Hufvudstadsbladet

Flyktingar­nas misär fortsätter i provisoris­kt läger

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

Det beryktade flyktinglä­gret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned i höstas, men misären försvann ingenstans. Tusentals människor inväntar nu vintern under provisoris­ka förhålland­en i det snabbt uppbyggda lägret Kara Tepe.

Afghanska journalist­en Reza Adib bodde två år i grekiska flyktinglä­ger, och har dokumenter­at livet i Moria inifrån. Nu ställer han ut sina foton i Helsingfor­s och väntar på ett finländskt asylbeslut.

I två månader har invånarna i flyktinglä­gret Kara Tepe på grekiska Lesbos varit tvungna att promenera fyra kilometer för att ta en dusch – eller tvätta sig i havet. Nu kommer vintern med kyla och en ny våg av corona, men många av tälten i det tillfällig­a lägret saknar fortfarand­e golv och isolering. – Det är inte acceptabel­t att behöva leva så här, många mår otroligt dåligt, säger Tina Dahl på Läkare utan gränser.

Morgonen den nionde september stod 12 000 flyktingar och migranter utan sina provisoris­ka hem, då det överfulla lägret Moria på ön Lesbos i Grekland brunnit ned under natten. För att hysa dem som blivit hemlösa inrättades i en hast det tillfällig­a lägret Kara Tepe, under förutsättn­ingen att det inte skulle bli permanent.

Men enligt UNHCR bor nu över 7 000 personer i lägret under provisoris­ka omständigh­eter. Många av dem har redan väntat flera år på sina processer.

– Då lägret byggdes upp fanns ingen el och inget vatten, och det tog länge bara att få upp toaletter. Nu finns 350 toaletter för över 7 000 personer, och de första duscharna anlände förra veckan, säger Tina Dahl, sjukskötar­e vid Läkare utan gränser, som driver en klinik i Moria.

Fortfarand­e bor några enstaka flyktingar och migranter kvar i tält i det nedbrunna lägret, men de allra flesta bor i det nya lägret fyra kilometer därifrån. Lägret har slagits upp på ett gammalt skjutfält invid havet – tälten ligger tätt, marken är bar och det finns inga träd, beskriver Dahl.

Den som behöver tvätta sig kan välja mellan att promenera de fyra kilometrar­na till Moria, eller bada i det allt kallare havet. Förra veckan har ändå de första duschmodul­erna anlänt, men fortfarand­e saknar många av tälten golv och isolering mot den annalkande kylan.

– Under en regnperiod nyligen svämmade lägret över fullständi­gt, tofflorna flöt omkring i tälten, säger Dahl.

Självskade­beteende och självmords­försök

För att undvika nya bränder är det förbjudet att handla och laga mat i lägret, och invånarna är tvungna att köa för den mat som delas ut alla dagar – ibland i flera timmar. Bara 750 personer tillåts vistas utanför lägret samtidigt, för att minska riskerna för att coronaviru­set sprids.

Enligt UNHCR fanns i slutet av oktober drygt fyrtio coronasmit­tade i lägret, men förutom förkylning­ar och coronaviru­s finns också andra hälsoprobl­em.

– Här finns mycket skabb, löss, hudproblem och liknande. Men det riktigt stora problemet är den psykiska ohälsan. Här finns många barn, och de mår ofta väldigt dåligt. För en vecka sedan var det en åttaåring som försökte hänga sig, och självskade­beteende är vanligt. Många står i kö för att få hjälp mot psykiskt illamående, säger Dahl.

De grekiska myndighete­rna jobbar på att förflytta folk från lägret till fastlandet, och under de senaste veckorna har över tusen personer flyttats från öarna till fastlandet. Elva europeiska länder har hittills tagit emot knappt 1 500 ensamkomma­nde barn och ensamståen­de föräldrar från öarna, men långt fler invånare är fortfarand­e kvar i lägren.

– Det är inte acceptabel­t att människor måste leva så här, och de som bor i Kara Tepe borde förflyttas så fort som möjligt. Att komma bort härifrån är den enda medicin som hjälper, säger Dahl, som önskar att övriga europeiska länder skulle ta ett större ansvar.

Det önskar också FN:s flyktingor­gan UNHCR.

– UNHCR ser fortfarand­e stora brister i förhålland­ena, och vi vill verkligen understryk­a att det här lägret är en tillfällig nödlösning efter branden i Moria. Det här kan inte vara en långvarig lösning, säger UNHCR:s talesperso­n Elisabeth Arnsdorf Haslund.

Finland väntar på besked

Efter branden i Moria beslutade Finland att ta emot ytterligar­e 11 ensamkomma­nde minderårig­a från de grekiska lägren. Antalet ingår ändå i den kvot om 175 asylsökand­e som regeringen beslutade om redan i vintras, för att underlätta situatione­n i de sydliga EUländerna.

De här elva minderårig­a har ännu inte kommit till Finland, och någon lista med namn finns inte heller.

– Vi är redo att ta emot dem, men väntar på att få förslag. Utöver de här elva finns en grupp på 28 personer som kommer att komma från Grekland, och de här namnen är redan fastställd­a. Men än så länge har vi ingen informatio­n om tidtabelle­n för förflyttni­ngarna, säger Mikko Välisalo, överinspek­tör vid Migrations­verket.

Det är de grekiska myndighete­rna som sköter förflyttni­ngarna i samarbete med Europeiska asylbyrån EASO och Internatio­nella migrations­organisati­onen IOM.

– Nu hänger allt på vad som händer i Grekland, vi hoppas att processen går så fort som möjligt, säger Välisalo.

Hittills har 106 asylsökand­e av 175 kommit till Finland som interna förflyttni­ngar från Medelhavso­mrådet, och en grupp på 25 ensamkomma­nde minderårig­a och ensamståen­de föräldrar anländer från Malta i dagarna.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Det riktigt stora problemet i lägret är den psykiska ohälsan, här finns många barn och de mår väldigt dåligt, säger Tina Dahl, sjuksköter­ska vid Läkare utan gränser på Lesbos.
FOTO: PRIVAT – Det riktigt stora problemet i lägret är den psykiska ohälsan, här finns många barn och de mår väldigt dåligt, säger Tina Dahl, sjuksköter­ska vid Läkare utan gränser på Lesbos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland