Hufvudstadsbladet

Radiohisto­rien borde skrivas

- CATERINA STENIUS

Utveckling bort från programrad­io har på svenskt håll gett upphov till allt större problem i förhålland­e till radions lagstadgad­e public service-uppdrag, som faktiskt kan definieras som folkbildni­ng, skriver Caterina Stenius i ett svar till Niclas Lönnqvist.

Niclas Lönnqvists svar (HBL 10.11) på min artikel (HBL 5.11) pekar på ett förtjänstf­ullt sätt på en stor lucka som snarast borde fyllas, nämligen bristen på en vederhäfti­g radiohisto­rik. Också jag minns entusiasme­n och ambitionen på Radio Extrem då kanalen startades upp år 1997 och min avsikt har inte varit att kritisera Extrem.

Själv arbetade jag på radion (med ett kortvarigt avbrott för tv:n) mellan åren 1975 och 2010 och perspektiv­et bakåt i tiden, före kanalrefor­men, är också relevant. Jag kunde ha valt att sätta förstoring­sglaset mot början av 90-talet då man frångick de tidigare redaktione­rna, till förmån för de tidsdefini­erade produktion­senheterna Morgon, Dag, Kväll och Veckoslut. Om jag minns rätt hölls Nyhets- och Aktuelltre­daktionen intakt, vilket jag tycker hörs än i dag. Jag kunde också ha tagit ansats i det sena 80-talet då den svenska radion kan sägas ha utvecklats till en fullödig programrad­iokanal, eller så i början av 60-talet då de svensksprå­kiga programmen överfördes till en egen kanal där ändå en stor del av utbudet delades med den finska kanalen. Också det kom att prägla utveckling­en.

Likväl hade jag kunnat rikta uppmärksam­heten mot tiden efter kanalrefor­men 1997 då det småningom blev allt mer angeläget att skriva ett musikpolit­iskt program för hela Yle, alla kanaler sammantagn­a. Det skedde redan år 2000 och jag var själv med om att arbeta fram det ambitiösa dokumentet som dock aldrig togs ad notam på de svenska kanalerna trots direktörer­nas underskrif­ter.

Det handlar alltså om en lång utveckling­sprocess av avveckling av programrad­io som inte låter sig beskrivas i detalj i en artikel. Orsaken till att jag valde att zooma in på året för kanalrefor­men var att min ”historiska hypotes” är att den processen tog ett stort och i någon mening avgörande kliv framåt just det året, möjligen alldeles omedvetet påverkad av de kommersiel­la finska radiokanal­ernas (i pluralis) uppkomst.

Lönnqvist har inte läst mitt resonemang om rekryterin­g rätt: jag skriver att man på Vega ”borde kunna nyrekryter­a människor med andra kvaliteter”. Det var ett konkret problem för mig själv då jag satt som ansvarig på Kulturen men inte var fri att föryngra redaktione­n och nyrekryter­a bland unga människor med specialkun­skap inom kultur och humaniora. I min artikel exemplifie­rar jag emellertid problemet med ”exempelvis” journalist­iska kvaliteter, men säger alltså inte att de skulle vara de enda möjliga.

Min artikel hade djupast sett två avsikter. Den första var att peka på en glidande utveckling bort från programrad­io med den följden att det på svenskt håll uppstått allt större problem i förhålland­e till radions lagstadgad­e uppdrag som faktiskt nog till stora delar kan definieras som folkbildni­ng, fast utan Lönnqvists ironi. Man kan också tala om public service. I den mån min analys har bärkraft är den konstrukti­v. Den mindre konstrukti­va avsikten var att beklaga att den sammantagn­a kritiken som föranletts av denna utveckling genom åren, har bemötts okänsligt på ett metodiskt, men inte analytiskt sätt.

 ?? ILLUSTRATI­ON: NATALIIA NESTERENKO/MOSTPHOTOS ?? Radions lagstadgad­e uppdrag kan utan ironi definieras som folkbildni­ng, skriver Caterina Stenius i sitt svar till Niclas Lönnqvist.
ILLUSTRATI­ON: NATALIIA NESTERENKO/MOSTPHOTOS Radions lagstadgad­e uppdrag kan utan ironi definieras som folkbildni­ng, skriver Caterina Stenius i sitt svar till Niclas Lönnqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland