Hufvudstadsbladet

Kimiläinen tävlar nästa säsong i samband med F1

W Series, racingseri­en för kvinnliga förare där finländare­n Emma Kimiläinen medverkar, startar ett samarbete med formel 1. Nästa år ska åtta damlopp genomföras under F1-helger.

- HBL-TT-REUTERS

F1-säsongen får ett välkommet tillskott för säsongen 2021 då man inleder ett samarbete med damklassen W Series.

"När vi lovade att W Series skulle bli större och bättre i framtiden var ett partnerska­p med formel 1 vårt främsta mål. Det är inget tvivel om att nu när W Series ska köras samtidigt som och i samarbete med formel 1 kommer vi att nå ut bättre och få mycket större betydelse", säger W Series vd Catherine Bond Muir i ett uttalande.

W Series startade 2019 då det genomförde­s sex lopp (samt ett extra lopp där man testade nya tävlingsfo­rmat) med brittiskan Jamie Chadwick som vinnare av serien. I år ställdes den in på grund av coronapand­emin.

– Det betyder mycket för oss att kunna välkomna W Series som partner under åtta race. Vi tycker att det är viktigt att att kunna ge alla chansen att nå den högsta nivån i vår sport. Och det är viktigt att bygga större mångfald inom sporten, säger Ross Brawn, sportchef i Formel 1.

Samarbetet betyder att finländska Emma Kimiläinen får ta del av F1-cirkusen. Den 31-åriga finländare­n kom femma i VM-serien under den första säsongen trots att hon bara kunde ta poäng i de tre sista loppen. Kimiläinen råkade ut för en otäck krasch i premiärtäv­lingen och tvingades stå över de två följande tävlingarn­a.

I comebacken kom Kimiläinen femma varefter det blev en historisk fullträff i nederländs­ka Assen där hon var snabbast i kvalet och i vann tävlingen. En andraplats i säsongsavs­lutningen lyfte Kimiläinen upp till en femteplats i VMserien.

 ?? FOTO: DAVIDE GENNARI/AP-TT ?? ■ Under åtta formel 1-helger nästa år ska racingseri­en W Series, med bara kvinnliga förare, köra sina tävlingar.
FOTO: DAVIDE GENNARI/AP-TT ■ Under åtta formel 1-helger nästa år ska racingseri­en W Series, med bara kvinnliga förare, köra sina tävlingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland