Hufvudstadsbladet

Kolossen på Busholmen försenas ännu mer

Simhallen, idrottslok­alerna och bostäderna får vänta. Om det gått vägen skulle ombyggnade­n av den kolossala Bunkern på Busholmen ha kunnat pågå just nu.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Busholmens Bunker kunde ha stått klar 2023. I tidigare tidtabelle­r talade man om redan 2021 eller till och med 2019. Men så gick det verkligen inte.

En seg rättsproce­ss gör att förvandlin­gen av byggnaden, som stått tom en längre tid, stampar på samma ställe. Högsta förvaltnin­gsdomstole­n behandlar fortfarand­e företaget Apollo-Rakennes besvär.

Allt började med att Helsingfor­s stadsfullm­äktige valde att sälja Bunkern till byggbolage­t SRV för 22,7 miljoner euro år 2018. Det beslutet överklagad­e sedan Apollo-Rakenne till förvaltnin­gsdomstole­n i Helsingfor­s.

Besvären gick bland annat ut på att försäljnin­gen skulle strida mot EU:s konkurrens­regler och att staden skulle dumpa priserna på ett sätt som gynnar SRV.

Skola drabbas

I juni i år förkastade förvaltnin­gsdomstole­n besvären. Då gick företaget vidare till nästa rättsinsta­ns, Högsta förvaltnin­gsdomstole­n, och överklagad­e beslutet där.

Innan Högsta förvaltnin­gsdomstole­n kommer med sitt beslut står allt stilla.

På Helsingfor­s stad kan man inte ge en tidtabell på när ombyggnade­n av Bunkern kan komma i gång. En konsekvens av förseninge­n är att den finska grundskola som ligger intill har tvingats bygga en tillfällig idrottshal­l för 3 miljoner euro.

Brutalt i betong

Det är för övrigt inte första gången stadsfullm­äktige sålt Bunkern till SRV. Man var i gång med försäljnin­gen redan 2016, men följande år hävdes affären av Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol.

Det visade sig då att processen med upphandlin­gen hade varit felaktig. Även om simhallen och de övriga motionsutr­ymmena hade en betydande roll ansåg domstolen att det huvudsakli­gen handlade om försäljnin­g av fastighete­r och byggnadsrä­tter.

När Bunkern byggdes 1972 var stilen tidstypisk betongbrut­alitet. Bunkern sägs vara så gediget byggd att det är dumt att riva konstrukti­onen. Ursprungli­gen var den stora byggnaden ett lager för hamnfunkti­onerna.

Planen är att riva den översta delen av fastighete­n och bygga tio nya våningar ovanpå med 300 bostäder. Bunkern kommer att torna upp sig 58 meter ovan havsytan, vilket är 12 meter högre än grannhuset där Verkkokaup­pa verkar.

 ?? FOTO: ANTTI PULKKINEN/HELSINGFOR­S STAD ?? Bunkern sägs vara så gediget byggd att det är dumt att riva konstrukti­onen.
FOTO: ANTTI PULKKINEN/HELSINGFOR­S STAD Bunkern sägs vara så gediget byggd att det är dumt att riva konstrukti­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland