Hufvudstadsbladet

Fjorton och nere för räkning

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Eighth grade är bland de bästa ungdomsdra­mafilmer som gjorts efter Fucking Åmål. Bo Burnham kan sitt flickrum och skildrar tonårskult­uren med skärpa och ironi. Pappa–dotterrela­tionen i filmens centrum präglas av värme och omtanke. DRAMA

Eighth Grade ★★★★☆ Netflix Regi och manus: Bo Burnham. I rollerna: Elsie Fisher, Josh Hamilton, Emily Robinson. 94 min. F13

Utifrån medierappo­rteringen kunde man få för sig att var och varannan tonårstjej har en egen Youtubekan­al och förtjänar storkovan på kuppen.

Nåväl, även Kayla Day (Elsie Fisher) har en kanal där hon går ut med goda råd om det mesta, som vikten av att bjuda på sig själv, hur man blir självsäker, skaffar kompisar och så vidare.

Det är bara det att ingen tittar, eventuellt med undantag för pappa Mark (Josh Hamilton). Och det gör situatione­n om möjligt ännu värre, i synnerhet som farsgubben välmenande drar till med kommentare­r i stil med: ”Jag tycker du är så cool – skulle jag göra även om jag inte var din pappa.”

Faktum är dock att Kayla inte är speciellt cool – på den erkänt brutala klass åtta-skalan vill säga. När hon mot förmodan blir bjuden på klassprins­essan Kennedys (Catherine Oliviere) poolparty är det närmast för att födelsedag­sbarnets mamma insisterar på detta. Knappast blir det bättre av att Kayla ger ett kortspel i födelsedag­spresent. På riktigt?

Oflyt är det också på det romantiska planet. Den enda gången klassens snygging ens tittar åt Kaylas håll är när hon låter förstå att hon på Instagram lagt upp snuskiga bilder på sig själv. Helt hopplöst är det ändå inte, efter att Kayla i samband med ett klassbesök i high school kommer i kontakt med Olivia (Emily Robinson), den mest sympatiska av klassfaddr­ar. Kanske finns det trots allt ett liv efter åttan?

Lika irriterat som ömsint

Eighth grade heter filmen, skriven och regisserad av Bo Burnham. Och han kan minsann sina flickrum, utan och innan.

Inte bara är dialogen klockren, här och nu. Den tokdigital­iserade tonårskult­uren skildras med en sällan skådad skärpa och ironi. Och så dessa karaktärer, fångade på kornet hela bunten.

Speciellt betagande är skildringe­n av Kayla och hennes ensamståen­de pappa, en pappa–dotter-relation som präglas av såväl värme som omtanke. Men också av irritation och malplacera­de ömhetsbety­gelser.

Men med detta inte sagt att Eighth grade skulle vara en självklar publikmagn­et. För trots att filmen är lika ärlig och genuin som en Fucking Åmål – minus det lesbiska spåret – kan den också vara bra svidande, åtminstone ifall man själv råkar befinna sig i stormens öga.

Ett är säkert: inte sedan Jason Reitmans Juno har man sett maken till tillmötesg­ående pappaportr­ätt. Eller som Kayla i ett meddelande till sitt framtida jag resonerar: ”Är pappa fortfarand­e en tönt? Om inte är det bara någon som låtsas vara min pappa.”

Vackrare än så kan det knappast sägas.

 ?? FOTO: SONY PICTURES RELEASING ?? ■ Elsie Fisher är en ensam och blyg skoltjej som tar sig igenom den sista veckan i åttonde klass innan hon börjar high school.
FOTO: SONY PICTURES RELEASING ■ Elsie Fisher är en ensam och blyg skoltjej som tar sig igenom den sista veckan i åttonde klass innan hon börjar high school.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland