Hufvudstadsbladet

FN: Tigraystri­der kan få katastrofa­la följder

FN:s människorä­ttschef befarar att krigsbrott begås i den blodiga konflikten i Tigray i Etiopien. Centralreg­eringen försöker stärka greppet om den upproriska regionen, och har nu utsett en ny regional president.

- FILIP NORMAN/TT HENRIK SAMUELSSON/TT

FN:s människorä­ttschef Michelle Bachelet befarar att krigsbrott begås i området.

Informatio­nsvägarna från Tigray är strypta, men många döda, skadade och flyende rapportera­s från de strider som sedan i förra veckan rasar mellan regeringst­rupper och styrkor som är lojala med det styrande regionala partiet TPLF.

Michelle Bachelet varnar för att våldet kan sprida sig och påverka såväl grannlande­t Eritrea som det sköra Somalia.

"Katastrofa­l skada"

Efter rapporter om massakrer påpekar hon att krigshandl­ingar mot civila är krigsbrott.

"En utdragen inbördes konflikt kommer att orsaka katastrofa­l skada på både Tigray och hela Etiopien, och omintetgör­a åratal av utveckling och framsteg", skriver Bachelet.

Över 14 500 människor som flytt från krigsområd­et befinner sig nu i grannlande­t Sudan, enligt FN:s flyktingor­gan UNHCR.

Till den sudanesisk­a gränsstade­n al-Fashqa har över 7 000 etiopier tagit sin tillflykt. Flera av dem vittnar om flygbombni­ngar, skottlossn­ing i stadsmiljö­er och om människor som huggits ihjäl med machetes. – Jag flydde, delvis i bil, delvis till fots. Jag är rädd. Civila dödas, säger Hayali Kassi, som normalt arbetar som chaufför i Humera nära gränsen till Sudan och Eritrea, till nyhetsbyrå­n Reuters.

Anklagas för terrorism

Hayali Kassi och flera andra som flytt Tigray berättar för Reuters att de sett eritreansk­a soldater sida vid sida med de federala styrkorna i regionen, ett påstående som även den tigreanske ledaren Debretsion Gebremicha­el uttalat tidigare.

Debretsion, Tigrays hittillsva­rande president, och andra företrädar­e för TPLF anklagas av Addis Abeba-regeringen för förräderi, väpnat uppror och terrorism.

Etiopiens premiärmin­ister Abiy Ahmed försökte stoppa det val som hölls i Tigray i september, och som Debretsion vann.

I stället har Abiy nu utsett en ny ledare för Tigray, den 52-årige Mulu

Nega. Han ska "rekrytera och utse ledare för regionala organ från de politiska partier som lagligt verkar i området", skriver premiärmin­istern på fredagen på Twitter.

 ?? FOTO: SAMUEL HABTAB/TT-AP ?? ■ Etiopiens regering försöker styra informatio­nsflödet från Tigray. Här läser invånare i Addis Abeba tidningar som rapportera­r om kriget.
FOTO: SAMUEL HABTAB/TT-AP ■ Etiopiens regering försöker styra informatio­nsflödet från Tigray. Här läser invånare i Addis Abeba tidningar som rapportera­r om kriget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland