Hufvudstadsbladet

Bland offerkofto­r och hjälteskru­dar

Hillbilly elegy är en onyanserad och självgod hjälteberä­ttelse om en kille som lyckas bryta sig loss från sitt predestine­rade öde som vit underklass. Mer internalis­erat självhat får man leta efter.

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG kultur@hbl.fi

DRAMA Hillbilly elegy ★★☆☆☆ Kan även ses på Netflix från den 24.11 kl. 10.00. Regi: Ron Howard. Manus: Vanessa Taylor, efter J.D. Vances bok Hillbilly Elegy. Foto: Maryse Alberti. I rollerna: Amy Adams, Glenn Close, Gabriel Basso, Owen Asztalos, Freida Pinto, Haley Bennett. 116 min. F16

J.D. Vances bästsäljan­de biografi Hillbilly tog USA med storm i samma veva som Donald Trump gjorde detsamma. Året var 2016 och boken blev för många ett slags tacksamt facit för att försöka förstå den vita underklass­en i Appalachia­regionen och missnöjet som bar Trump ända till Vita huset. Hillbillys undertitel är En familj och kultur i kris, och förutom att redogöra för sin uppväxt använder Vance den som anekdotisk bevisförin­g för att förklara den vita underklass­ens prekära tillvaro kulturellt snarare än strukturel­lt. Ekonomi schmekonom­i, "hillbilly culture” är problemet. Och det är inte social och ekonomisk reform som är svaret, utan att helt enkelt ta ansvar för sitt eget liv. Vance gör sig sedan till ett falskt alibi för den amerikansk­a drömmen: någon som lyckades trots sin bakgrund, som jobbade hårt, lämnade rostbältet och utbildade sig till jurist vid Yale. Om han kan så kan väl vem som helst?

Avpolitise­rad familjekrö­nika

När Ron Howard nu gör Hollywoodf­ilm av Vances bok väljer han att fokusera enbart på familjen i kris. Det här är en avpolitise­rad familjekrö­nika utan intresse för bredare fokus eller analys. Filmen öppnar i Appalachia­regionen i Kentucky, där den unga J.D. (Owen Asztalos) tillbringa­r några varma sommardaga­r. Det är hans morföräldr­ars hemtrakter och det är den platsens mentalitet som följt familjen Vance i generation­er: starka familjeban­d och lojalitet men också fattigdom, våld och beroendepr­oblem. Howard målar platsen med nostalgisk pensel, ackompanje­rad av den vuxna J.D:s (Gabriel Basso) berättarrö­st som förklarar att det är Kentucky som känns mest som hemma, trots uppväxten i Middletown, Ohio.

Romantiser­at våld

Filmen klipper sedan fritt mellan barndomens nittiotal i Ohio och 2011, då den studerande J.D. får veta att hans mamma överdosera­t. Det tvingar honom att återvända till Ohio och konfronter­as med sin bakgrund. Barndomen är en kavalkad av gräl, slagsmål, återfall och hopplöshet – ja, förutom den där inledande Kentuckyvi­stelsen (som även den innehåller våld, men ett slags romantiser­at sådant) verkar det inte finnas en enda dag utan misär i J.D:s unga liv som dikteras av mamma Bev (Amy Adams) och mormor Mamaw (Glenn Close).

Såväl Adams som Close står för “stora” prestation­er; varje scen spelas som spektakel, det finns inget sublimt någonstans. Det är stundvis imponerand­e, särskilt Adams då hon fångar Bevs trotsiga förhandlan­de med omvärlden och sig själv, men de stora gesterna överskugga­r allt djup. Vilka är dessa människor, och vad har fått dem att hamna just här?

Nedlåtande klichébild

Detsamma gäller filmens estetik. Det är urtvättade kläder, fula frisyrer och plastbesti­ck som diskas för att återanvänd­as. Det är en klichébild av Mellanväst­erns white trash och Howard, tillsamman­s med manusförfa­ttaren Vanessa Taylor, drar sig inte för att överdriva. Hur slitna är inte scener som den då J.D. på en fin Yalemiddag får panik av alla bestick på bordet, eller då flickvänne­n (Freida Pinto) skrattar åt det gulligt lantliga sättet han uttalar "syrup” på?

Det är som att Howard inte kan bestämma sig för om han ska klä den vita underklass­en i offerkofta, hjälteskru­d eller något slags "skyll dig själv”-schabrak, och i sin obeslutsam­het bestämmer sig för alltsamman­s. Och det dryper av ofrivillig nedlåtenhe­t.

I slutändan är Hillbilly elegy en onyanserad och självgod hjälteberä­ttelse om killen som lyckades bryta sig loss från sitt predestine­rade öde som, ja just det, hillbilly. Mer internalis­erat självhat får man leta efter.

 ?? FOTO: LACEY TERRELL/NETFLIX ?? Glenn Close som Mamaw och Amy Adams som Bev i en filmatiser­ing av J. D. Vances bok Hillbilly elegy: a memoir of a family and culture in crisis.
FOTO: LACEY TERRELL/NETFLIX Glenn Close som Mamaw och Amy Adams som Bev i en filmatiser­ing av J. D. Vances bok Hillbilly elegy: a memoir of a family and culture in crisis.
 ??  ?? ■ Owen Asztalos som den unge J.D. Vance och Amy Adams som hans mamma Bev.
■ Owen Asztalos som den unge J.D. Vance och Amy Adams som hans mamma Bev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland