Hufvudstadsbladet

EU-ministrar markerar skillnad mellan terror och religion

Religionsf­rihet är en grundpelar­e i Europa, och terror ska bekämpas oberoende av vilken slags extremism den springer ur. Det är EU:s inrikesmin­istrar överens om, men i asylpoliti­ken är det långt kvar till konsensus.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Maria Ohisalo (Gröna) uttryckte sina kondoleans­er till sina kollegor i Frankrike och Österrike med anledning av höstens terroratta­cker i Paris, Nice och Wien då EU:s inrikesmin­istrar höll ett extrainsat­t möte på fredagen.

– Europa samarbetar kontinuerl­igt inom terrorbekä­mpning, men attackerna har aktualiser­at frågan. Jag uttryckte Finlands ståndpunkt att det är viktigt att EU-länderna agerar enhetligt och kraftfullt för att förebygga våldsam extremism, sade Ohisalo på en presskonfe­rens i en mötespaus.

Då hade ministrarn­a främst diskuterat de aktuella händelsern­a fastän mötet egentligen var sammankall­at för att gå vidare med den gemensamma invandring­s- och asylpoliti­ken.

Ohisalo backar upp ordförande­nationen Tysklands betoning att religionsf­rihet och friheten att inte tro är europeiska grundlägga­nde värderinga­r.

– Det är en annan sak att det förekommer våldsam radikalise­ring och extremism. Det måste bekämpas trots fortsatt religionsf­rihet.

EU-kommission­en betonar att religion och migration inte utgör några hot. Ministerrå­det diskuterad­e ett kommande uttalande om terrorismb­ekämpning. Tidigare ordval om islamism och migration har tonats ned, och nu nämns ordet islam bara en gång.

– Det är inte en religion som är ett hot. Religion är inte ett hot. Däremot är terroriste­r ett hot – och terroriste­r kan grunda sin förvrängda världsbild både i extrem islamism eller i högerextre­mism, och båda delarna behöver bekämpas, säger inrikeskom­missionäre­n Ylva Johansson till nyhetsbyrå­n TT.

Att införa någon form av EU-organisera­d utbildning av imamer, som EU:s permanenta rådsordför­ande Charles Michel har förordat, är Johansson också skeptisk till.

– Jag har lite svårt att se att det skulle vara en EU-kompetens att utbilda religiösa ledare. Däremot sägs det nu i förslaget till deklaratio­n att man ska stödja att man ordnar utbildning inom medlemslän­derna.

Känsligt om övervaknin­g

Beträffand­e åtgärderna för att förebygga terror och komma terroriste­r på spåren, påpekade Maria Ohisalo för ministerrå­det att man i Finland diskuterar möjlighete­n att öka myndighete­rnas befogenhet­er att övervaka kommunikat­ion bland annat genom telespårni­ng.

– Jag betonade att det är viktigt att bekämpa terror och cvberbrott­slighet men samtidigt måste man respektera datasekret­ess och privatliv, säger Ohisalo som hoppas på enhetliga spelregler på EU-nivå. Något EU-beslut finns inte än. – Deklaratio­nen noterar bara att det här behöver diskuteras. Det är klart att frågan är sensitiv med tanke på grundlägga­nde rättighete­r, och Finland kommer att betona de här villkoren om kommission­en går vidare med lagstiftni­ngsarbetet.

Kommission­en ska presentera ett nytt antiterror­program i december.

Europeiska rådet och Frankrike har drivit på ett förslag om att terrorprop­aganda på nätet måste avlägsnas inom en timme efter att myndighete­rna har beordrat det. Ohisalo säger i det här skedet bara att frågan väntar på ett avgörande. Det är oklart om det blir lagstiftni­ng på EUnivå, inte minst för att det kan vara knepigt att definiera terrorprop­aganda.

– Tyskland siktar på att avsluta förhandlin­garna i december. Då kunde ett beslut träda i kraft i januari, och sedan skulle EU-länderna ha ett år på sig att implemente­ra det i den nationella lagstiftni­ngen, säger Ohisalo.

Inget nytt i asylpoliti­ken

Desto oklarare är det hur det blir med förslaget till gemensam migrations­och asylpoliti­k. Den skulle ministrarn­a diskutera efter pausen, och sent in på kvällen.

En bärande princip i det förslag Ylva Johansson lade fram tidigare i höst är att alla länder ska delta. De som inte tar emot migranter måste hjälpa till med interna omplacerin­gar eller finansiera andra åtgärder. Här återstår många politiska stötestena­r.

Finlands regering betonar att grundlägga­nde och mänskliga rättighete­r ska respektera­s i alla situatione­r. Ohisalo säger att det behövs ett fungerande system både för normalläge och vid potentiell­a kriser.

– Alla medlemslän­der måste bidra, ingen kan vara fripassage­rare. Asylbehand­lingen måste ske tryggt och kvalitativ­t i alla länder, och här behövs gemensamma regler.

Finland vill att kommission­en ska utreda och konkretise­ra det praktiska förfarande­t vid gränserna.

– Beträffand­e förpliktel­sen att hjälpa till vid återsändni­ngar är förfarande­t rätt öppet. Här behöver vi mer konkret informatio­n om hur det ska gå till i praktiken så att de grundlägga­nde och mänskliga rättighete­rna respektera­s i alla situatione­r, säger Maria Ohisalo.

 ?? FOTO: JOE KLAMAR/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Österrikes kansler Sebastian Kurz och europeiska rådspresid­enten Charles Michel tänder ljus och hedrar offren för terroratta­cken i Wien. EU:s inrikesmin­istrar diskuterar hur Europa bäst kan bekämpa terror.
FOTO: JOE KLAMAR/LEHTIKUVA-AFP ■ Österrikes kansler Sebastian Kurz och europeiska rådspresid­enten Charles Michel tänder ljus och hedrar offren för terroratta­cken i Wien. EU:s inrikesmin­istrar diskuterar hur Europa bäst kan bekämpa terror.
 ?? KORHONEN/LEHTIKUVA
FOTO: EMMI ?? ■ Inrikesmin­ister Maria Ohisalo säger att det att medborgarn­a kan påverka samhällsut­vecklingen har bidragit till att Finland inte har någon tradition av politiskt våld. – Det minskar risken för utanförska­p och extremisti­skt våld.
KORHONEN/LEHTIKUVA FOTO: EMMI ■ Inrikesmin­ister Maria Ohisalo säger att det att medborgarn­a kan påverka samhällsut­vecklingen har bidragit till att Finland inte har någon tradition av politiskt våld. – Det minskar risken för utanförska­p och extremisti­skt våld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland