Hufvudstadsbladet

Öronbedöva­nde tystnad från ishockeyn och fotbollen

Att Bollförbun­det och ishockeyfö­rbundet väljer att inte uttrycka sitt stöd för sina respektive damlandsla­gs rätt att få samma synlighet som herrlagen sänder minst sagt märkliga signaler.

- FILIP SAXÉN

Finlands olympiska kommitté. Finlands paralympis­ka kommitté. Skidförbun­det. Friidrotts­förbundet. Jämställdh­etsombudsm­annen. Kommunikat­ionsminist­eriet. Kvinnoorga­nisationer­nas centralför­bund.

Listan över tunga aktörer som gett utlåtanden om tv-förordning­en är lång.

Många av dem har tagit ställning för att damernas ishockeyoc­h fotbollsmä­sterskap ska tas med på listan över evenemang av samhälleli­g betydelse i Finland som ska garanteras synlighet på fria kanaler i tv. Många har också föreslagit att paralympis­ka spelen borde få plats på listan.

Orienterin­gsförbunde­t föreslår dessutom att Jukola- och Venlakavle­n också tas med på listan medan skidförbun­det vill att alpin-VM och freestyle-VM också får samma status.

Kommunikat­ionsminist­eriets förslag är att fotbolls-VM och -EM för damer och ishockey-VM för damer får samma status som motsvarand­e mästerskap för herrar i lagen om television­s- och radioverks­amhet. Om andra tävlingar ska tas med på listan krävs ytterligar­e beredning i ärendet.

Ser man på listan över dem som gett utlåtanden i ärendet lyser två starka aktörer med sin frånvaro.

Det är samma aktörer vars landslag och verksamhet berörs av den föreslagna uppdaterin­g

en: varken Bollförbun­det eller Ishockeyfö­rbundet har tagit ställning i frågan.

Med tanke på att ärendet diskuterat­s och fått stöd på ministerni­vå, jämställdh­etsombudsm­annen talar för en uppdaterin­g och landslagss­pelare i både hockey och fotboll uttryckt sina åsikter i ärendet är förbundens tystnad en minst sagt märklig signal.

Ishockeyfö­rbundet och Bollförbun­det blev serverade en gratischan­s att visa att de är för jämställdh­et och att de anser att deras damspelare har rätt till samma synlighet som deras herrspelar­e. I stället för att uttrycka just det valde man att tiga.

Ishockeyfö­rbundets problem med jämställdh­et är många och någon större vilja att rätta till missförhål­landen har inte funnits. Bollförbun­det har däremot haft ett progressiv­t jämställdh­etsarbete på flera plan de senaste åren och därför är deras tystnad svårare att förstå.

Förbunden finns till för sina medlemmar. Då skulle det vara välkommet om förbunden visade att man finns till för alla sina medlemmar – inte bara för de som är herridrott­are.

Att försvara alla sina medlemmars rätt till likabehand­ling borde vara en självklarh­et för vilket förbund som helst.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Bollförbun­det uttryckte inte sitt stöd för damlandsla­get.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Bollförbun­det uttryckte inte sitt stöd för damlandsla­get.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland