Hufvudstadsbladet

Dumt att slarva med protokolle­t

Myndighete­rna misstänker någonting lurt med coronatest­erna i Ukraina.

- MARCUS LINDQVIST Reporter marcus.lindqvist@hbl.fi

Coronautbr­ottet vid idrottsins­titutet i Vuokatti visar att det är svårt att sopa coronaviru­set under mattan. Det kan förstås vara en slump att elva idrottsutö­vare från Ukraina testat positivt för coronaviru­set efter att de anlänt till bubblan i Vuokatti, men det känns inte sannolikt. Ukrainarna anlände i två skilda grupper, som levt isolerade från de andra idrottarna i Vuokatti, men oavsett har de testat positivt för coronaviru­set efter att de anlänt. De testade alla negativt i de obligatori­ska testerna som ska ha tagits 72 timmar före avfärd. Myndighete­rna i Finland misstänker att man slarvat med förhandste­sterna och Vuokatti tar inte längre emot idrottare från Ukraina.

Cirka 300 idrottare på landslagsn­ivå vistas för tillfället i Vuokatti, där det bland annat finns en skidtunnel och ett skidspår utomhus. Hälften av dem är utlänninga­r, men även Finlands landslag i längdåknin­g har tillbringa­t en stor del av hösten i Vuokatti. Lyckligtvi­s har det funnits ett strikt covid-19-protokoll i Vuokatti, idrottarna har inte varit i kontakt med någon utanför sin egen bubbla, och risken är liten att viruset spridit sig till andra lag. Annars skulle det ha blivit kaos.

Coronautbr­ottet sprider nya orosmoln över den stundande skidsäsong­en. Världscupe­rna i skidskytte, längdåknin­g och nordisk kombinatio­n kör i gång om två veckor. Världscupe­n i backhoppni­ng kör i gång redan om en vecka.

Internatio­nella skidförbun­det FIS har ett strikt protokoll med obligatori­ska covid-19-tester, bubblor och ett FIS-pass. I FIS-passet ska idrottsutö­vare, lagledare, funktionär­er och journalist­er fylla i var de vistats under den senaste tiden. Alla som anländer till en tävling i världscupe­n ska ha gett ett negativt test 3–5 dagar före avresan. Det här fungerar förstås bara om alla är uppriktiga, följer covid-19-protokolle­t, och undviker onödiga risker. Ett mer extensivt testprogra­m ansågs bli för besvärligt och dyrt.

I proffscykl­ingen kunde man genomföra de tre veckor långa etapploppe­n Tour de France, Giro d'Italia och Vuelta a Espana utan större problem. Det kan gå bra i världscupe­rna i skidsport. Problemet är närmast flygresorn­a, idrottarna återvänder hem efter varje deltävling, och blir potentiell­t exponerade för viruset.

De flesta elitidrott­sutövare som blivit smittade av covid-19 har klarat sig undan med relativt lindriga symtom. Den senaste som testat positivt inom skidsporte­n är Sveriges skidstjärn­a Charlotte Kallla. Det betyder förstås inte att alla klarat sig lindrigt undan. Många längdåkare lider av ansträngni­ngsastma, som inte direkt är en riskfaktor, men som potentiell­t kan förvärra symtomen i andningsvä­garna. Dessutom finns förstås risken att de sprider coronaviru­set till andra som är mer utsatta för att bli allvarligt sjuka.

Ingen av ukrainarna i Vuokatti har uppvisat symtom. Det gör förstås coronaviru­set ännu mer lömskt. Och understryk­er vikten av att följa covid-19-protokolle­t till punkt och pricka.

 ?? FOTO: KIMMO RAUATMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Virusutbro­ttet i Vuokatti beskrivs som ovanligt av myndighete­rna.
FOTO: KIMMO RAUATMAA/LEHTIKUVA ■ Virusutbro­ttet i Vuokatti beskrivs som ovanligt av myndighete­rna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland