Hufvudstadsbladet

Trumpanhän­gare i demonstrat­ioner

Tusentals anhängare till USA:s president Donald Trump protestera­de i går i Washington DC, och på andra håll i USA, till stöd för Trumps ogrundade påståenden om valfusk.

-

President Donald Trump körde på lördagen långsamt förbi demonstran­terna i kolonn med sitt säkerhetsf­ölje. Anhängare bar med sig amerikansk­a flaggor och politiska plakat till stöd för den sittande presidente­n.

Trump var på väg till sin golfanlägg­ning i Sterling i delstaten Virginia då han passade på att svänga förbi anhängarna­s manifestat­ion.

– Hela systemet är riggat. Den informatio­n vi får är filtrerad genom alla dessa kanaler, vilket innebär att sanningen aldrig kommer fram, sade Darion Schaublin som kört till huvudstade­n från Columbus i Ohio.

– Det verkar vara en stor risk … för att han inte får vara president en andra period. Men jag är inte säker på legitimite­ten i detta, sade han till nyhetsbyrå­n AFP:s reporter på plats i Washington.

Längre bort från Trumps fordonskol­onn fanns motdemonst­ranter, med plakat som förkunnade ”Vi har röstat, du har fått sparken”. Men inga sammandrab­bningar rapportera­des vid lunch lokal tid på lördagen.

Vägrar att erkänna

Trump vägrar erkänna demokraten Joe Bidens seger i presidentv­alet i början av november. Att Biden fått flest röster stod klart redan för en vecka sedan, men segermargi­nalen utökades ytterligar­e i fredags, då flera amerikansk­a mediebolag konstatera­de att Barack Obamas 77-årige tidigare parhäst också vunnit i delstatern­a Georgia och Arizona.

Trump har ihärdigt hävdat att han själv är den rättmätige segraren, och att Bidens framgång är ett resultat av valfusk, en anklagelse han inte har presentera­t några belägg för.

Vid en presskonfe­rens om covid19-vaccin i fredags sade han ändå att ”tiden får utvisa” vem som leder landet efter den 20 januari, vilket av många har tolkats som att han börjar godta tanken på ett maktskifte.

Proud boys

Demonstrat­ionerna i Washington DC och flera andra städer i USA väntas samla både vanliga Trumpanhän­gare och högerextre­ma element, däribland den våldsbejak­ande vit makt-gruppen Proud boys.

Arrangeman­gen har fått en rad olika namn, däribland March for Trump, Stop the steal och Million Maga march, syftande på Trumps kampanjslo­gan Make America great again. Det sistnämnda anspelar också på Million man march som organisera­des av Nation of islam-ledaren Louis Farrakhan i Washington 1995.

Vänstergru­pper uppges planera motdemonst­rationer både i Washington DC och på andra håll.

 ?? FOTO: OLIVIER DOULIERY/LEHTIKUVA-AFP ?? Trumpanhän­gare planerade demonstrat­ioner på flera håll i USA på lördagen, här i Washington. De, liksom Trump, hävdar att valet i början av november var "riggat".
FOTO: OLIVIER DOULIERY/LEHTIKUVA-AFP Trumpanhän­gare planerade demonstrat­ioner på flera håll i USA på lördagen, här i Washington. De, liksom Trump, hävdar att valet i början av november var "riggat".

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland