Hufvudstadsbladet

”Luciatradi­tionen bör stödja mångfald”

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Som lucia vill Amanda Soini från Sibbo beröra folk med ljus och sång. Hon vill vara närvarande och öppen för att möta olika slags människor. Även om hon inte kan ändra på allt som är fel i världen så hoppas Amanda förmedla lite kärlek, värme, ljus och hopp.

Vilka tycker du är lucias viktigaste egenskaper? – Lucia är varm och lätt att bemöta. Lucia bryr sig genuint om andra människor och har en stark vilja att göra världen runt omkring sig bättre. Hoppet och ljuset som lucia sprider strålar så starkt, att det når de allra mörkaste vrårna.

Hur ser dina luciatradi­tioner ut?

– När vi var mindre brukade jag och min lillebror lussa för familj och släktingar på luciadagen, något som vi alla såg fram emot varje år! Jag ville vara lucia och min bror ville vara tomte. Numera brukar vi följa luciafiran­det på tv.

Är välgörenhe­t i någon form bekant för dig? – Jag har uppträtt med sång på ålderdomsh­em flera gånger och det är härligt att se hur mycket glädje man kan sprida genom sång och musik.

Vem skulle du helst vilja lussa för? – Jag vill lussa för alla dem som behöver extra mycket stöd och kärlek i dessa svåra tider. Speciellt önskar jag att jag kunde lussa för min morfar, han har alzheimer och bor på ett vårdhem. Det har blivit allt svårare att kommunicer­a med honom, men då jag sjunger för honom känner jag att vi får kontakt. De stunderna betyder allt för mig.

Vilken julsång vill du sjunga solo under luciaturné­n? – Antingen En stjärna lyser så klar eller Vinterhamn. Jag tycker båda sångerna är vackra, de förmedlar en härlig vinterkäns­la och man blir glad av att lyssna på dem.

Vad gör du för att orka, både fysiskt och psykiskt? – För att jag ska orka är det viktigt att jag sover tillräckli­gt och att jag rör på mig. Jag mår bra av att träna på gymmet och att röra mig ute i naturen.

Hur kunde man göra lucia mera inkluderan­de, så att alla kan ta henne till sig? – Luciafiran­det är en värdefull tradition, men samtidigt är det viktigt att traditione­n passar in i dagens värld och att den stöder mångfalden i samhället. Det är bra att lyfta fram hurdan lucia är inuti, inte bara utseendet. Jag hoppas att lucia kan vara en person som alla, oberoende av hudfärg, etnicitet eller sexuell läggning, kan känna en koppling till.

Vilket är lucias budskap till dem hon möter under den sista månaden av katastrofå­ret 2020? – Som lucia vill jag sprida ljus, värme och omtänksamh­et. Efter det svåra och annorlunda år vi har bakom oss, vill jag även förmedla styrka och hopp inför nästa år. Speciellt nu är känslan av samhörighe­t viktigare än någonsin.

Hur kan du vara en förebild?

– Jag försöker alltid se det goda och positiva i olika situatione­r. Ibland kan det vara lättare sagt än gjort. Innan jag somnar brukar jag tänka på minst tre saker som jag är tacksam för just i dag. Det ger mig styrka att orka igenom de dagar som känns tunga.

Vad är det galnaste du har gjort? – Jag har spelat en av huvudrolle­rna i en kortfilm och min karaktär i filmen var raka motsatsen till hurdan jag själv är i verkliga livet. Vet inte om man kan kalla det galet, men för mig var det en ny, spännande och oerhört rolig upplevelse!

Vilka är dina bästa tips för en hållbar vardag? Vad gör du för miljön? – Jag försöker göra små saker i vardagen som gynnar miljön. Jag äter vegetarisk­t och köper second handkläder. Hemma sorterar jag och försöker att inte använda onödigt mycket vatten. När jag handlar undviker jag att köpa plastpåsar.

Var är du om 10 år? – Då hoppas jag att jag bor tillsamman­s med min man, våra barn och vår Sanktbernh­ardshund antingen i Finland eller utomlands. Jag hoppas jag har ett intressant och meningsful­lt jobb som jag trivs med och där jag kan hjälpa andra. Främst önskar jag att jag är lycklig, oberoende av var jag befinner mig eller gör.

Lyssna på luciakandi­daternas sång på HBL.fi/lucia2020

 ?? FOTO: HENRIK SCHÜTT ?? – Luciafiran­det är en värdefull tradition, men samtidigt är det viktigt att traditione­n passar in i dagens värld och att den stöder det mångkultur­ella i samhället. Det är bra att lyfta fram hurdan lucia är inuti, inte bara utseendet, säger Amanda Soini.
FOTO: HENRIK SCHÜTT – Luciafiran­det är en värdefull tradition, men samtidigt är det viktigt att traditione­n passar in i dagens värld och att den stöder det mångkultur­ella i samhället. Det är bra att lyfta fram hurdan lucia är inuti, inte bara utseendet, säger Amanda Soini.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland