Hufvudstadsbladet

EU hotar att straffa Belarus efter dödsfall

Sedan ännu en regimkriti­sk demonstran­t dött i Belarus hotar EU med nya straffsank­tioner mot president Alexandr Lukasjenko och hans styre i Minsk.

- TT-AFP

– Detta är en upprörande och skamlig följd av de belarusisk­a myndighete­rnas handlingar, säger Peter Stano, talesperso­n för EU:s utrikesche­f Josep Borrell.

Den 31-årige mannen dog på torsdagen efter att ha opererats i flera timmar på ett sjukhus. Han hade då under ett gruff konfronter­ats av poliser på ett torg i Minsk. Hans skador uppstod, "enligt rapporter, genom civilklädd­a polisers brutalitet", säger Stano.

Massdemons­trationern­a har pågått i Belarus efter det starkt ifrågasatt­a valet den 9 augusti. Sedan den auktoritär­e ledaren Alexandr Lukasjenko utropat seger har hundratuse­ntals belarusier demonstrer­at med krav på presidente­ns avgång.

Regimen ansvarig

Tusentals har gripits och vittnesmål­en om misshandel och tortyr hos polisen är många. Redan tidigare har flera opposition­ella dött, och 31-åringens död har nu återigen fått människor att protestera på gator och torg.

Stano nämner att EU anser att belarusisk­a myndighete­r är ansvariga för våld mot sin egen befolkning och för en atmosfär där "laglösa, våldsamma handlingar kan inträffa".

Han säger också att Bryssel kräver att alla orättfärdi­gt gripna i Belarus, däribland politiska fångar, omedelbart släpps och att alla brott mot de mänskliga rättighete­rna utreds samt att de ansvariga lagförs på ett öppet och korrekt sätt.

Stano viftar också med sanktionsv­apnet:

– Europeiska unionen har redan infört sanktioner mot 55 individer som är ansvariga för våldsamt förtryck och hot, och står redo att införa ytterligar­e sanktioner.

Lukasjenko och flera andra höga statliga företrädar­e har sanktioner riktade mot sig.

Opposition­sledaren och presidentk­andidaten Svetlana Tichanovsk­aja, som lever i exil i Litauen, säger att en tyst minut bör hållas för 31-åringen.

– Låt oss göra det för en man som dödades för att han ville leva i ett fritt land, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland