Hufvudstadsbladet

Sundling om resandet: ”Det känns obehagligt”

Världselit­en i längdskido­r ska tävla i åtta olika länder. Samtidigt tar den globala pandemin ny fart. Med tre veckor till premiär är det fortfarand­e oklart om och hur tävlingarn­a blir av. – Det känns inte jättekul, säger Jonna Sundling. Tycker du att ni

- TT

Svenska längdskidå­karen Jonna Sundling laddar just nu för premiären i Ruka den 27–29 november.

Men att ge sig ut i en världscupc­irkus som just nu ser ut att gå i åtta olika länder under en pågående pandemi gör Sundling orolig. Nästa vecka väntas besked från norska myndighete­r om VC-tävlingen i Lillehamme­r i december kan arrangeras.

Flera profiler har kritiserat Internatio­nella skidförbun­det (Fis) och tävlingssc­hemat. Bland annat norska stjärnan Maiken Caspersen Falla.

De utsätter oss utövare och stödappara­ten för extrem risk genom att köra det nuvarande schemat. Det känns väldigt offensivt, och kanske lite naivt, av Fis att köra en vanlig kalender, säger hon.

"Känns obehagligt"

Jonna Sundling stämmer nu in.

– Helt ärligt så tycker jag det känns obehagligt. Speciellt nu när det börjar blåsa upp igen och det har börjat bli väldigt mycket ute i Europa. Det känns inte så jättekul. Jag hoppas vi kan lösa det på ett bra sätt, säger Jonna Sundling om att resa runt på tävlingarn­a.

– Jo, men det tycker jag. Alla gör ju så gott de kan för att få det att funka. Jag får lita på det.

Fis har sagt att schemat kan komma att ändras. Tävlingar kan flyttas eller till och med strykas ur kalendern, enligt Fis längdchef Pierre Mignerey.

Ständig testning, munskydd och strikta protokoll är bara några av de saker som väntar under säsongen.

– Det kan nog ta lite fokus i början. Det är lika för alla, men ingenting kommer att bli som vanligt den här säsongen, man kommer behöva tänka till, säger Sundling.

Dessutom kommer det eventuellt att råda inreseförb­ud i och för olika länder. Något som gör att åkare kan stoppas från att tävla.

– Det är inte rättvist såklart. Det blir inga roliga tävlingar heller om inte alla länder kan vara med. Längdskido­r är inte en jättestor sport, vi måste ha med alla för att det ska bli kul och intressant att kolla på. Det gäller att många kan vara med, annars blir det ingen världscup.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ■ Jonna Sundling vill ta revansch på VM i vinter.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ■ Jonna Sundling vill ta revansch på VM i vinter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland