Hufvudstadsbladet

Ölexpert: ”Turbulent tid för bryggerier och pubar”

Coronapand­emin har slagit hårt mot ölkrogar och mikrobrygg­erier. Trots tuffa tider, tror experter att branschen klarar den svåra tiden.

- NICLAS LÖNNQVIST

Hufvudstad­sbladets ölskribent André Brunnsberg tror att de specialise­rade ölkrogarna och mikrobrygg­erierna kommer att överleva trots coronapand­emin, men att man kan räkna med en turbulent framtid – åtminstone tills pandemin är över.

– Det kan hända att ställen stänger för gott, men det föds hela tiden nya. Det finns också mikrobrygg­erier som börjat sälja ut och grundat sina egna barer och de har säkert börjat äta till en del av ölkrogarna­s utbud, säger Brunnsberg.

Trots det här tror han inte på en utslagskam­p mellan bryggerier och ölkrogar.

– Jag tror i stället på att man kommer sälja mer inhemskt öl på pubarna. Vill man dricka en India pale ale så vill man dricka den färsk. Jag tycker att det är bra om krogarna börjar fokusera på inhemska ölsorter. Däremot kan det hända att krogar som har en för hög prissättni­ng på öl kommer att få problem.

Enligt Brunnsberg är marknaden med mikrobrygg­erier rätt mättad.

– Troligtvis kommer en del mikrobrygg­erier att gå under eftersom det kan hända att de som haft hand som bryggeriet gjort det som en sidohobby. När det gäller ölstilar så går vi tillbaka mot mer klassiska stilar för mikrobrygg­erierna. Jag tror ändå på att det finns behov av mångfald. Det finns en stor grupp ölmedvetna konsumente­r. Marknaden är tuff eftersom de stora bryggerier­na gått in för att utvidga utbudet och tagit sig in på mikrobrygg­eriernas revir med nya sorter, säger Brunnsberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland