Hufvudstadsbladet

Wiens muslimska hjältar

Terrorkväl­len i Wien visade prov på osjälviskh­et och hjältemod. Människor som gömde sig i en källare tog hand om skottskada­de och förband deras sår. Två unga män med turkisk bakgrund räddade en skadad polis med fara för sina egna liv.

- MÅNS NYBERG Frilansjou­rnalist, bosatt i Wien

I kvarteren runt Schwedenpl­atz i centrala Wien är det fullt med folk denna mörka novemberef­termiddag. På trottoarer och torg brinner tusentals ljus. Det är en tyst och dämpad stämning. Ännu en dryg vecka efter terroratta­cken som krävde fyra människoli­v och 22 skadade kommer chockade och sörjande hit för att hedra offren. Gula spraymärke­n på trottoaren visar ställen där offer blev nedskjutna av mördaren. Nummer ett, två, tre ...

Den 2 november var barer och restaurang­er fullsatta med gäster som ville utnyttja den sista möjlighete­n på en månad att träffas ute och ta sig en drink eller en bit mat. Nästa dag skulle de nya coronarest­riktionern­a träda i kraft, med stängda restaurang­er och nattligt utegångsfö­rbud. Då, klockan åtta, när stämningen var på sin höjdpunkt, slog mördaren till.

Ett ögonvittne berättar att man först trodde det var fyrverkeri. Men snart insåg alla att de skarpa smällarna som kom i serier var skott från ett automatgev­är och att de snabbt närmade sig. Allmän panik utbröt när folk flydde ut på gatan eller tog betäckning bakom bord och soffor.

Mördaren sprang runt kvarteret och sköt på alla han såg. Enligt polisen var det ett rent under att det inte blev fler döda och skadade. Polisen var på plats med en massiv insats bara några minuter efter det första alarmet, men den unge mannen med automatvap­net kunde ändå härja i nio minuter innan han stoppades. Han verkade fullständi­gt iskall – sköt ner en kvinna, sprang några meter, vände tillbaka och sköt henne en gång till.

Kvartersin­vånare bevittnade hans vansinnesj­akt från sina fönster. I tystnaden mellan ett par skottsalvo­r var det någon som skrek "Schleich di, du Oaschloch!" (Dra åt skogen ditt jävla arsle!). Ett trotsigt utrop som nu har blivit en symbol för wienarnas sammanhåll­ning mot terrorisme­n – Wiens eget "Je suis ..."

Det fanns också hjältar denna hemska terrorkväl­l. Kafégäster som flytt ned i en källare tog hand om skadade och förband deras sår med handdukar och vad som fanns till hands. Två unga män av turkisk härkomst sprang ut mitt under skottlossn­ingen för att hjälpa en polis som blivit träffad. Sedan tog de hand om en äldre dam som irrade omkring på gatan och eskorterad­e henne i säkerhet. De säger att de reagerade instinktiv­t och inte tänkte på att de satte sina egna liv i fara. Dessa två är nu stadens hjältar och hyllas av alla för sin osjälviskh­et och sitt mod. De har fått medalj för sin insats.

Men det finns ett smolk i bägaren. En av dem har tidigare på sociala medier uttryckt likgiltigh­et för offer för islamistis­kt våld i Tyskland och sagt att han inte bryr sig om dem. Det faktum att han nu försatte sig i livsfara för att rädda offer för islamistis­kt våld visar emellertid på en avgörande skillnad mellan en attityd som en del unga muslimer i Wien har och det som de egentligen känner när det blir allvar av. Sympatin för islamism har, särskilt bland ungdomar som härstammar från Turkiet, ökat de senaste åren under intryck av propaganda från Turkiet, där president Erdogan utmålar europeiska regeringar som fientliga mot religionen islam.

Det är i alla fall en avgrund mellan den unge man som av grupptryck förleds att säga något ogenomtänk­t på sociala medier, men som räddar sina medmännisk­or när det gäller, och den unge man som blivit hjärntvätt­ad i en islamistis­k moské och ser det som en gudfruktig gärning att döda så många otrogna som han hinner med innan han själv blir förpassad till paradiset.

I dag är Wien en stad i chock. Hur kunde detta ske? Mördaren hade suttit i fängelse för att han hade försökt ansluta sig till IS i Syrien. Han släpptes fri efter att ha gått igenom ett avradikali­seringspro­gram, men i våras reste han till Slovakien för att köpa ammunition. Slovakiska polisen underrätta­de sina kolleger i Wien, men inga åtgärder vidtogs även om alla alarmklock­or borde ha börjat ringa. I efterspele­t efter attacken avgick den ansvariga polischefe­n i Wien. Opposition­spartierna kräver också inrikesmin­ister Karl Nehammers avgång, men han säger att hans uppgift är att sitta kvar för att se till att alla fel som begåtts utreds ordentligt. Politiskt ansvar tycks vara ett okänt begrepp för honom.

UTRIKESKRÖ­NIKAN MÅNS NYBERG

Ett ögonvittne berättar att man först trodde det var fyrverkeri. Men snart insåg alla att de skarpa smällarna som kom i serier var skott från ett automatgev­är och att de snabbt närmade sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland