Hufvudstadsbladet

4

Obefintlig smittspårn­ing, trögt beslutsfat­tande och oklar ansvarsför­delning. Epidemiolo­ger och smittskydd­släkare ser flera orsaker till höstens ökade smittsprid­ning i Sverige. – Ibland är det bättre att fatta ett snabbt beslut än inget alls, säger Mikael

- MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

kritiska virusexper­ter lyfter fram flera orsaker till att coronaviru­set spritt sig med fart i Sverige under hösten: Obefintlig smittspårn­ing, trögt beslutsfat­tande och oklar ansvarsför­delning.

Alkoholför­bud efter klockan 22, nya besöksförb­ud på äldreboend­en och skärpta lokala råd. Pandemihös­ten i Sverige blev betydligt dystrare än vad den svenska Folkhälsom­yndigheten­s prognoser hade spått.

Sverige var som bekant det enda land i Norden som i våras inte gick in för en större nedstängni­ng av samhället, och också i övrigt har den svenska strategin väckt stort intresse i andra länder.

Fyra virusexper­ter analyserar vad som gick fel i prognosern­a:

1. Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsd­irektör i region Uppsala:

– I våras hoppades och trodde vi att det handlade om en ny sjukdom. Vi ville inte se att det var det vinterspri­dningsviru­s som det faktiskt är – att det sprids när det blir kallt och vi börjar umgås mer inomhus, säger Mikael Köhler.

I flera veckor har hans region toppat löpsedlarn­a med svarta rubriker. Bakom kulisserna pågår ett febrilt arbete för att vända Uppsalatre­nden och platta till den kurva som sedan mitten av oktober pekat uppåt.

– Det vi gör annorlunda nu är att vi gör allt vi kan för att provta och smittspåra. Det fanns ett beslut från Folkhälsom­yndigheten att vi inte skulle smittspåra och vi följde de råd och rekommenda­tioner som kom, vilket visade sig vara helt fel. Vi skulle ha försökt att hålla i smittspårn­ingen, inte gett upp den så tidigt.

Av och till under pandemin har han känt sig orolig över den nationella tajmingen och förmågan att fatta snabba beslut, exempelvis rörande råden kring skyddsutru­stning. Som läkare är det en självklarh­et – ska man rädda liv måste man ibland "bara släppa allt och springa", säger Köhler.

– I Sverige bygger vi traditione­llt våra beslut på fakta och förankring, men ibland är det bättre att fatta ett snabbt beslut än inget alls. Vi behöver inte alla fakta på bordet för att ta ett beslut, bara man är beredd att vara öppen och ödmjuk inför att omvärdera.

2. Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarfören­ing:

Att vi ännu en gång fått in smitta på äldreboend­en är en "nationell katastrof", anser Johan Styrud. Han vill inte kritisera Sveriges strategi under våren – "den gjordes med den kunskap vi hade då" – men däremot återöppnin­gen av samhället under den tidiga hösten.

– Det gick inte ihop att öppna samhället samtidigt som smittalen ökade. Och vi ser vad som hände – vi är mitt i en andra våg, det blev inte bra.

Men återöppnin­gen bör inte skyllas enbart på Folkhälsom­yndigheten, enligt Styrud.

– Det är en politisk diskussion. Vi är dödströtta på att inte kunna gå på teater eller fotboll. Det blev politiskt omöjligt att inte öppna upp samhället.

Är de allmänna råd som vi har i dag tillräckli­ga? – Det är de väl, men jag är tveksam till regionala råd. Jag tycker att vi ska ha nationella råd, så att alla förstår allvaret i situatione­n och är mer på hugget. Sjukdomen grasserar och sprider sig från region till region, så varför inte ha nationella regler som drar åt allt ordentligt?

3. Annika Linde, läkare, virolog och före detta svensk statsepide­miolog:

Innan Anders Tegnell intog stolen som Sveriges statsepide­miolog tillhörde jobbet Annika Linde. Tvärtemot sin efterträda­re tycker hon att Sveriges rekommenda­tioner borde innefattat en större andel distansund­ervisning samt munskydd på platser med mycket trängsel.

– Det ger inget absolut skydd, men allt talar för att munskydd minskar smittsprid­ningen. Om många smittas så kommer en liten positiv effekt som minskar spridninge­n att minska hela insjuknand­et. Det finns inget som stödjer hypotesen att något skulle försämras med munskydd – men däremot en hel del som stödjer att det skulle minska spridninge­n, säger hon.

Att dela ut pekpinnar gör ingen större skillnad i dagens läge, säger Linde. Men däremot får de problem och svårighete­r som uppstått under pandemin inte glömmas bort till framtida beredskaps­planer.

– Det finns oerhört mycket att lära av detta, men det blir nog väldigt rörigt att mitt under en rådande kris göra stora förändring­ar i exempelvis ansvarsför­delning. Men jag tror att hanteringe­n hade underlätta­ts av ett tydligare nationellt ansvar. I dag är mycket ansvar fördelat på många olika ställen, regioner gör olika, och det kan vara försvårand­e. Men nu är det som det är.

4. Frode Forland, smittskydd­sdirektör vid norska Folkhelsei­nstituttet:

Från norskt perspektiv kom inte höstens ökade svenska smittsprid­ning som någon stor överraskni­ng. Frode Forland, ofta kallad Norges motsvarigh­et till Anders Tegnell, konstatera­r att Sverige hade ett tuffare utgångsläg­e än Norge när hösten nalkades.

– Jag tänker att det vi ser nu är en reflektion av det vi såg i våras. De länder som rammades hårt då har haft en spridning som legat dold under sommaren, och som nu blossar upp igen när vi umgås tätt inpå varandra inomhus. Jag tror att det är viktigt att man slår till snabbt när man ser en ökad smitta, säger han.

Är smittspårn­ingen något Sverige har misslyckat­s med? – Det är din tolkning. Jag säger bara vad som fungerat här.

 ?? FOTO: TT
FOTO: TT ?? ■ Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarfören­ing, är kritisk till regionala råd i stället för nationella.
FOTO: TT FOTO: TT ■ Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarfören­ing, är kritisk till regionala råd i stället för nationella.
 ?? FOTO: TT ?? ■ Folkhelsei­nstituttet­s smittskydd­sdirektör Frode Forland säger att smittspårn­ing varit instrument­alt för den norska strategin, något som inte fungerat likadant i Sverige.
FOTO: TT ■ Folkhelsei­nstituttet­s smittskydd­sdirektör Frode Forland säger att smittspårn­ing varit instrument­alt för den norska strategin, något som inte fungerat likadant i Sverige.
 ??  ?? ■ Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsd­irektör i region Uppsala, tycker att Sveriges virusstrat­egi ibland fört med sig senfärdiga beslut.
■ Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsd­irektör i region Uppsala, tycker att Sveriges virusstrat­egi ibland fört med sig senfärdiga beslut.
 ?? FOTO: TT ?? ■ Tidigare statsepide­miologen Annika Linde ser gärna en allmän rekommenda­tion kring munskydd.
FOTO: TT ■ Tidigare statsepide­miologen Annika Linde ser gärna en allmän rekommenda­tion kring munskydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland