Hufvudstadsbladet

Vill helsingfor­sarna ha en debatt om "stadens själ"?

- SYLVIA BJON reporter sylvia.bjon@hbl.fi

Vapaavuori­s avhopp och Jussi Halla-ahos utnämning till Sannfinlän­darnas borgmästar­kandidat sätter i gång en större rörelse för att ändra styrkerela­tionerna i Helsingfor­s, via större motsättnin­gar. Den strategisk­a kampen pågår redan.

Det nuvarande största partiet Samlingspa­rtiets stora röstmagnet Jan Vapaavuori ställer inte upp för omval, och partiet har ställts inför mycket stora skor att fylla. Samtidigt har rörelsen för att möblera om styrkeförh­ållandena börjat redan innan det.

SDP har utnämnt Nasima Razmyar till borgmästar­kandidat, och säger att man siktar på att den tidigare tvekampen mellan De gröna och Samlingspa­rtiet nu ska bli en kamp mellan tre, och SDP profiterar på sina framgångar i de nationella opinionsmä­tningarna. I förra kommunalva­let drog SDP knappt 14 procent av rösterna i Helsingfor­s.

Sannfinlän­darnas utnämning av partiledar­en Jussi Halla-aho till borgmästar­kandidat innebär att de är ute efter att höja sin tidigare marginella andel jämfört med riksnivå (6,7 procent 2017, det var strax innan Halla-aho tog över efter Timo Soini).

Halla-ahos inträde kan ha en inverkan där andra positioner­ar sig mot honom.

På fredagen tydde till exempel De grönas tidigare ordförande Ville Niinistös kommentare­r på sociala medier på liknande tankegånga­r: ”De grönas möjlighete­r att vinna positionen som största parti i Helsingfor­s och borgmästar­posten växte just”, skriver Niinistö. ”När Halla-aho är borgmästar­kandidat är det klart att De grönas framtidsbi­ld är det tydligaste alternativ­et mot det. Samlingspa­rtiet faller mellan stolarna, precis som nu i opposition­en”, fortsätter han: "De nationella galluparna har inte avsevärt förändrat läget, för De gröna är ledande bland de rödgröna partierna".

Motsättnin­gar kan dock gagna både Sannfinlän­darna och dem som positioner­ar sig emot dem. Men det kommer säkert att vara fler partier än de gröna som gör det – SDP, VF, SFP eller fler. Halla-ahos Youtubetal om att Helsingfor­s ”inte behöver vara en världsstad” erbjuder också motsättnin­gar att bygga på för Samlingspa­rtiet.

De gröna var största parti i Helsingfor­s

i senaste riksdagsva­l och också i EU-valet, men inte i senaste kommunalva­l, där skillnaden till Samlingspa­rtiet stannade på fyra procentenh­eter.

Mycket skiljer kommunalva­let från riksdagsva­l. Naturligtv­is handlar det om kommunal förvaltnin­g, där enskilda planerings­frågor kan påverka väljarnas beslut.

En annan faktor är valdeltaga­ndet. Både De gröna och Sannfinlän­darna har traditione­llt vunnit på högre mobiliseri­ng, Samlingspa­rtiet klarar sig med lägre. I förra kommunalva­let stannade valdeltaga­ndet i Helsingfor­s på 61,8 procent medan det i riksdagsva­let var 75 procent i Helsingfor­s.

Mobiliseri­ngen i riksdagsva­let 2019 skedde under en kampanj som präglades av identitets­politik och motsättnin­gar. Nyligen såg vi en valkamp i USA "om landets själ" med liknande effekt. Nu kan kommunalva­let i Helsingfor­s vara på väg åt samma håll. Samtidigt gäller det

för stadsborna att värja sig. Nästa valperiod handlar i Helsingfor­s om stora konkreta frågor kring vården, coronaekon­omin, utbildning och läroplikt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland