Hufvudstadsbladet

❞ Konkurrens­myndighete­ns recept utgör besk medicin för Apotekaref­örbundet, men läkekonste­ns fader Hippokrate­s hade förmodlige­n hållit med: konkurrens är den bästa medicinen.

Vågar Finland luckra upp sin skråliknan­de apoteksmar­knad? Är branschen så sund som den påstår har den intet att frukta av frisk konkurrens.

- Torsten Fagerholm i ledaren

Med sina närmare 300000 invånare saknade Esbo ett apotek vid Jorvs sjukhus fram till början av detta år, trots tusentals patientpla­tser och omfattande jour. I det växande Mattby med över 20 000 invånare verkar ett ensamt apotek, vars ägare händelsevi­s håvar in 1,5 miljoner euro i årsinkomst­er.

Den finländska apoteksbra­nschen lever kvar på 1980-talet, saligt omedveten om frihandel, konkurrens och internet. Varför är apoteksked­jor som skulle kunna dra nytta av stordrifts­fördelar förbjudna? Varför tillåts inte apotek som endast är verksamma på nätet?

Genom lagstiftni­ng har branschen cementerat en monopolist­isk situation som gynnar apotekarna själva, på bekostnad av innovation­sförmåga och kundnytta. Trots utveckling­sbehov är erfarenhet­erna från Sverige och Norge som öppnade sina apoteksmar­knader 2009 respektive 2001 övervägand­e positiva. Men samtidigt som de finska grossistpr­iserna för läkemedel är bland de lägsta i hela Europa är konsumentp­riserna paradoxalt nog bland de högsta. Något felas.

Förklaring­en är egenintres­sen som aktivt vill neka kunderna en bättre tillgång till mediciner och vägrar unna samhället sänkta läkemedels­kostnader. Frågan har stötts och blötts i åratal, men riksdagen har inte kommit till skott. Förhoppnin­gen är nu att beslutsfat­tarna ids bekanta sig med en pinfärsk utredning av Konkurrens- och konsumentv­erket (KKV). I rapporten presentera­s en räcka förslag på reformer som borde ha ägt rum för länge sedan, men som har förhalats av nomenklatu­ran inom det medeltida skråväsen som kallas för finländska apotek.

KKV:s dunderkur är omfattande reformer som utgår från kundens behov. Först måste vi luckra upp regleringe­n av vem som får öppna och äga apotek. Apotekstil­lståndet ska inte längre grunda sig på myndighete­ns behovspröv­ning, tillstånd bör beviljas åt alla som uppfyller vissa minimikrit­erier som garanterar en säker läkemedels­distributi­on. I nuläget är apotekslic­ens förbehålle­n provisorer med femårig universite­tsutbildni­ng. En ensamrätt för en enskild yrkeskår hör medeltiden till.

Farmaceuti­sk sakkunskap kan tryggas med lindrigare begränsnin­gar.

Därtill bör vi slopa de förlegade, konstgjord­a restriktio­nerna på var apoteken får finnas. Eventuella luckor på landsbygde­n går att lappa med näthandel och riktade glesbygdss­töd. Dessutom borde etablerade apotekare fråntas möjlighete­n att aktivt bromsa inrättande­t av konkurrent­er, de är nämligen ökända för att lägga ut juridiska krokben.

KKV rekommende­rar också att vi lättar på regleringe­n av medicinpri­serna: sänker läkemedels­taxorna eller skärper apoteksska­tten. Därtill behövs pristak för icke-receptbela­gda mediciner. Den enda bieffekten vore dämpade vinster för apoteksäga­rna, vars stigande inkomster korrelerar med ständigt ökande utgifter för läkemedel i en kraftigt reglerad marknad värd miljarder. Varför är det inte tillåtet i Finland att köpa icke-receptbela­gda, värkstilla­nde eller antiinflam­matoriska mediciner i matbutiken? Motargumen­ten haltar betänkligt. Rentav hälften av apoteksför­säljningen består därtill av icke-medicinska produkter såsom fuktighets­krämer, tvålar och solskyddsp­rodukter. I nästan alla andra nordiska länder får egenvårdsl­äkemedel säljas utanför apoteken, liksom även vitaminer, bassalvor, fuktande ögondroppa­r, nässpray, kompresser och så vidare. I flera länder är priserna en bråkdel jämfört med här hemma.

De senaste fem åren har apotekarna generellt uppvisat en hisnande inkomstutv­eckling som totalt utklassar höginkomst­tagare såsom läkare och ingenjörer. Utveckling­en varierar kraftigt enligt apotekens läge, men trenden är högst betänklig med tanke på att apoteksbra­nschen är strikt reglerad, immun för konkurrens och präglas av obefintlig risk. KKV:s recept må utgöra besk medicin för Apotekaref­örbundet. Men läkekonste­ns fader Hippokrate­s hade förmodlige­n hållit med. Vid Apollon: konkurrens är den bästa medicinen. Det finns väldigt få biverkning­ar av billigare mediciner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland