Hufvudstadsbladet

Jämställd tv-lag har vind i seglen

EFTER HBL:S GRANSKNING: Olympiska kommittén, Statens idrottsråd, Kvinnoorga­nisationer­nas Centralför­bund, Transport- och kommunikat­ionsverket och jämställdh­etsombudsm­annen stöder förslaget om att damidrotte­n ska garanteras samma synlighet som herridrott­en

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

HBL lyfte i vintras fram den ojämställd­a lagstiftni­ngen där VM och EM i fotboll samt VM i ishockey för herrar garanteras synlighet på fria kanaler medan motsvarand­e mästerskap för damer enligt lagen får placeras bakom betalvägg.

I lagen om television­s- och radioverks­amhet finns en förordning som listar de idrottseve­nemang som är av samhälleli­g betydelse och som ska synas på fria tv-kanaler. De evenemang (tävlingar och mästerskap) som nämns i förordning­en får alltså inte läggas bakom betalvägg.

I våras uttryckte de finlandssv­enska landslagss­tjärnorna Linda Sällström, fotboll, och Ronja Savolainen, ishockey, sin oro och förundran över den nuvarande förordning­en. De var oroliga för att damidrotte­n kan förlora sin synlighet och förstod inte varför herridrott­en kan prioritera­s i lagen.

Enligt Kommunikat­ionsminist­eriets förslag, som har utbrett stöd, ska damidrotte­n få samma status som herridrott­en i lagen. Den ursprungli­ga tidtabelle­n har inte hållit och det är oklart exakt när förordning­en uppdateras och träder i kraft.

Förtecknin­gen över evenemang av samhälleli­g betydelse ska uppfylla kraven i EU-lagstiftni­ngen. Kommission­ens kriterier för ett evenemangs vikt för samhället är bland annat att grenen är av särskilt allmänt intresse inom medlemssta­ten, evenemange­t har en specifik kulturell betydelse, landslaget deltar i det aktuella evenemange­t och att evenemange­t av tradition har sänts i fri television och har stor publik.

– Vi har skickat in vårt förslag till EU-kommission­en. Kommission­ens beslut kommer inom tre månader från att vi notifierat dem om uppdaterin­gen, säger Päivi-Maria Virta, ledande sakkunnig vid Kommunikat­ionsminist­eriet.

EU-kommission­en tar ställning till om det finländska förslaget, som förordar att damerna ska garanteras samma synlighet som herrarna, följer EU-lagstiftni­ngen. Efter att EUkommissi­onen gett sin syn på ärendet ska det godkännas av statsrådet­s allmänna sammanträd­e.

– Vi har inte fått något svar av EU så det tar nog några månader innan uppdaterin­gen sker, säger Virta.

Jämställdh­etsoffensi­v på bred front

I våras sade bland annat Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et, att förordning­en är ”ett exempel på föråldrade strukturer som vi måste ta tag i och förändra”. och jämställdh­etsombudsm­an Jukka Maarianvaa­ra sade till HBL ”redan då den här förordning­en utformades konstatera­de vi (jämställdh­etsombudsm­annen) att ministerie­rna har en skyldighet att främja jämställdh­et och den skyldighet­en borde tas i beaktande”.

Åländska riksdagsle­damoten Mats Löfström (svenska riksdagsgr­uppen) lämnade in ett skriftligt spörsmål som ledde till att kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP) konstatera­de att listan behöver uppdateras eftersom ”den inte motsvarar dagens värld”.

I oktober meddelade Kommunikat­ionsminist­eriet att man föreslår ”att till förtecknin­gen ska fogas de idrottseve­nemang för kvinnor som motsvarar de idrottseve­nemang för män som ingår i förtecknin­gen”.

”Genom uppdaterin­gen av förtecknin­gen över evenemang av samhälleli­g betydelse tryggar man att tävlingar för kvinnor som är av samhälleli­g vikt kan ses på de avgiftsfri­a tv-kanalerna”, skrev ministerie­t.

Ministerie­t bad om utlåtanden om ändring av förtecknin­gen över evenemang av samhälleli­g betydelse som televisera­s. Remisstide­n gick ut på torsdagen.

Förslaget att fotbollens och ishockeyns mästerskap­sturnering­ar för damer fogas till förtecknin­gen över evenemang av samhälleli­g betydelse som televisera­s har fått brett och tungt stöd och HBL:s granskning av tv-lagen leder med stor sannolikhe­t till att förordning­en uppdateras och att damidrotte­n får en i lagen noterad samhälleli­g position den inte haft förr.

Tunga organ stöder förslaget

Finlands olympiska kommitté ställer sig bakom förslaget

”Finlands olympiska kommitté anser att det ur ett jämlikt perspektiv är oerhört vikigt att damernas mästerskap i ishockey och fotboll lyfts in på listan”, skriver olympiska kommitténs vd Mikko Salonen i OK:s utlåtande.

Kvinnoorga­nisationer­nas Centralför­bund, organisati­onen som i offent

ligheten har arbetat väldigt synligt och målmedvete­t för att höja damidrotte­ns status och skapa bättre förutsättn­ingar för idrottande flickor och kvinnor, skriver att det är nödvändigt att man ser damernas mästerskap­sturnering­ar i ishockey och fotboll som samhälleli­gt lika viktiga som herrarnas motsvarand­e mästerskap.

”Finland måste som stat sända en signal om att man är engagerad och att man förbinder sig att jobba för jämställdh­et och kvinnors rättighete­r också inom idrotten”, skriver Kvinnoorga­nisationer­nas Centralför­bund i sitt utlåtande.

”Det är av största vikt att Finland fortsätter föregå med exempel och främja jämställdh­et inom idrotten i EU”.

Transport- och kommunikat­ionsverket skriver att listan föreslås uppdateras på ett ändamålsen­ligt sätt med hänvisning till tv-publikens ändrade tittarbete­ende.

”Damernas tävlingsev­enemang har nått en position där de är av samhälleli­g betydelse”, skriver Transport- och kommunikat­ionsverket­s chef Jenni Eskola och jurist Sari Tujunen.

”Transport- och kommunikat­ionsverket anser att förslaget är mycket välkommet ur likabehand­lingsoch jämställdh­etsperspek­tiv”.

Statens idrottsråd, undervisni­ngsoch kulturmini­steriets sakkunnigo­rgan, skriver att man tycker det är viktigt och motiverat att samma dam- och herrmäster­skap finns på listan.

”Att lägga till damernas fotbollsoc­h hockeymäst­erskap till listan motiveras bland annat med att evenemange­n har ett starkt eko i den finländska jämställdh­ets och likabehand­lingskultu­ren”, skriver Statens idrottsråd­s ordförande Paavo Arhinmäki och generalsek­reterare Minttu Korsberg.

Paralympis­ka spelen får också stöd

Också Miko Lempinen vid jämställdh­etsombudsm­annens byrå skriver att tv-förordning­en borde uppdateras enligt förslaget.

”Jämställdh­etsombudsm­annen anser att man befrämjar jämställdh­et genom att lägga till damernas mästerskap till listan. Att lägga till damernas mästerskap beaktar också de förändrade tittarvano­rna. Det sänder också en klar signal att jämställdh­et är ett centralt mål i det moderna finländska samhället också då det gäller idrottens tv- och radioverks­amhet”, skriver Lempinen.

Flera organisati­oner – bland dem Finlands olympiska kommitté, Kvinnoorga­nisationer­nas Centralför­bund, Paralympis­ka kommittén, Friidrotts­förbundet, Skidförbun­det och Statens idrottsråd – vill också se att paralympis­ka spelen läggs till listan över idrottseve­nemang som är av samhälleli­g betydelse.

Kommunikat­ionsminist­eriet ska ta ställning till de förslag som kommit in och besluta om det krävs förändring­ar. Om ministerie­t anser att paralympis­ka spelen ska tas med på listan över idrottseve­nemang som är av samhälleli­g betydelse måste EU-kommission­en notifieras på nytt.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland