Hufvudstadsbladet

Sofistiker­ad Kia Sorento

- TEXT&FOTO: BO INGVES

Kias stora suv Sorento är en riktigt stor bil med en längd på drygt 4,8 meter och en höjd på nästan 1,7 meter. I tillägg till att bilen sträckt ut sig åt alla håll har den även en sobrare kupé än tidigare med pinfärsk digital teknik som tilltugg.

Under en kort provkörnin­g en solig novemberda­g visar sig bilen, som är byggd på Kias helt nya suv-underrede, vara lättkörd och relativt tyst, med undantaget att dieseln knackade lite och att däcksljude­n hörs oväntat tydligt på finländsk motorvägsa­sfalt. När jag vid samma tillfälle körde ännu större Ford Explorer på samma vägar kändes den klart tystare, framför allt underifrån.

En nyttig detalj jag (ännu) inte sett i andra bilar är att den digitala mätartavla­ns varvräknar­e och hastighets­mätare dubblerar som dödavinkel­nspegel snett bakåt när man sätter på blinkern (se lilla bilden). Överlag andas bilen klart modernare teknologi än föregångar­en men som tur är finns det en del fysiska knappar kvar som styr de allmännast­e funktioner­na.

Bilen var i övrigt behaglig att köra förutom att styrningen inte automatisk­t återgår till mittläge efter styrmanövr­ar i landsvägsh­astighet. Vid sidan av dieseln finns till en början en hybridvers­ion men den dominerand­e modellen tros bli den laddhybrid­version som kommer mot slutet av året. Då ska den också presentera­s närmare. Det har nu klarnat att utgångspri­set på laddhybrid­en är 57 800 euro, vilket tack vare en lägre bilskatt är endast 1 600 euro mera än för hybriden.

 ??  ?? Kia Sorento är märkets flaggskepp och i sin fjärde generation en rymlig och storvuxen uppenbarel­se.
Kia Sorento är märkets flaggskepp och i sin fjärde generation en rymlig och storvuxen uppenbarel­se.
 ??  ?? Interiören är sobert modern.
Interiören är sobert modern.
 ??  ?? Här dubblerar varvräknar­en som dödavinkel­nvarnare när blinkern sattes på till vänster.
Här dubblerar varvräknar­en som dödavinkel­nvarnare när blinkern sattes på till vänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland