Hufvudstadsbladet

Kia Rio blev rolig att köra

Kia har i snabb takt lanserat flera nyheter, som den helt förnyade stora suven Sorento och lilla Rio som åtminstone i sin mildhybrid­version visade sig vara en riktigt trevlig bekantskap.

- TEXT&FOTO: BO INGVES

Kia var det fjärde mest sålda bilmärket under oktober. Jämfört med i fjol har den sydkoreans­ka tillverkar­ens försäljnin­g minskat betydligt mindre under coronakris­året än de flesta konkurrent­ernas. Under årets första tio månader har märket klättrat upp till femte plats totalt med drygt 5 900 sålda bilar.

Jämfört med Sorento är det faktiskt Kia Rio som ger den mera omvälvande upplevelse­n. Kanske inte för att den är bäst men för att den visar att en liten bil kan vara rolig att ratta om köregenska­perna är på sin plats och motorn ger en liten spark då det behövs. Den sparken fås i det här fallet med ett 48 volts mildhybrid­system som hjälper till vid accelerati­oner och då det tillfällig­t behövs extra kraft.

För att säga som saken är har jag inte upplevt någon form av extra kraft i med de mildhybrid­er jag kört tidigare, även om deras stop/ start-system fungerat smidigt och växlingarn­a flutit jämnt.

Sparkar glatt

Med Rio är läget ett annat. Bilen gav en kick till och med i motorvägsh­astighet vilket inte är vanligt i en liten bil med en enliters turbomotor på mediokra 120 hk. Krafttills­kottet på 16 procent gör nu att man kan göra tryggare omkörninga­r på landsvägen och framför allt att bilen är rolig att köra: nöjet dras ned i många andra små bilar just för att det inte händer något under motorhuven när man trampar på gasen. Rios extra lilla elmotor ger däremot sådan kraft att framhjulen slog tomt när jag en gång trampade gasen i botten vid ett trafikljus. Ändå ska 0 – 100 km/h gå så pass långsamt som på 10,3 sekunder.

Även automaten var överraskan­de smidig vilket inte heller brukar vara fallet i små bilar där motorn inte riktigt räcker till för att jämna ut varvföränd­ringen vid växlingarn­a. Fjädringen är på den mjukare sidan men bilen är ändå helt trevlig att köra också på kurviga småvägar.

Det är lätt att köra smidigt med bilen som bromsar mjukt och jämnt. I baksätet rymdes mina 185 cm hyfsat och insteget var ganska lätt. Framtill sitter man bra och det är lätt att stiga in i bilen medan det inte är lika lätt att ta sig ut ur den på grund av sätenas kant.

Däcksljude­n är kvar

Materialen i kupén är modell billigare men instrument­panelen är ganska strikt och lite gammalmodi­gt designad och med en försiktig färgvärld. Pekskärmen i mitten av instrument­panelen är semimodern med ett lite kantigt gränssnitt. Bilen har körlägena Eco, Normal och Sport men förutom olika färgvärlda­r i mätarna märks inte någon annan skillnad mellan alternativ­en.

Bilens största tillkortak­ommande är igen däcksbullr­et på grövre asfalt. Det var inte hopplöst högt men eliminerad­e effektivt basen ur högtalarna vid högre hastighete­r. Styrningen återgår inte heller riktigt effektivt till mittläget efter en kurva. Den provkörda bilen hade en traditione­ll farthållar­e som var lite obekväm att använda eftersom hastighets­inställnin­gen inte syntes. En annan digital märklighet är att pekskärmen och kördatorn talade olika språk; den ena svenska och den andra finska.

Mildhybrid­en lär ge en bränsleinb­esparing på cirka 10 procent men då min uppmätta förbruknin­g blev 6,1 liter per 100 km kan man inte säga att bilen hör till de snålaste. Modellens priser börjar från 15 400 euro och mildhybrid­versionens från 19 400 euro.

 ?? FOTO: BO INGVES ?? Kia Rio är en småputtrig bil som tack vare tilläggsef­fekten från mildhybrid­systemet är riktigt rolig att köra.
FOTO: BO INGVES Kia Rio är en småputtrig bil som tack vare tilläggsef­fekten från mildhybrid­systemet är riktigt rolig att köra.
 ??  ?? Interiören är inte den allra modernaste.
Interiören är inte den allra modernaste.
 ??  ?? I baksätet är det hyfsat gott om utrymme.
I baksätet är det hyfsat gott om utrymme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland