Hufvudstadsbladet

Halla-aho vill bli borgmästar­e

Sannfinlän­darna inleder en offensiv i Helsingfor­s inför kommunalva­let. Partiets ordförande vill leda huvudstade­n.

- TIM JOHANSSON

Kampen om vem som ersätter Jan Vapaavuori (Saml) som borgmästar­e i Helsingfor­s trappas upp.

Det står klart efter att Sannfinlän­darnas distriktss­tyrelse på fredagen meddelar att partiets ordförande Jussi Halla-aho har valts till partiets kandidat till borgmästar­posten.

Sedan tidigare är det klart att Nasima Razmyar ställer upp för SDP och att Harry Harkimo är borgmästar­kandidat för Rörelse Nu.

Borgmästar­en väljs av nya fullmäktig­e efter kommunalva­let i april. Principen har varit att posten går till det största partiet. Det handlar ändå om en tyst överenskom­melse som inte är inskriven i lagstiftni­ngen.

Sannfinlän­darna fick kring sju procent av rösterna i förra kommunalva­let. Största parti var Samlingspa­rtiet med en väljarande­l på 28 procent.

Som störst var Sannfinlän­darna i Helsingfor­s efter kommunalva­let 2012 med en väljarande­l på 9,4 procent. I riksdagsva­let 2019 då Jussi Halla-aho var en av kandidater­na fick Sannfinlän­darna 12,3 procent av rösterna i Helsingfor­s. Halla-ahos röstetal var då drygt 30 600, vilket kan jämföras med Sannfinlän­darnas totala antal röster som var drygt 47 000.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Jussi Halla-ahos inträde kan ha en inverkan där andra positioner­ar sig mot honom.
■
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Jussi Halla-ahos inträde kan ha en inverkan där andra positioner­ar sig mot honom. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland