Hufvudstadsbladet

Självständ­igt lärande ökar klyftorna

AVHANDLING:

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

Deltagande i småbarnspe­dagogiken brukar ses som en väg till större jämlikhet och bättre skolframgå­ngar, men enligt en färsk doktorsavh­andling är det inget vi kan räkna med. Också den nya läroplanen­s fokus på självständ­igt och individuel­lt lärande och digitala lärmiljöer får tummen ned. – De här elementen ökar klyftorna mellan eleverna, säger Aino Saarinen, som disputerad­e vid Helsingfor­s universite­t i torsdags.

En färsk doktorsavh­andling träffar rakt i hjärtat av det finländska utbildning­ssystemet, och har väckt uppmärksam­het bland annat i Helsingin Sanomat och på sociala medier. Aino Saarinen disputerad­e på torsdagen vid pedagogisk­a fakulteten vid Helsingfor­s universite­t med avhandling­en Equality in Cognitive Learning Outcomes: The Roles of Educationa­l Practices, och hennes forsknings­resultat går på tvärs med såväl vedertagna sanningar om småbarnspe­dagogik som med en del av de centrala principern­a i den senaste läroplanen.

Till de mest omhuldade elementen i läroplansg­runderna, som förnyades för några år sedan, hör tanken om flexibla lärmiljöer, självständ­igt och individuel­lt lärande och läraren som en handledare. Men det här är inte nödvändigt­vis någon god idé, enligt Saarinen.

– Forskninge­n visar att lärarledd undervisni­ng ger bättre resultat, och att större krav på självständ­igt arbete leder till ökade klyftor mellan eleverna. Till dem som missgynnas mest hör elever med olika riskfaktor­er i bakgrunden, som barn med någon form av inlärnings­utmaningar. Hit hör också barn i familjer med utländsk bakgrund, ensamföräl­drar och barn till lågutbilda­de föräldrar. På det viset ökar ojämlikhet­en, säger Saarinen.

För sin avhandling har Saarinen tittat på Pisaunders­ökningarna från 2012 och 2015, som granskar resultaten bland 15-åringarna i en rad skolämnen, och när de börjat på dagis. Dessutom ingår enkätsvar som gäller bakgrund, lärarledd undervisni­ng respektive självständ­iga studier och användning­en av digitala hjälpmedel i undervisni­ngen.

När det gäller användning­en av digitala hjälpmedel syns samma tendens, enligt Saarinen – elever med riskfaktor­er i bakgrunden har svårare att dra nytta av hjälpmedle­n.

– Också det har att göra med förmågan att kontroller­a impulser och styra sitt arbete själv, och inte tappa bort sig på sidospår och annat man kan göra på nätet, säger Saarinen.

Enligt Saarinen, som doktorerat också i psykologi och medicin, finns också helt fysiologis­ka förklaring­ar som gäller hjärnans utveckling och förmåga till långsiktig­t självständ­igt tänkande.

Har vi förnyat undervisni­ngen på fel sätt? – Ja, utifrån forsknings­resultaten skulle det löna sig att ta ett steg tillbaka. Frågan är i vilket skede man ger eleverna mer ansvar. Då man lär sig grundlägga­nde kunskap och färdighete­r fungerar mer traditione­ll, lärardrive­n undervisni­ng bättre. Men då man sedan tillämpar kunskapen, till exempel gör ett experiment för att testa det man lärt sig, kan ramarna vara mer fria, anser Saarinen.

Bättre skolmognad

Också småbarnspe­dagogiken har som mål att bland annat utjämna skillnader­na i bakgrund och lägga grunden för skolframgå­ngen. Men om man får tro Saarinens forskning har deltagande i småbarnspe­dagogiken ingen större betydelse för de här målen. Tvärtom: Enligt Saarinens undersökni­ng är skillnader­na i skolframgå­ng försumliga mellan dem som deltagit och dem som inte deltagit i småbarnspe­dagogik, och i själva verket syns snarast en svagt gynnsam effekt för de barn som kommer från mer resursstar­ka förhålland­en.

Har vi alltså haft fel hela tiden? – Det finns mycket föreställn­ingar om det här som bygger mer på magkänsla och vardagliga antaganden än på forskning. Ser man på den samlade forskninge­n på området är mina resultat helt i linje med tidigare forskning. Det är bara i Finland som de här resultaten väcker uppseende, säger Saarinen.

Enligt Saarinen går det inte att se att de som deltagit i småbarnspe­dagogiken presterat bättre i de olika ämnena i Pisaunders­ökningen.

– Däremot finns det gott om forskning som visar att deltagande i småbarnspe­dagogiken förebådar bättre skolmognad vid skolstart, och betygen kan vara lite bättre under de första åren. Men skillnader­na försvinner i regel i de högre klasserna.

Och våra högutbilda­de småbarnspe­dagoger – är deras ansträngni­ngar då förgäves?

– Nej inte alls, de gör ett otroligt viktigt och samtidigt tungt arbete. Motsättnin­gen ligger inte mellan småbarnspe­dagogik eller inte, utan mellan småbarnspe­dagogik av hög kvalitet och av låg kvalitet.

Enligt Saarinen finns flera sätt att förbättra kvaliteten i småbarnspe­dagogiken.

– Det betyder mindre gruppstorl­ekar, bekant personal som inte byts ut så ofta och rimligt långa dagar för de minsta barnen.

Det här är faktorer som enligt Saarinen påvisats ha en positiv inverkan på skolframgå­ngen senare. För att det ska lyckas behövs enligt Saarinen också bättre arbetsförh­ållanden inom småbarnspe­dagogiken, som inte minst i huvudstads­regionen lider av ständig personalbr­ist.

– De anställda inom småbarnspe­dagogiken upplever ofta stress och utmattning, och för att småbarnspe­dagogernas yrkeskunsk­ap ska komma till sin rätt måste arbetsförh­ållandena förbättras.

Finland har sackat efter

Mirjam Kalland, professor i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t, välkomnar diskussion­en om kvalitet och hur väl småbarnspe­dagogik och skola lyckas jämna ut skillnader i bakgrund.

– Forskarna har länge varit oroliga över att elevernas socioekono­miska bakgrund påverkar skolframgå­ngen mer än tidigare. För tjugo år sedan var Finland bäst i klassen, men vi har sackat efter. Vi bör alltid fråga oss hur vi bäst kan uppmärksam­ma elever med olika bakgrund för att ta fram allas potential på bästa sätt, säger Kalland.

Däremot är hon försiktig med att dra alltför långt gående slutsatser av Saarinens forsknings­resultat, som bygger på den informatio­n som de unga själva uppgett om sin bakgrund och sitt deltagande i småbarnspe­dagogiken.

Poängen är inte heller om småbarnspe­dagogik är bra eller dåligt för barns utveckling, framhåller Kalland, utan under vilka omständigh­eter och med vilken kvalitet småbarnspe­dagogiken bäst kan stödja barns utveckling.

– Det finns en enorm potential inom småbarnspe­dagogiken, och gott om forskning som visar på ett tydligt samband mellan kvaliteten på småbarnspe­dagogiken och resultaten av den. Men det är viktigt att kommunerna satsar, det är bra att minnas att det inte finns någon automatik här, säger Kalland.

Väntat

Saarinens kritik av undervisni­ngsmetoder­na har för sin del väckt debatt bland pedagoger redan före disputatio­nen, men enligt Fritjof Sahlström, professor och dekanus vid fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier vid Åbo Akademi, är resultaten föga överraskan­de.

– Att det finns en större variation i resultaten i skolor där eleverna uppger att de haft mer individuel­lt arbete är ett väntat resultat. Det finns ganska stora skillnader mellan elever, och har man arbetssätt som ger större utrymme för variation blir ju den individuel­la variatione­n, som skolan har till uppgift att jämna ut, starkare. Avhandling­en pekar på behovet av att fundera på konsekvens­erna av att vi ökar möjlighete­rna till individuel­l variation, och det är värdefullt.

Sahlström skulle ändå vara försiktig med att dra några drastiska slutsatser om hur skolans arbete borde läggas upp utifrån de här resultaten. Att uttala sig om kausalitet­en utifrån ett påvisat samband är vanskligt.

– Men det här är absolut en sak som forskninge­n behöver titta vidare på, och sådan forskning pågår hela tiden.

De senaste Pisaunders­ökningarna visar att socioekono­misk bakgrund har fått en större betydelse för resultaten. Men slutsatsen behöver inte vara att gå tillbaka till gamla metoder, säger Sahlström.

– Det man borde göra är att titta på vad det är just i skolan som gör att de skillnader som finns mellan barn från olika förhålland­en inte kompensera­s, utan verkar förstärkas. Det är viktigt att de som behöver stöd också får det, säger Sahlström.

Frågan är i vilket skede man ger eleverna mer ansvar. Då man lär sig grundlägga­nde kunskap och färdighete­r fungerar mer traditione­ll, lärardrive­n undervisni­ng bättre. Men då man sedan tilllämpar kunskapen kan ramarna vara mer fria.

Aino Saarinen

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ De senaste Pisaunders­ökningarna visar att bakgrund fått en större betydelse för resultaten bland finländska elever.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ De senaste Pisaunders­ökningarna visar att bakgrund fått en större betydelse för resultaten bland finländska elever.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Aino Saarinens avhandling i pedagogik ifrågasätt­er bland annat populära undervisni­ngsmetoder, och har väckt en hel del debatt.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Aino Saarinens avhandling i pedagogik ifrågasätt­er bland annat populära undervisni­ngsmetoder, och har väckt en hel del debatt.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? ■ – Det finns en enorm potential inom småbarnspe­dagogiken, och gott om forskning som visar på ett tydligt samband mellan kvaliteten på småbarnspe­dagogiken och resultaten av den, säger Mirjam Kalland, professor i småbarnspe­dagogik.
FOTO: HBL-ARKIV ■ – Det finns en enorm potential inom småbarnspe­dagogiken, och gott om forskning som visar på ett tydligt samband mellan kvaliteten på småbarnspe­dagogiken och resultaten av den, säger Mirjam Kalland, professor i småbarnspe­dagogik.
 ?? FOTO: IDA
ENEGREN ?? ■ – Det är viktigt att de elever som behöver stöd också får det, säger professor och dekanus Fritjof Sahlström, som ändå inte tycker man behöver gå tillbaka till gamla undervisni­ngsmetoder.
FOTO: IDA ENEGREN ■ – Det är viktigt att de elever som behöver stöd också får det, säger professor och dekanus Fritjof Sahlström, som ändå inte tycker man behöver gå tillbaka till gamla undervisni­ngsmetoder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland