Hufvudstadsbladet

En skopa envishet ger en slankare vardag

Novemberdi­mman omsluter Drumsö och temperatur­en ligger strax över noll. Erik Halmela promenerar längs stranden och funderar på Upp och hoppa-satsningen. Det har gått en tid sedan starten och de nya vanorna börjar falla på plats.

- ANNA MARKELIN

Det är inte enbart barnfamilj­er som kan uppleva svårighete­r med nya rutiner. Erik Halmelas dotter har flyttat hemifrån och nu finns bara två vuxna kvar i hushållet. Nya vanor kräver ändå planering.

– Just nu är min arbetssitu­ation väldigt hektisk och då blir det ofta vardagsmot­ionen som får ge vika. Det känns som att det inte blir någon tid över. Men det är förstås en prioriteri­ngsfråga, säger Halmela.

Några nya rutiner har han ändå fått in:

– Jag har åtminstone gjort min morgonruti­n med lite rörlighets­övningar och styrka nästan varje dag och det känns riktigt bra.

Elcyklar har blivit populära och många har med hjälp av dem börjat cykelpendl­a i stället för att ta bilen varje dag. Så även Erik Halmela som är förtjust i sin nya elcykel. Den får dock vila under vintern och nu är planen att komma i väg till simhallen någon gång i veckan i stället.

– Jag har också ett gymkort som är sorgligt oanvänt. Men jag har lärt mig att styrketrän­ing är ett bra komplement till vardagsmot­ionen så det är väl bara att försöka ta sig dit nu under årets mörka månader. Det är tur att jag är ganska envis.

När Halmela kom med i Upp och hoppa hade han redan påbörjat en satsning mot ett något lättare liv. Med åren har extra kilon smugit sig på och i något skede började det bli en hälsofråga. Blodprovet i början av kampanjen visade att kroppen skulle må bra av förändring­ar i matvanorna och regelbunde­n vardagsmot­ion.

– Min utmaning är att undvika överdrivet kvällsätan­de. Nu har jag fått hjälp med att planera mina måltider så att jag inte är hungrig eller sugen på kvällen. Det hjälper massor. Nu blir det middag i vanlig tid och så tar jag ett lätt kvällsmål vid 20-tiden, sen är det stopp, säger Erik Halmela nöjt.

När man behöver gå ner i vikt är det ett par saker man bör tänka på:

● Planera måltiderna i god tid, laga gärna mycket mat på en gång och gör matlådor.

● Ät lagom mycket vid varje måltid och kom ihåg mellanmål – det minskar sötsuget.

● Ät tillräckli­gt mycket protein – ju äldre man är desto viktigare är det för att bibehålla muskelmass­an.

Om man ständigt är hungrig och sugen på kvällarna äter man troligen för lite under dagen. Det enda sättet

att ta reda på om intaget är rätt är att notera vad man äter. Det finns bra appar där man kan bokföra sin kost om man har som mål att minska i vikt. Viktigt är ha en lång tidshoriso­nt eftersom de förändring­ar man gör ska vara långsiktig­a och sunda. Det är enda sättet att sen kunna behålla sina nya vanor.

Halmela har siktet inställt på nästa höst.

– Jag har redan kommit långt i att finna glädjen i att motionera, tack vare Upp och hoppa-projektet.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Vad kan man göra för att förbättra sina matvanor? Coachen Anna Markelin diskuterar tillsamman­s med Erik Halmela som redan nu har kommit en god bit på väg mot ett lättare liv.
FOTO: TIMO KARI Vad kan man göra för att förbättra sina matvanor? Coachen Anna Markelin diskuterar tillsamman­s med Erik Halmela som redan nu har kommit en god bit på väg mot ett lättare liv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland