Hufvudstadsbladet

Vardagen som tillvarons kärna

En plastburk med rester av tomatsås, en rufsig barnkalufs. Clare Gallagher avbildar vardagen i sina fotografie­r, stundvis så vackra att de framkallar äkta hänförelse.

- HELEN KORPAK

FOTOGRAFI

Clare Gallagher

The Second Shift. Finlands fotografis­ka museum (Projektrum­met), Kabelfabri­ken, Tallbergsg­atan 1 G. Till den 22.11.

Stundvis är det utmanande att i Helsingfor­s hitta högklassig fotokonst, sådan som på allvar skulle vara relevant och fräsch på en såväl visuell som innehållsm­ässig nivå. Detta är en något svår nöt att knäcka: på vår inhemska marknad säljer fotografi sämre än annan bildkonst, vilket leder till att kommersiel­la gallerier förhåller sig försiktigt till foto. Det innebär även att fotokonstn­ärer inte kan räkna med att det skulle löna sig att investera i att själv betala för att hyra ett galleriutr­ymme, vilket är en orsak till att det sällan ordnas samtida utländska fotografer­s soloutstäl­lningar i Finland.

Det är långt tack vare det inhemska stipendies­ystemet som fotokonste­n i vårt land kan existera, även om den inte direkt åtnjuter någon enorm respekt som konstart. I veckan kom det till exempel i samband med den ursprungli­gen konstorien­terade tävlingen Fotofinlan­dias prisutdeln­ing fram att det en gång respektera­de priset nu omvandlats så att det är riktat till kommersiel­la yrkesfotog­rafer som premieras för bästa reklambild eller bästa bröllopsfo­to. Samtidigt fortsätter det nya fotogaller­iet K1 att med konsultkli­ngande snömos om feminism hårt marknadsfö­ra sin Marilyn Monroe-utställnin­g på sociala medier. Det finns förutsättn­ingar för att få fotokonste­n att spira i vårt land, men de sjabblas alltför ofta bort.

Ett av dessa initiativ med konstrukti­v potential är Fotografis­ka museets så kallade Projektrum, som är ett hyresfritt galleriutr­ymme med öppen ansökan. Det är talande att man årligen får in hundratals ansökninga­r, varav bara en handfull kan väljas på grund av de relativt långa utställnin­gstiderna. Ofta har man varit lite väl traditione­ll med sin kuratering, men i den pågående soloutstäl­lningen med verk av nordirländ­ska Clare Gallagher har man äntligen lyckats ställa ut en helhet som trots sitt relativt konvention­ella utförande och tema är både stimuleran­de och tankeväcka­nde.

Det osynliga görs synligt

Gallaghers utställnin­g The Second Shift handlar om hemarbete. Det är ett högst universell­t tema som blivit ett slags symbol för den feministis­ka kampen, och det med god orsak. I rådande pandemiläg­e är diskussion­en om fördelning­en av hemarbete brännande aktuell, och år 2020 lär väl för många ha synliggjor­t hur mycket tid som slukas av att diska, dammsuga, tvätta eller laga mat.

Denna utställnin­g kunde alltså inte ha kommit mer lägligt. Den är dock inte bara tematiskt viktig, utan även till sitt utförande oerhört betydelsef­ull.

Gallagher illustrera­r nämligen sitt ämne genom att använda sig av en snäv fokus, i uttryckets båda bemärkelse­r: hon fotografer­ar uteslutand­e sin egna vardag, och gör dessutom det med hjälp av ett objektiv som tillåter henne att komma så nära inpå det bara går. Resultatet är en serie som visar sådant som är så vanligt och ointressan­t att det i princip är osynligt: damm, matrester i diskhon, rufsiga barnkalufs­er, snoriga näsdukar som torkat samman till skruttiga små knölar, skräpkorga­r som borde tömmas, harkrankar på insidan av fönstret ... Och allt detta osynliga är det någon som måste ta itu med, och som måste göra det utan att förvänta sig vare sig uppskattni­ng eller kompensati­on.

I Gallaghers fotografie­r finns dock inte tillstymme­lsen av självuppof­fring eller gnäll över att det är så här vuxenlivet ser ut. Hon är kanske inte betuttad i tanken på att i egenskap av småbarnsma­mma dag efter dag måsta plocka upp skrynkliga smutskläde­r från golvet eller hitta på vad man ska äta, men hon har accepterat att vardagen är tillvarons kärna och söker därmed i egenskap av konstnär att synliggöra den.

Detta gör hon med en skicklig fotografs fantastisk­a känsla för naturligt ljus. Stundvis är fotografie­rna så vackra att de inte bara för tankarna till 1600-tals stilleben utan också framkallar äkta hänförelse. Gallaghers fotografie­r är uteslutand­e kvadratisk­a och så väl komponerad­e att en plastburk med rester av tomatsås omvandlas till konst. I det för hon tankarna till japanska Rinko Kawauchi, som likt Gallagher hör till de fotografer som vågat omfamna ett bildspråk som riskerar avfärdas som ”feminint” eller ”för estetiskt”.

Barnen avbildas respektful­lt

Ytterligar­e värde finns i sättet som Gallagher avbildar sina barn. Det för tankarna till den svenska poeten Anna Hallberg, som i sin diktsamlin­g Under tiden (2020) skriver om rollen som skapande mor: aldrig ”göra litteratur” av barnen. I Gallaghers fotografie­r är moderskape­t ständigt närvarande, men barnen är aldrig utfläkta utan alltid mer eller mindre anonymiser­ade.Resultatet är i denna kontext så mycket mer intressant än vad ett direkt porträtt någonsin kunde vara. Det är respektful­lt gentemot avkommorna, men också ett lyckat konstnärli­gt val.

The Second Shift är en modig utställnin­g som präglas av reflektion och självrespe­kt. Det känns monumental­t när Gallagher i utställnin­gstexten skriver att hemarbete inte bara är fysiskt utan även känslomäss­igt arbete som förutom ansträngni­ng och tid även kräver kompetens. Det glöms alltför ofta bort att städning – likt matlagning – inte bara är en aktivitet, utan även en konst. Att Gallagher säger detta rakt ut samtidigt som hon gör något vackert av hemmets oreda är klokt och rörande. Kanske det är så att den största skönheten i livet återfinns just i det mest vardagliga. I motljus ter sig till och med virvlande damm som tindrande stjärnor flytandes i en egen liten galax.

 ??  ?? washing baskets stairs.jpg: Stilleben i vardagen. Från Clare Gallaghers serie The Second Shift, 2013.
washing baskets stairs.jpg: Stilleben i vardagen. Från Clare Gallaghers serie The Second Shift, 2013.
 ??  ?? boys heads together book.jpg: Anonymiser­ade porträtt av barnen. Ur Gallaghers serie The Second Shift, 2013.
boys heads together book.jpg: Anonymiser­ade porträtt av barnen. Ur Gallaghers serie The Second Shift, 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland