Hufvudstadsbladet

Lärarförbu­ndet: Gymnasielä­rarna behöver tid för att komma ikapp

För lite tid för arbete med den nya läroplanen. Det krävs tid för reflektion för att reformerna ska bli lyckade, menar Lärarförbu­ndet.

- SPT

Gymnasielä­rarna kämpar med att få tiden att räcka till, meddelar Finlands svenska lärarförbu­nd (FSL) i ett pressmedde­lande. Lärarna fyller sin undervisni­ngsskyldig­het till max, har övertimmar och jobbar intensivt med den nya läroplanen.

Christoffe­r Sourander, ordförande för FSL:s fullmäktig­e, skriver att coronastöd­pengarna inte automatisk­t löser problemen ifall stödunderv­isningen faller på samma lärare. ”Det finns helt enkelt inte tid eller ork”, konstatera­r Sourander.

FSL menar att lärarna behöver tid för att komma ikapp, inte minst med den nya läroplanen. I framför allt små gymnasier räcker sällan lärarresur­serna till för att frigöra någon för läroplansa­rbetet. ”Det faller på de enskilda ämneslärar­na som redan nu kämpar med att hinna ikapp med tekniken, digitalise­ringen och den nya studentexa­men”, skriver Sourander.

FSL:s medlemmar har en längre tid uttryckt behov av ett reformstop­p och andrum. ”Tempot är så högt att man inte hinner reflektera över det som redan har gjorts”, skriver Sourander. Han fortsätter: ”För att få lyckade förändring­ar måste vi analysera vad reformerna har medfört och ta till vara det goda, innan vi utvecklar följande. Man kan inte köra fyra reformer parallellt och tro att man får fyra bra resultat”.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Erfarenhet­erna från coronaåret visar sig bland skolperson­al och elever. FSL:s medlemmar uttrycker behov av ett reformstop­p och andrum.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Erfarenhet­erna från coronaåret visar sig bland skolperson­al och elever. FSL:s medlemmar uttrycker behov av ett reformstop­p och andrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland