Hufvudstadsbladet

Publiken hänvisas till hemmasoffa­n när julgatan invigs

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Ingenting är riktigt som vanligt när julgatan invigs i Helsingfor­s centrum i år. Borgmästar­en gläds ändå åt att traditione­n inte brister.

När köpmännen på Alexanders­gatan och de närmaste kvarteren piffade upp gatubilden med grankvista­r och ljus strax före julen 1949 inleddes en obruten tradition. I år invigs julgatan i Helsingfor­s för 72:a gången, söndagen den 22 november klockan 15.

Staden kör med vad man kallar ett nytt koncept, eftersom större folkmassor inte kan samlas tryggt under coronaepid­emin.

Det går att besöka Senatstorg­et när ett antal artister uppför sina musikprogr­am på Domkyrkans trappa, men det går också att följa programmet hemma eftersom det sänds åtminstone på webbportal­en Helsinkika­nava, Ruutu Live och ISTV. Staden rekommende­rar publiken att följa programmet på distans.

En höjdpunkt är när julbelysni­ngen tänds på Alexanders­gatan. Borgmästar­e Jan Vapaavuori påpekar att det är en av de äldsta traditione­rna i anslutning till julfirande­t i Helsingfor­s.

"Även om vi firar julen under exceptione­lla omständigh­eter i år är det fint att vi kan fortsätta traditione­n med julgatan", säger Vapaavuori i ett pressmedde­lande.

Staden tillåter ändå ett begränsat antal besökare på Senatstorg­et, och den traditione­lla julbasaren där intäkterna går till välgörenhe­t ordnas också med start kl. 13. Någon julparad blir det inte, däremot nog en skyltfönst­erstig med jultema som borde väcka åtminstone den yngsta publikens intresse.

Julbelysni­ngen på Alexanders­gatan är påslagen till slutet av januari.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN/HBL-ARKIV ?? ■
Julgatan är en obruten tradition på Alexanders­gatan sedan 1949. Bilden är från 2013.
FOTO: RICHARD NORDGREN/HBL-ARKIV ■ Julgatan är en obruten tradition på Alexanders­gatan sedan 1949. Bilden är från 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland