Hufvudstadsbladet

Hälsan viktigare än OS-framgång

Elina Gustafsson, en av Finlands största boxningsst­järnor och ett OS-framgångsh­opp, valde att lägga handskarna på hyllan bara 28 år gammal.

- TOMMI WILLBERG

På onsdag kväll kom ett överraskan­de besked som samtidigt är en smäll för Finlands framgångsd­römmar i OS i Tokyo nästa år. EM- och VMmedaljör­en Elina Gustafsson avslutar sin karriär. Gustafsson räknades till ett av rätt få medaljhopp i OS i Tokyo, som varit karriärens huvudmål sedan flera år tillbaka. Men nu har lågan slocknat.

Gustafsson missade fjolårets EM på grund av en armbågsska­da och sista droppen blev ett diskbråck i ryggen som fick henne att fatta sitt beslut.

– För ett par veckor sedan var jag för fullt på väg till OS-kvalet i maj. I åtta och ett halvt år har jag förberett mig för det – men så förstår jag att jag inte längre vill eller kan. Det är dags att sluta. I mitt hjärta vet jag att det är rätt beslut, sade Gustafsson i en intervju i Iltalehtis IL-TV på onsdag kväll.

Boxningsvä­rlden är proppfull av historier där erfarna boxare hållit på alltför länge och närmast tagit stryk under sina sista år. Gustafsson, 28 år, blir inte ett namn på den listan. Då kroppen började ge oroväckand­e signaler prioritera­de hon sin hälsa och de åren som har kvar av sitt liv.

– Vad händer om jag bara ångar framåt trots alla varningssi­gnaler kroppen ger? Näst brakar ryggen ännu värre. Det är min hälsa som det handlar om. Boxning är inte så värdefullt att jag på grund av det skulle tappa förmågan att röra på mig, berättade Gustafsson.

Gustafsson nådde sina största framgångar i 69-kilosklass­en där hon tog sitt första av fyra FM-guld 2013. Nordisk mästare blev hon två gånger och det internatio­nella genombrott­et kom i VM 2016 då hon vann brons. Två år senare spelade hon ena huvudrolle­n i en av de största dagarna i finländsk amatörboxn­ing då hon vann EM-guld samma dag som Mira Potkonen i bulgariska Sofia.

Men hennes mest minnesvärd­a ögonblick var då hon var fanbärare i European Games i Minsk i fjol.

– Där fanns tusentals människor på plats och det kändes som om de alla hurrade åt mig. Det var något otroligt. Jag är tacksam för den stunden, säger Gustafsson i intervjun.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Elina Gustafsson hann vinna
■ EM-guld och VM-brons under boxningska­rriären som hon avslutade som 28-åring.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Elina Gustafsson hann vinna ■ EM-guld och VM-brons under boxningska­rriären som hon avslutade som 28-åring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland