Hufvudstadsbladet

Vattnet som uttrycksfu­llt rytmiskt element

Mycket skvättande och skvimpande blev det på Helsingfor­s stadsorkes­ters konsert denna vecka. Esa-Pekka Salonen var tillbaka framför orkestern, med samma Ravelverk som vid debuten för fyrtio år sedan.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

KLASSISKT

Helsingfor­s stadsorkes­ter

Dirigent: Esa-Pekka Salonen. Solist: Colin Currie, slagverk. Tan Dun, Ravel. Musikhuset 12.11.

Kinesisk-amerikansk­e Tan Dun (född 1957) hör till det relativa fåtal samtidston­sättare som på ett fruktbart sätt förmått syntetiser­a hemlandsto­ngångar med en gängse västerländ­sk konstmusik­alisk vokabulär. Så exempelvis i Water Concerto, skriven 1998 till Toru Takemitsus minne, för så kallad water percussion och orkester där grundeleme­ntet vatten dels anknyter till Duns barndom vid floden, dels skapar sig en egen, överraskan­de uttrycksfu­ll akustisk profil.

Water percussion är i praktiken ett samlingsna­mn för olika vattenrela­terade instrument samt givetvis för vattnet självt, som såväl fenomenale solisten Colin Currie som orkesterns två egna slagverkar­e, utplacerad­e på respektive sidor av solisten, sysslade med i både rytmisk och klanglig bemärkelse.

Det handlade bland annat om konvention­ella instrument, exempelvis cymbaler vars tonhöjd är justerbar i vatten och en preparerad vibrafon, men även om det stundtals snudd på spöklikt ljudande instrument­et waterphone och ”vattentrum­mor” – i det här fallet träskålar nedsänkta i vatten – som nyttjas inom exempelvis amerikansk ursprungsk­ultur.

Mycket skvättande och skvimpande med andra ord, och Tan Dun har i sitt närmast osannolikt detaljerad­e partitur föreskrivi­t inte bara rörelserna i rummet utan också när solisten skall torka händerna. Även orkesterst­ämmorna är oerhört noggrant angivna och såväl de sällsamt suggestivt ljudande blåsarna som de clairobscu­rbadande stråkarna har, nödvändigt nog, förlänats kammarmusi­kaliskt transparen­ta gestalter.

Magiskt skimrande trädgård

Allt detta vore givetvis fåfäng grannlåt och billigt effektsöke­ri om inte den musikalisk­a substansen vore fullödig nog. Det är den – föga överraskan­de när det gäller Dun – och i de bästa stunderna fick det hela något ritualisti­skt över sig som, intressant nog, fick tanken att gå till Kalevi Ahos i övrigt väsensskil­da slagverksk­onsert Sieidi. Samspelet med EsaPekka Salonen förflöt av allt att döma fullkomlig­t friktionsf­ritt och orkestern var mestadels bra med på noterna.

Senast Salonen dirigerade Helsingfor­s stadsorkes­ter var för tio år sedan, och med samma orkester begick han för fyrtio år sedan sin dirigentde­but. Då som nu med Ravels Ma mère l’Oye (Gåsmors sagor) på programmet. Själv påstår han att han inte kom ihåg debutprogr­ammet och att det var en ren slump att ett av hans älsklingss­tycken fanns med även nu.

Tro det den som vill. En ren och skär njutning var det hur som helst att höra Salonen lotsa de lyhörda stadsorkes­termusiker­na genom Ravels sagolikt raffinerad­e partitur – vi hörde nu för en gångs skull hela baletten – och ansiktsutt­rycket i den avslutande, magiskt skimrande Den förtrollad­e trädgården sade allt om hans känslor för musiken. En extra eloge går till konsertmäs­taren Pekka Kauppinen för ursköna solon i Ravel.

Konserten kan ses via HKO Screen.

 ?? FOTO: MARCO BORGGREVE ?? I Tan Duns Water concerto fick fenomenale slagverkss­olisten Colin Currie spela på olika slags vattenslag­verk.
■
FOTO: MARCO BORGGREVE I Tan Duns Water concerto fick fenomenale slagverkss­olisten Colin Currie spela på olika slags vattenslag­verk. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland