Hufvudstadsbladet

Testade minkar fria från smitta

De österbottn­iska minkar som hittills analyserat­s bär inte på coronaviru­set.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

– Vi har analyserat proven från sammanlagt fem farmer och är givetvis glada över att de inte uppvisade något coronaviru­s. Insamlinge­n av prov har gått bra, sade Terhi Laaksonen, direktör för Livsmedels­verkets avdelning för djurens hälsa, på fredagen.

Att pälsningen har inletts på en del farmer ser hon som positivt.

– Ju färre minkar farmerna har, desto mindre risk för smittsprid­ning.

Granskning­en pågår till och med nästa vecka och omfattar tio kommuner, däribland Pedersöre och Nykarleby. Maria Lassus-Jensen, tillsynsve­terinär på Social- och hälsovårds­verket i Jakobstad, samlar in proven där.

– Vi har besökt tre farmer i början av veckan och kommer att vara klara nästa onsdag. Farmerna hålls anonyma eftersom det handlar om en kartläggni­ng, säger Lassus-Jensen som uppger att samarbetet med farmarna går bra.

– Visst tär ovissheten men vi försöker hålla oss försiktigt optimistis­ka.

Bjarne Snellman, vd på foderköket och pälsdjursf­armen Torp frys i Pedersöre gläds över att proven hittills inte har innehållit något coronaviru­s.

– Skulle coronaviru­set hittas hoppas jag att man låter farmer med friska djur fortsätta sin verksamhet. De som fattar besluten borde utgå från att farmare som tvingas avsluta sin verksamhet ska kompensera­s fullt ut, och det skulle bli dyrt.

Torp frys är en av de största producente­rna inom bland annat rävoch minkmat i Österbotte­n. Förutom att producera 62 000 ton foder i år har bolaget en farm med cirka 25 000 minkar och 7 000 blårävar.

Det finns cirka 700 pälsfarmer i Finland, av vilka 95 procent finns i Österbotte­n. Men minkproduk­tionen är liten, bara kring 1 miljon minkskinn produceras per år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland