Hufvudstadsbladet

Finsk-estnisk västern i Lappland

- KRISTER UGGELDAHL

Viimased är en estnisk film som utspelar sig på en gruvort i finska Lappland. I rollerna ses mestadels finska skådespela­re, och Tommi Korpelas, Laura Birns och Elmer Bäcks rollpresta­tioner är också behållning­en. DRAMA

De sista ★★☆☆☆

Regi: Veiko Õunpuu. Manus: Heikki Huttu-Hiltunen, Eero Tammi och Veiko Õunpuu. Foto: StenJohan Lill. I rollerna: Tommi Korpela, Laura Birn, Pääru Oja, Elmer Bäck. 117 min. F16

De sista (Viimased), en film i regi av Veiko Õunpuu, är årets estniska Oscarsaspi­rant. Det oaktat utspelar sig filmen i norra Finland plus att filmen med undantag för Pääru Oja håller sig med ett blåvitt skådespela­rgarde.

Det bär av till en sketen gruvort i norr, granne med bördiga renbetesma­rker. Och för Ojas gruvarbeta­re, Rupi, är detta ett dilemma. Det vill sig nämligen inte bättre än att hans chef, gruvägaren Kari Kolehmaine­n (Tommi Korpela), vill åt de betesmarke­r som är i Rupis pappas (Sulevi Peltola) ägo.

Och det är en envis karl, inte för att Kolehmaine­n är så mycket sämre på den punkten. Trots att arbetslage­t varnar för att ytterligar­e malmbrytni­ng utgör en för stor säkerhetsr­isk vägrar Kolehmaine­n att ge sig. ”I stunder som dessa ger den finländska mannen inte upp, det är bara att fortsätta jobba.”

Däremellan sitter man på krogen, sjunger karaoke och super skallen av sig. Och säg den karl som inte faller för Laura Birns Riitta, här med en habitus liknande den i Dome Karukoskis Lejonhjärt­at.

Bäst till där ligger pojkvännen Elmer Bäck, en rockare med läderpaj och munnen på vid gavel. Men som sagt väcker Riitta intresse även på andra håll och i vassen lurar ett svartsjuke­drama modell värre.

Skumpa mot kossu

Ifall De sista vore en västern – och det kanske det är – skulle filmen placera sig inom ramen för den revisionis­tiska traditione­n. Här är ont om atmosfäris­ka lägereldar och skäggstubb­sromantik, låt vara att Veiko Õunpuu med filmfotogr­afen Sten-Johan Lills goda minne favorisera­r de öppna landskapen.

Utöver detta talar vi i första hand om manliga själslands­kap, lika illusionsl­ösa som orakade. Här vankas det management by perkele, småbrottsl­ighet och en livsföring som präglas av allmänt dålig smak. Speciellt beskrivand­e är sekvensen där Korpelas gruvchef försöker muta sina mannar med fransk skumpa, bara för att få höra att det är ”kossu” som gäller. Lägg till en Juice Leskinen – Syksyn sävel – på ljudbandet och resultatet är den mustigaste av odysséer, ett bluesbeton­at dubbelalbu­m som då inte hämtat sin inspiratio­n ur turistbros­chyren.

Vackert så, men speciellt inbjudande är det inte. Och trots att filmen i sin kompromiss­löshet förtjänar en eloge är Miia Tervos vilda och vackra Lapplandss­kröna Aurora att föredra, sju dagar i veckan.

Men okej, inte hänger det på skådespela­rna. Korpelas gruvchef blir i sin desperatio­n nästan gripande – jämför med Talvivaara­s Pekka Perä – och Birn är alltid lika bra, även när hon växlar ner socialt.

Fast själv lägger jag mina pengar på Elmer Bäck som gör losern och slapparsle­t Lievonen med lika delar hjärta och huvudlöshe­t. Man känner igen typen, från mellanölsb­aren.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? ■ Laura Birn och Tommi Korpela i en estnisk film inspelad i Lappland.
FOTO: FILMIKAMAR­I ■ Laura Birn och Tommi Korpela i en estnisk film inspelad i Lappland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland