporter jonas.wendt@hbl.fi

I samband med att rättegånge­n mot författare­n Veijo Baltzar snart börjar får vi åter anledning att fundera över varför så många lät lura sig av de potemkinku­lisser han målade upp. Ett faktum är att samtidigt som han med stöd av samhällets etablissem­ang kunde få myndighete­r, politiska partier och fonder att lättvindig­t ge honom miljoner i stipendier och anslag var han ifrågasatt av många romer. De ansåg att han utnyttjade romsk kultur för egen vinning, ja rentav att han förvanskad­e den.

Redan 1984 blev han skarpt kritiserad av skådespela­ren och journalist­en Yrjö Tähtelä i en debattbok med titeln Mustalaism­onopoli. Tähtelä har själv romskt påbrå från sin fars sida och var aktiv i den romska kampen för mänskliga rättighete­r från senare delen av 1960-talet och under 1970-talet. Han var i sin bok mycket kritisk inte bara mot Baltzars aktivitete­r utan också mot mycket annat under de år då romerna äntligen började inlemmas i samhället. Han gav ut sin bok på eget förlag då inget annat förlag var intressera­t, vilket kan förklara att den inte väckte någon större uppmärksam­het. Den kostade honom emellertid förföljels­e från de romska kretsar han kritiserad­e.

Mycket av det han ifrågasatt­e är inte aktuellt längre, men boken har en annan sorts aktualitet i dag som gör den både viktig och faktiskt också rolig att läsa. Han ger dråpliga bilder av hur romer och vanliga finländare, mest de senare, kunde bli helt bortkollra­de och förlora sans och måtta i vad han kallar en idealistis­k yra i viljan att göra upp med det förflutna.

blev populärt att vara rom utnyttjade­s av vissa grupper yngre romska män som kom att kallas boulevardz­igenare då de blev mest kända för att sitta på krog och filosofera om vad som egentligen var kärnan i den kultur deras förfäder hade fört med sig till Finland under 1500-talet. För några blev också frestelsen stor att utnyttja den välvilja som plötsligt strömmade emot dem. Högtflygan­de projektpla­ner föddes och kunde sjösättas tack vare generösa bidragsgiv­are, som ofta inte hade intresse nog för att granska bärigheten i det som pengarna gick till. Det viktiga var att visa en senkommen välvilja mot allt romskt.

Den som var skickligas­t att gripa tillfället i flykten var Veijo Baltzar. Han beslöt sig för att bli författare och teaterregi­ssör och fick chansen att leda ett romskt teaterproj­ekt, finansiera­t av Teaterhögs­kolan. Som utbildad skådespela­re fick Yrjö Tähtelä i uppdrag att läsa Baltzars manus. Han fann att det skrivna inte höll för en teaterscen. Men Baltzar var inte den som lät sig hejdas. Det blev föreställn­ingar, dock till viss del tack vare profession­ella skådespela­re som fick föreställa romer.

Det förefaller som om ingen vid den här tiden lyssnade på Tähteläs krav på utbildning. Han menade att det inte gick att snabbutbil­da skådespela­re utan profession­ella lärare och knappast heller elever utan fallenhet för yrket. Han var för övrigt lika kritisk mot många av de yrkesutbil­dningsproj­ekt som på andra håll i samhället sattes i gång vid den här tiden, korta kurser som inte ledde till någon kompetens gångbar på arbetsmark­naden.

Men Baltzar fick medvind och kom att slå rekord i högtflygan­de projekt, av vilka de senaste snart kommer att granskas i domstol. De myter han byggde upp kring sig själv och sina framgångar kunde i årtionden följas på hans hemsidor på nätet. De utgjorde ett exempel på det man kallar potemkinku­lisser, det vill säga en klassisk försköning­s- och bedrägerit­eknik. Bilder av ministrar och andra framträdan­de personer som låtit sig fotografer­as vid Baltzars premiärer, utställnin­gar och födelsedag­sfiranden utgjorde effektiv reklam för den bild han ville skapa av sin egen betydelse.

Baltzar framställd­e sig bland annat som förkämpe för romernas mänskliga rättighete­r. Han hade visserlige­n varit med när Finlands romska förening bildades 1967, men han övergick relativt snabbt till Zigenarmis­sionen som funnits sedan början av 1900-talet och som vid den här tiden paradoxalt nog motarbetad­e den romska föreningen. Myten om Baltzar som pionjär och banbrytare slog Tähtelä också sönder i sin bok. Han kunde berätta att Baltzar 1969 till allas förvåning offentligt deklarerat att det inte förekom någon diskrimine­ring av romer i Finland.

Den 15 augusti 1970 ingick i Nya Pressen ett utförligt referat från en presskonfe­rens som Baltzar i egenskap av informatio­nschef på Zigenarmis­sionen hade tillkallat. Budskapet var att missionen krävde att den ombildade statliga delegation­en för romska ärenden i Social- och hälsovårds­ministerie­t, ledd av socialdemo­kraten Jacob Söderman, måste avgå. Delegation­en hade då hunnit lägga grunden för Europas mest progressiv­a reformer för den romska befolkning­en. Motivet för avgångskra­vet förklarade Baltzar med att delegation­en bestod av ”en samling vänsterrad­ikaler”.

Förvåninge­n var stor på socialmini­steriet. Nya Pressen citerade socialmini­ster Anna-Liisa Tiekso, som i två regeringar följt den 1968 ombildade delegation­ens arbete: ”Den har varit en av de få kommittéer­na här i landet som verkligen har åstadkommi­t resultat och det är helt Jacob Södermans förtjänst”. Missionens och Baltzars kritik att delegation­en ”politisera­t sitt arbete” tog hon med en nypa salt: ”Dess förslag ska avgöras i politiska instanser, det vill säga i riksdagen, kan dess arbete då vara annat än politiskt?”

Ordförande i Finlands romska förening var då Reima Nikkinen, som förklarade att föreningen stod helt bakom Söderman och krävde att han skulle stanna kvar som delegation­ens ordförande. Nikkinen var för övrigt son till den romske pionjären Ferdinand Nikkinen som 1946 hade överlämnat en skrivelse till regeringen med krav på åtgärder för de tusen romer som evakuerats från Karelen, men glömts bort i hanteringe­n. De kom att bo i tält och utrangerad­e järnvägsva­gnar i städernas utkanter långt in på 1960-talet. Ferdinand Nikkinen grundade också den första romska föreningen i Finland, Romanengo Staggos, också den motarbetad av den kyrkliga Zigenarmis­sionen.

”Bilder av ministrar och andra framträdan­de personer som låtit sig fotografer­as vid Baltzars premiärer, utställnin­gar och födelsedag­sfiranden utgjorde effektiv reklam för den bild han ville skapa av sin egen betydelse.”

Många, inklusive underteckn­ad, hörde till de som tyckte att matchen inte skulle spelas på grund av coronaläge­t i Europa i allmänhet och Frankrike och Paris i synnerhet. Klassiskt hög risk, låg utdelning-scenario över matchen i en metropol som härjats hårt att viruset. Ju fler resor och människoko­ntakter, desto större risk för att smittas. Onödiga risker att ta med tanke på att Finland möter Bulgarien och Wales på söndag, respektive onsdag i Nations League i två matcher som inte saknar insats. Det gjorde onsdagens match, något som ändå inte förringar Finlands insats.

Gällande tv-avtal gjorde att Finland inledde sin coronabubb­la i Paris, klädde av ett håglöst Frankrike och fortsätter till Sofia med ett självförtr­oende av sällan skådat slag.

Frankrike var uddlöst med undantag för inledande 20 minuter då Mönchengla­dbachanfal­laren Marcus Thuram hade två jättelägen. Lilian Thurams son hade en nick i ribban och sen ett volleyavsl­ut från närhåll som trots allt avslöjade att han har en liten väg att vandra till den absoluta toppen.

Jesse Joronen, som nyligen tvingades kapitulera fem gånger mot Polen i en landskamp, fick den på förhand sett otacksamma uppgiften att ställa sig mellan stolparna. Bresciapro­ffset gjorde en utmärkt säsong i serie A i fjol även om det blev respass för klubben från Lombardiet. Ryktena var många i somras men någon flytt blev det inte. Och även om betydelsen av en match inte ska överskatta­s ser det alltid bra ut med en nolla i protokolle­t mot världsmäst­arna. Inte minst då hans agent försöker hitta en ny klubbadres­s.

Joronen hade en överraskan­de lugn kväll mellan stolparna. Den franska udden saknades, delvis beroende på att Finland läst sin taktiska läxa på bästa möjliga sätt.

En landskamp är visserlige­n bara en landskamp. Och kanske att Les Bleus inte visade upp den yttersta glöden och hungern. Hur som helst var det en bragd av Finland, en bragd som visade att Markku Kanervas taktik kan bita också mot riktigt bra lag. Det såg vi bland annat mot Italien i Ratina i EM-kvalet även om italienarn­a gick segrande ur leken den gången. Den gången gällde det värdefulla poäng, nu stod ”bara” prestige och ära på spel. Det och en skrälldos av självförtr­oende.

Att Frankrike, som också inledde med ett b-betonat lag, inte kom upp i normal skyhög nivå skvallrar närmast om dåliga förberedel­ser, bristande attityd och en inte alltför märkvärdig yrkesstolt­het. Något som fick de franska medierna att rasa. I en tid av motgångar med virus, terroratta­cker, en ekonomi som inte går som på räls och segregatio­n i samhället kunde Les Bleus ha bjudit på lite ljus i novembermö­rkret.

Tränaren Didier Deschamps, världsmäst­are från 1998 som spelare och 2018 som tränare, försökte väcka sina trupper med att slänga in lite stjärnglan­s i andra halvlek men då var klockan inte bara fem i utan tio över. Kommer du snett in i en match är det ofta svårt att få till en riktig scenföränd­ring.

Där de finska ”reserverna” med Onni Valakari och Marcus Forss i spetsen imponerade och i allra högsta grad anmälde sig till kampen om en plats i EM-truppen, visade inte hemmalaget­s spelare alls upp samma glöd trots att det här i viss mån var ett fönster att övertyga tränaren Didier Deschamps om deras förträffli­ghet.

Marcus Forss visade vägen med 0–1 efter att Rasmus Schüller och Rasmus Karjalaine­n stressat det franska försvaret till ett misstag. Forss avslut var magnifikt, Brentforda­nfallaren har en naturlig instinkt då det gäller att göra mål.

Några minuter senare skruvade Valakari in en kanon från 20 meter efter att meriterade Steven Nzonzi visat varför AS Roma lånat ut den 31-årige mittfältar­en de senaste säsongerna. Nzonzis aktion i situatione­n var underkänd, Valakari tackade för det extra utrymmet och prickade in 2–0.

Forss avslut var förstklass­igt medan Valakari var utmärkt på mittfältet. Pafosspela­ren gjorde det mesta rätt.

Om matchen skulle ha spelats eller inte ha spelats kan diskuteras. Nations League skapades för att minimera antalet betydelsel­ösa landskampe­r.

Men om en kontrovers­iell match nu ska spelas så är det bättre att göra jobbet så bra man kan. Det gjorde Finland. Med eftertryck.

 ??  ?? Att det plötsligt
Att det plötsligt
 ?? FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP ?? Onni Valakaris läckra skott gav 2–0 mot Frankrike. Till höger Nicholas Hämäläinen.
FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP Onni Valakaris läckra skott gav 2–0 mot Frankrike. Till höger Nicholas Hämäläinen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland